Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lut 2025, o 16:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 mar 2013, o 15:03 
Użytkownik

Jako, że jestem osobą początkującą w C i nie mającą doświadczenia w tym co robię, chcę uczyć się z innymi takimi jak ja. Dlatego proponuję otworzenie tzw. submneu dla chcących uczyć się razem. Albo może inaczej na błędach innych. Polegało by to na tym, że ktoś proponuje temat realizacji jakiegoś urządzenia, np. na podstawie ATB, czy płytki własnej konstrukcji. Oczywiście urządzenie nie może być skomplikowane bo tylko chodzi o naukę. Po luźnych pogaduszkach dochodzimy do wspólnych ustaleń na temat jego działania, i wtedy każdy osobiście zabiera się do pracy (lub np. w zespole) i po pewnym ustalonym czasie wkleja swój efekt pracy. Przewodniczący, tupu osoba która posiada sporą wiedzę na temat j. C skomentuje kilka prac godnych uwagi, i następnie wspólnie przeanalizujemy jej kod. Zastrzeżeniem natomiast jest, iż każdy kod powinien być jak najbardziej czytelny i opatrzony w stosowne komentarze co do linijek kodu. Ma to za zadanie początkującym (czyli mi) zrozumienie działania programu. Cel tej misji polega na tym aby każdy dał swój własny przykład jak można coś wykminić. Już nieraz zabierałem się, że ooo zrobię takie coś, jakiś migacz diodowy czy jakiś n apis na lcd, z timerami i w ogóle, a podczas pisania wychodziło co innego. Więc temat narzucony z góry będzie priorytetem i naszą motywacją.

P.S. Książka, że tak powiem książką jest i beż niej w niema możliwości ruszyć w świat j. C. Podczas czytania, między mną a książką dochodziło do tak wielkich zakłóceń w eterze ze konieczne było przeczytanie jej kilka razy. Teraz niektóre kawałki znam na pamięć, jednak "trening czyni mistrza", a dla nas treningiem jest pisanie programów.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 15:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ale coś takiego jest już od dłuższego czasu ;)
Wejdź na Mini-Chat, porozmawiaj, popytaj (docelowo zainstaluj aqq ;] ), zobaczysz że wiele cennych uwag oraz sporo pomocy otrzymasz praktycznie od razu. Sam stawiam dopiero pierwsze kroki ale pokazuję je bardziej zaawansowanym którzy z kolei wskazują mi co zrobiłem źle, lub co ulepszyć aby program był mniejszy, szybszy czy też bardziej przejrzysty.

Aczkolwiek jak by się zebrało kilku chętnych czemu nie, może taki dział pomógłby tym którzy tylko czytają... Więc popieram ;)

PostNapisane: 2 mar 2013, o 15:48 
Użytkownik

nie nie, nie chodzi tylko o tych którzy czytają. Chodzi o wszystkich którzy się uczą. Ktoś daje pomysł na coś, wspólnie go analizujemy, i podchodzimy do pracy. Po czasie każdy wkleja swój kod i go omawia. Np. dla mnie ciężko jest zrozumieć budowę menu, dla innego nie ma z tym żadnego problemu, dla innego może to być RTC, czy może tylko miganie diodą poprzez timer, ale jeśli ktoś wklei kod z komentarzami, szybko można zaskoczyć jak to działa. Taki warsztat on-line z przykładami.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 16:09 

Świetny pomysł jestem za.
Zresztą, problemem dla mnie nie jest np. składnia języka C, bo to mogę sobie sprawdzić u Praty ;), ale właśnie jakieś koncepty, pomysły przelane na C.......bo z tym jest najtrudniej.

Przykład ostatnio walczyłem (walczę) z regulatorem proporcjonalnym....... prosta niby sprawa, ale długo mi zajęło pojęcie jak to "zaimplementować" w C.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 16:16 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Zresztą, problemem dla mnie nie jest np. składnia języka C, bo to mogę sobie sprawdzić u Praty ;), ale właśnie jakieś koncepty, pomysły przelane na C.......bo z tym jest najtrudniej.

Przykład ostatnio walczyłem (walczę) z regulatorem proporcjonalnym....... prosta niby sprawa, ale długo mi zajęło pojęcie jak to "zaimplementować" w C.

No to sie pochwal :)

PostNapisane: 2 mar 2013, o 16:24 
Użytkownik

Cytuj:

ojjj regulatory o działaniu ciągłym tez w szkole miałem typu: P, I, PI, PD, PID. Wzór matematyczny jest doskonały, jednak właśnie jak to przelać na ten C. Tak jak dla Ciebie stanowi to może nie problem lecz przeszkodę to dla mnie właśnie np. to menu jest jakąś zaporą. Na moim przykładzie. Zapytasz na forum o schemat menu, to Ci podadzą. Ale mi chodzi o zrozumienie jego działania, czyli komentarze i wspólne analizy co się dzieje w programie.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 17:04 
Użytkownik

Witam powiem że mogło by być ciekawie

PostNapisane: 2 mar 2013, o 17:06 
Użytkownik

Swego czasu proponowałem coś takiego topic1889.html.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 18:27 
Użytkownik

tutaj chodzi jednak o to, że jest jakiś temat do opracowania i każdy wrzuca swoje wypociny że tak powiem. Na tych przykładach uczymy się. A zastrzeżeniem jest, że każdy wklejony kod ma mieć swój opis i stosowne, zrozumiałe komentarze. Oczywiście biblioteki typu lcd, czy inne obowiązkowo z książki, rozumie że każdy forumowicz taką pozycję posiada w swoim księgozbiorze.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 18:30 

jachu napisał(a):
rezasurmar napisał(a):

No to sie pochwal :)

Nie ma czym....... aktualnie jest tak na mieszane że sam nie wiem co do czego ;).

PostNapisane: 2 mar 2013, o 20:15 
Użytkownik

Z moich obserwacji wynika że znajomość języka to jakieś 20% sukcesu (nawet mniej). Cała reszta to zasługa programisty jak dany problem rozwiąże...

Taka burza mózgów jaka proponujesz jest dobrym pomysłem. Na przykład 10 prac (oddanych np po tygodniu od zadania problemu) do zbiorowego oceniania. Problem powinien być złożony. Takie migacze jednofunkcyjne to nie sztuka, ale migacz plus muzyczka z pgazusa w tle na przerwaniach to już wyzwanie złożone. Omawianie najlepiej audio (jak w szkole) bo przez pisanie to często trudno wytłumaczyć...

Strefa czasowa: UTC + 1