Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lis 2024, o 09:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lut 2013, o 16:45 

To chociażby na pw wyslij ;)

-- wczoraj, o 16:45 --

UP!, że temat ciekawy ;)

Mam pytanie, czy analizatory mają tryb "free runing" coś jak w oscyloskopie automatycznie wyzwalana podstawa czasu.....
Czyli zapełnia się pamięć próbek i zaczyna od nowa, zmazując stare....coś na kształt bufora kołowego.
Bo aktualnie bardzo bym taką funkcjonalność potrzebował :). A w moim DPO2014 zaczyna brakować kanałów ;).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lut 2013, o 12:30 

U mnie w LAP-C 16032 jest to tryb "repetitive run" czyli dokładnie tak to pracuje, a praktycznie z uporem testuje go w tym właśnie trybie od kilku godzin, mając podpiete jednocześnie 1-Wire i UART.
No i kolejna zabawka dotarła czyli Oscyloskop DST1102B - no muszę powiedzieć jest lepiej niz sie spodziewałem :) ale to dopiero pierwsze szybkie przeglądnięcie jego mozliwości. Obraz w porównaniu z dostepnymi tutaj u mnie rigolami i gwinstekami jest po prostu rewelacyjny. Ponizej gify z ekranu.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 21 lut 2013, o 15:58 

Ha, ha, ha zaraz osiwieje ;).

Saleae z tego co bawię się Demo Mode to ma ogromną pamięć próbek, bo wykorzystuje ram, dysk etc. Ma co prawda przy 16kanałach 16Mhz tylko, ale za to możemy przeanalizować ogromny przedział czasowy, wręcz Gargantuiczny :P jest opcja 1T sampli wykorzystuje 1.8GB pamięci :P

Zeroplus, ma tylko 128K pamięci, albo 256K w jakiejś opcji bez wyzwalania czy jakoś tak ;), jest free runing mode :), można połączyć z oscyloskopami, co prawda nie ma mojego DPO2014 niby się z nim łączy, ale nie widać przebiegów, nie wiem, może coś źle robie ;), albo nie działa to w trybie demo..... :(, jest kompresja, fajny motyw jak mamy duży czas, ale rzadko dane występują, na eevblog #44 video to fajnie wyjaśnia.
Wyższe pasmo, teoretycznie powinno pozwolić na wykrywanie szybszych szyn. Po za tym mnóstwo bo aż 30 szyn analizuje free ;) (wiem Sun wolisz sam :))
Kurcze, ale wychodzi mi z wyliczeń i testów, że dla samblingu 50Mhz Zeroplus i to ten droższy bo model LAP-C(16128+) "złapie" tylko wycinek ok 5ms (śmiech na sali), ogólnie buffor tego ustrojstwa jest bardzo mały.......... Fakt sampling 200M pozwala przechwytywać szybsze zdarzenia, bo później dochodzi do antyaliasingu itp.

Acute hmmmm, drogi skubaniec (jak na prywatę), ale przy 50Mhz pamięć 8192K, record time to "aż" 164ms dla 16kanałów i rośnie przy zmniejszaniu kanałów i to znacznie, przy 4 mamy już 18k próbek, record ok 370ms itd.

W Zeroplusie bez względu na to jaki ustawimy sampling record próbek się nie zmienia............zakładając np. takie i2c 400khz dostajemy raptem przy samplingu 1M okno o rozmiarach ok 132ms (dupa, a nie analizator), no chyba, że ja czegoś nie umiem w tym demo ustawić.

Z wstępnej analizy wynika, że do wykrywania zdarzeń losowych, oraz analizy najlepszy był by Acute, bo łączy spory jak do przedziału do 3000zł bufor, z prędkością samplingu......

Poratujcie ;), zarzucie jakimiś testami jeszcze ;). Kurcze, Saleae wydaje się najrozsądniejszym wyborem ;/

-- dzisiaj, o 08:32 --

No i podjąłem męską decyzje, zakupiłem Acute TL2136B, jak tylko dotrze zrobię mały test poglądowy.

Niestety na polskich forach, jedyne odpowiedzi jakie otrzymywałem to zrób DYI :P.

-- 8 mar 2013, o 21:16 --

No i przyszedł :) mój analizator

Obrazek

Normalnie cieszę się jak dziecko na Boże Narodzenie.

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 20:53 
Nowy

Tak z ciekawości czytałem te posty.Powiedz jak sprawuje się ten Acute.Parametry znam,a jak w praktyce?

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 21:23 

Zbieram szczękę z podłogi, możliwości ogromne.....w porównaniu do modułów analizy z Teka DPO2014 gdzie jeden moduł kosztował 650€, to tek się może schować ;). Ogromny rekord :), co mnie bardzo cieszy zależny od ilości włączonych kanałów.
Było trochę problemów z stabilnością biblioteki do analizy LCD1602, ale parę maili z producentem i jest ok.
Na razie bawiłem się głównie I2C (sprzętowe wyzwalanie :D) jak i sofwerowe, do tego 7kanałów do LCDka fajnie widać zależności czasowe.
Dodatkowo bawiłem się kompresją przy testach z kartą SD po SPI, udało mi się zrzucić prawie 3secundy w trybie kompresji, spora ilość danych (wiem, wiem, w seale16 mógł bym dużo dłuższy rekord obejrzeć).

Jeszcze nie opanowałem synchronizacji z DPO, niestety mój tek nie ma wyjścia trigger OUT, przez co mogę ustawić tylko jako Acute master.....i nie udało mi się jeszcze tego rozgryźć, kabelek sobie zrobiłem.
Z upierdliwości, to kabelki odrobinę sztywne, no i na jednej wtyczce wszystkie 36szt + 4masy......ale już mam zrobione 10pinowe wersje :D. Bo najczęściej wykorzystuję max 9kanałów ostatnio.

Ale robiłem też testa na 26kanałach, diagnozując ostatnio checkweigher z Anritsu :D, całkiem fajna "zabawka".
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, szkoda tylko, że czasu więcej nie mam :), bo ostatnio dni coś przykrótkie ;).

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 08:51 
Nowy

Czyli wyszło pomyślnie, tak się zastanawiałem jaki bufor idzie wrzucić w trybie transitional, bo ostatnio (chyba w 2012) to poprawiali.

Dzięki za info :-)

PS
Tego seale16 nie znam,nie widziałem w testach,ale tak małe próbkowanie raczej nie na wiele się zda.Przy szeregówkach i może samochodówce by się sprawdził,ale jak bawię się z kartami SD to niestety nie na moje potrzeby.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 08:58 

Tryb transitional ustawia na sztywno sampleRate 200Mhz, i można używać albo 8 albo 32 kanałów, ale przy 8kanałach i SPI na karcie SD, jak już pisałem zebrałem masę danych ;), z ok 3sekund.

PS. Jak troszkę poczekam może kupię na firmę Acute 2236, a on ma już buffor 72M :).

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 12:34 
Nowy

To rewelka,przy 200MHz taki bufor.Dla mnie to już bajer i można kupować :-)

Jeszcze raz dzięki.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 14:08 

Znalazłem jeszcze jeden ciekawy krótki artykuł http://www.asix.net/tools/dbg_sigma.htm, oraz ciekawą alternatywę do selae16 http://www.asix.net/tools/dbg_sigma.htm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1