Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lut 2025, o 13:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lut 2013, o 14:16 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

arturf209 napisał(a):
Po pierwsze nie funkcja kwadratowa, bo ona wygląda tak: y=ax2 + bx + c
To jest kwadrat liczby, lub po prostu podnoszenie liczby do potęgi drugiej.
Swoją drogą masz błąd, bo jak widzisz funkcja powinna zwracać typ, który pomieści 2x większą liczbę od uint8 ;)

Jest. W końcu a, b, i c mogą być dowolne. W tym przypadku a=1, b=0, c=0. Dla ogólnego przypadku zarówno argument jak i wartość zwracana powinna być ze znakiem.
Oczywiście masz rację z rozmiarem już przy 16 wynik się nie zmieści.

Kolego matrix. Nawiązują do używanego przez ciebie:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W C to po prostu funkcja która nie pobiera i nie zwraca wartości:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Która może operować na zmiennych globalnych, czyli tych wspólnych dla wszystkich funkcji.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 14:18 
Moderator

No ale przecież ci napisałem że tu będzie WARNING czyli błąd - przecież

to był przykład złego kodu żeby dalej pokazać ci o co chodzi

weź wejdź pan na Skype - załóż chełmofon jak i ja zakładam i dawaj się zdzwonimy to ci wyjaśnię to szybciutko ;)

PostNapisane: 10 lut 2013, o 16:07 
Użytkownik

Jeszcze mam pytanko tak z czystej ciekawości bo znaleźć nie mogę. Jest gdzieś na pierwszych 100 stronach książki o tym jak ustawić poszczególne piny jako wejścia/wyjścia i jak ustawia się odpowiednie stany na portach?

PostNapisane: 10 lut 2013, o 16:10 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

A choćby przykłady migania diody i obsługi klawiatury.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 16:23 
Użytkownik

Ale nie ma tak że wpisuję jakieś tam ddrb= coś tam i mam zadeklarowany port b? Muszę każdy pin oddzielnie deklarować?

PostNapisane: 10 lut 2013, o 16:31 
Użytkownik

Oczywiście że możesz to zrobić w jednej linijce. Wystarczy że zapiszesz:

język c

PostNapisane: 10 lut 2013, o 16:42 
Moderator

Tutaj jest uzupełnienie do książki:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/01/av ... stawy.html

PostNapisane: 10 lut 2013, o 16:44 
Użytkownik

staneq napisał(a):
Oczywiście że możesz to zrobić w jednej linijce. Wystarczy że zapiszesz:

język c

Wygląda na proste tylko że tu zaczynam głosić herezje o których wspomina Mirek. Taki program, jeśli można programem nazwać:

język c

Wywala błąd o nazwie:

Kod:
../main.c:5:1: error: expected identifier or '(' before 'volatile'
../main.c:5:1: error: expected ')' before '(' token

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 16:54 
Moderator

No spójrz od pierwszej strony książki na temat C mówię, że cały kod w języku C składa się funkcji. Nie ma prawa wystąpić kod programu poza ciałem jakiejkolwiek funkcji. Tymczasem ty sobie piszesz linijkę

DDRB |= (1<<PB5) | (1<<PB6) | (1<<PB7); //PB0, PB1, PB5 jako wyjścia

jak w bascomie poza funkcją i się dziwisz że kompilator zgłasza herezje ? ja się mu nie dziwię. Umieść to w ramach funkcji main(),

język c

PostNapisane: 10 lut 2013, o 17:03 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No spójrz od pierwszej strony książki na temat C mówię, że cały kod w języku C składa się funkcji. Nie ma prawa wystąpić kod programu poza ciałem jakiejkolwiek funkcji. Tymczasem ty sobie piszesz linijkę

DDRB |= (1<<PB5) | (1<<PB6) | (1<<PB7); //PB0, PB1, PB5 jako wyjścia

jak w bascomie poza funkcją i się dziwisz że kompilator zgłasza herezje ? ja się mu nie dziwię. Umieść to w ramach funkcji main(),

A skąd ja to mam wiedzieć? Tego w książce nie znalazłem. Myślałem że definicje portów mają się znaleźć na początku.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 17:19 
Moderator

Sprawiasz wrażenie jakbyś chciał się tego C nauczyć co najmniej w 20 minut, a jak się nie udaje to lipa ....

a do tego jeszcze moja wina że nie znalazłeś nic w książce i pewnie nic w niej nie ma......

strona 59
Cytuj:
4.1.2 Definicja a deklaracja
Zapamiętaj różnice pomiędzy deklaracją a definicją, żebyśmy później dobrze się rozumieli.
Brak zrozumienia tego zagadnienia na samym początku prowadzi do wielu nieporozumień,
bywa także powodem rzekomych trudności w nauce języka C.
1. Deklaracja – określa pewne własności identyfikatora (zmiennej czy funkcji), jednak nie rezerwuje
pamięci.
2. Definicja – zajmuje pamięć dla nowego obiektu i jednocześnie go deklaruje.
Wynika z powyższego, że definicja jest równocześnie deklaracją, ale nigdy na odwrót.
Przykłady Deklaracji:
extern int a1;
extern uint8_t tab[];
int max(int a, int b);
1. Informuje kompilator, że identyfikator a1 oznacza zmienną typu int. Jednocześnie słówko extern
oznacza, że zmienna ta jest tworzona poza aktualnym plikiem źródłowym.
2. Informuje kompilator, że identyfikator tab jest tablicą elementów jedno-bajtowych bez znaku.
3. Informuje kompilator, że identyfikator max jest funkcją zwracającą wartość typu int, oraz
przyjmującą dwa argumenty typu int.
Przykłady Definicji:
int b1;
int c2 = 5;
uint16_t tab[20];
int max(int a, int b)
{
return (a>b) ? a : b;
}

strona 9
Cytuj:
2.1 Pierwszy „pusty” program w C
Będzie to bardzo ubogi, ale za to bardzo „uniwersalny” program, który na dodatek nie będzie
wykonywał nic poza bezczynnością, chociaż dla procesora bezczynność to także zajęcie. W
dużym uproszczeniu możemy powiedzieć, że program będzie się składał z jednego procesu
bezczynności zajmującego 100% czasu mikrokontrolera. Przyjrzyjmy się jak wygląda „ciało”
pustego programu. Symbolicznie można zapisać to tak:
main()
{
}
Jednak w takiej formie niemożliwa jest kompilacja programu. Powyżej widać tylko schemat
tego, jak wygląda funkcja w języku C. Dzięki takiej konstrukcji ogólnej, kompilator rozpoznaje
funkcje. Widać nazwę funkcji w tym przypadku „main”, o czym świadczą dwa nawiasy
okrągłe po prawej stronie nazwy (). Natomiast nawiasy klamrowe {} wyznaczają początek
i koniec obszaru, w którym znajduje się kod programu funkcji. (Pamiętaj, jeśli gdziekolwiek
w kodzie programu zobaczysz zapis typu fun(), to oznacza, że masz przed oczami funkcję o
nazwie fun, przy czym sama nazwa może być dowolna, np.: max(), get(), itd.). Kompilator
nie może wykonać pełnej analizy takiego kodu, gdyż czegoś tu jeszcze brakuje. Każda funkcja
bez wyjątku musi mieć jeszcze określony: typ argumentów, które są do niej przekazywane,
oraz typ rezultatu, jaki jest przez nią zwracany. Język C przewiduje także specjalny typ
o nazwie „void”, który oznacza, że typ argumentów funkcji, może być nieokreślony.
Przydomek „void”, jak się później okaże, będzie oznaczał po prostu „typ pusty” także w
przypadku deklarowania zmiennych czy wskaźników.
Przejdźmy jednak do napisania podstawowej funkcji każdego programu w C tak, aby
możliwa była kompilacja całości. Będziemy musieli uzupełnić schemat przedstawiony wyżej,
o deklarację typu rezultat/wynik, a także deklarację typu argumentów przekazywanych do
głównej funkcji programu. Może wydawać się dziwne, że główna funkcja, której przecież
nigdy nie wywoła żadna inna funkcja lub system operacyjny na komputerze, musi zwracać
rezultat, jako konkretny typ o nazwie int. A skoro funkcja zwraca rezultat, to musi się w jej
kodzie pojawić co najmniej jeden rozkaz o nazwie „return”, który służy do tego celu.
int main(void)
{
/* tutaj będzie właściwy kod programu */ 1
return 0;
}

a ty ponoć już dawno temu 108 stron przeczytałeś - i teraz wciąż piszesz, że nic nie ma w książce - sorki ale ja wymiękam - Bo ty nie pytasz - ty wciąż piszesz że dookoła wszystko jest źle podane - masakra.

Ja kończę - bo mogę pomóc jak ktoś pyta a nie wciąż wciska mi że robi wszystko dobrze a ja się czepiam.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Może ktoś inny z większą cierpliwością pomoże.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 17:25 
Użytkownik

Ale Mirku gdzie w Twoich podanych cytatach jest że mam deklarować we/wy portów wewnątrz funkcji? Bo ja nadal nie widzę.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 18:21 
Użytkownik

Cytuj:
Natomiast nawiasy klamrowe {} wyznaczają początek
i koniec obszaru, w którym znajduje się kod programu funkcji

Cytuj:
int main(void)
{
/* tutaj będzie właściwy kod programu */ 1
return 0;
}

W C definicje portów nie muszą być na początku programu (wyznaczonego notabene przez funkcje main) ale mogą znajdować się w jej dowolnym miejscu, a nawet w innych funkcjach.

Ja się Ciebie zapytam o jedną rzecz, Mirku i inni forumowicze proszę mi wybaczyć.

Czy ty choć raz próbowałeś sam znaleźć informacje na dręczoncy Cię problem? Czy wszystko trzeba tobie podać na tacy?

Jak się chcesz nauczyć czegoś to:
1) postaw sobie problem
2) poszukaj informacji o problemie
3) jeżeli nie znajdzesz informacji to się zapytaj (ale nie dokładny przepis tylko pytanie ogólne)
4) spróbuj sam coś zrobić
5) jeżeli coś nie wychodzi to szukasz w czym będzie problem
6) i na końcu jeżeli dalej nie wiesz w czym jest problem to zadajesz pytanie

A nie wiem czy Ty chcesz udowodnić że Bascom to super język bez wad a C to jakaś herezja i wypadałoby wypatroszyć każdego kto go używa bo kody są nielogiczne i nieprzejrzyste?

PostNapisane: 10 lut 2013, o 19:11 
Użytkownik

Kolego Matrix daj spokój. W ten sposób nie uda Ci się nauczyć C ani zaskarbić przychylności ludzi. Gdy stwierdziłem, że zupełnie mi się nie podoba AVR GCC z powodu, moim zdaniem wrednego styku soft - sprzęt, przestałem z tym walczyć a zacząłem sobie "pykać" C++. Jestem zadowolony, robię postępy i czuję się spełnony. I do Arduino mi bliżej. Czekając na dalszy rozwój wypadków z C (książkę kolegi Mirka jednak sobie zostawiłem) programuję AVR'ki w Bascomie i co mi kto zrobi? Jeśli nie idzie Ci z niebieskiej książki, spróbuj z "Kursem C z Elektroniki dla wszystkich" (AVT 3505). Tam prezentują trochę inne podejście, C jako naturalne następstwo wcześniejszego kursu Bascoma. Trzeba powiedzieć, że C jest trudnym językiem i stawiam dolary przeciwko orzechom, że nie da się udowodnić twierdzenia kolegi Mirka, iż C da się łatwiej nauczyć niż Bascoma. Przy C potrzebny jest rozbudowany aparat pojęciowy, specyficzna logika i imperatyw.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 19:28 
Moderator

zenowi napisał(a):
... i stawiam dolary przeciwko orzechom, że nie da się udowodnić twierdzenia kolegi Mirka, iż C da się łatwiej nauczyć niż Bascoma. Przy C potrzebny jest rozbudowany aparat pojęciowy, specyficzna logika i imperatyw.

Przyjmuję zakład - tylko niech się stosowna ilość ludzi wypowie .... Ty oceniasz to TYLKO ze swojego punktu widzenia i tu wg mnie robisz błąd - ale to moje subiektywne zdanie a nie obiektywna ocena - żebyśmy się dobrze zrozumieli.

A najważniejsze jest jedno to co napisałeś wyżej - programujesz sobie nadal w Bascomie albo próbujesz w C++ i kto ci zabroni ? ;) I O TO CHODZI .... czy tu ktoś komuś coś zabrania albo narzuca ?

za to mogę z całą stanowczością powiedzieć, że jesteś jedyną osobą na forum, która najwybitniej nie dała sobie pomóc w tym C ;) tyle razy namawiałem cię na kontakt ze mną bezpośredni - na krótką rozmowę chociaż, zadanie pytania itp .... ale nie .... ;) .... tymczasem wiele osób z tego skorzystało i to nie tylko przez kontakt przecież ze mną - bo i SunRiver bardzo często tak wprost komuś pomaga a pewnie i inne osoby .... tylko .....

..... tylko trzeba chcieć - bo na siłę NIE DA RADY ;) i nie ma sensu.

Ale ja oczywiście nie ma żadnych pretensji do ciebie - żebyś mnie źle nie zrozumiał i życzę ci wytrwałości w C++ bo jestem przekonany że jak go opanujesz to i w pewnym momencie C zaskoczysz - nawet nie zauważając kiedy. A wiesz dlaczego ? Bo C++ to bardziej rozwinięta forma C, więc ucząc się C++ chcesz czy nie chcesz i tak uczysz się C i QUNIEC ;)

obojętnie w jaki sposób nie postąpisz to i tak życzę ci powodzenia i zawsze jestem otwarty na pytania jeśli będziesz do mnie miał bezpośrednio nawet - ja tam lubię sobie pogadać ;)

PostNapisane: 10 lut 2013, o 19:56 
Użytkownik

staneq napisał(a):
Ja się Ciebie zapytam o jedną rzecz,
Czy ty choć raz próbowałeś sam znaleźć informacje na dręczoncy Cię problem? Czy wszystko trzeba tobie podać na tacy?

Potrafię znaleźć odpowiedzi na swoje pytania, internet nie jest mi tak obcy jak sobie myślisz (<-mała ironia), ale... potrafię znaleźć jeśli wiem czego szukać.
Nie znam kompilatora eclipse na tyle by wiedzieć jaki problem mi zgłasza. Jeszcze nie nauczyłem się jego komunikatów.

Jeśli Twoje pytanie dotyczy samej konfiguracji portów czyli to o co pytałem to znalazłem kilka odpowiedzi, ale żadna nie odpowiedziała mi na moje pytanie tak jak zrobił to Mirek zamieniając ze mną kilka zdań na skype. Oczywiście dzięki niemu już wiem gdzie należy umiejscowić deklarację portów. Dzięki Mirek.
Sądzę że nie omieszkam jeszcze nie raz skorzystać z jego wiedzy rozmawiając na skype. Bardzo chętnie przyjmę taką wiedzę przez skype nie tylko od Mirka, ktoś potrafi mi pomóc, chętnie zamienię parę słów z każdym.

Co do samego C vs Bascom to chcę nauczyć się C bo już wspominałem wiele razy że chcę się rozwijać, ale nie zamierzam też porzucić Bascoma.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:17 
Użytkownik

To nie tak
Eclipse to nie kompilator

używasz albo winAVR2010xxxx albo Atmel Toolchain 3.4xxxx

Eclipse to tylko edytor który ułatwia prace z edycją kodu i kompilacją nic więcej

PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:33 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
To nie tak
Eclipse to nie kompilator

używasz albo winAVR2010xxxx albo Atmel Toolchain 3.4xxxx

Eclipse to tylko edytor który ułatwia prace z edycją kodu i kompilacją nic więcej

No niby tak, ale dla ułatwienia wolę traktować go jako kompilator bo to eclipse jest moim ostatnim narzędziem które widzę. Nie wnikam jak to robi winavr czy toolchain więc dlatego tak to nazwałem.

Czytałem książkę Mirka od początku gdzie jest mowa o środowiskach, ale jak pisałem wyżej.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:40 
Użytkownik

Ale tak się nie da .... albo rozróżniasz czym jest IDE a czym kompilator
i to nie jest żadne ułatwienie ....

zresztą sam się kiedyś przekonasz dlaczego..

PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:41 
Użytkownik

No dobra, niech będzie, nie będę się upierał.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:09 

No i moich postów to chyba nikt nie czyta.

Ileż razy można powtarzać, masz problem z zrozumieniem C, zacznij od Praty. Samemu było mi ciężko załapać wiele aspektów. Zresztą do tej pory, wszelkie opisy, funkcji, wskaźników to dla mnie z Praty są bardziej jakoś tak wyjaśnione, bo tam jest dokładnie krok po kroku. Nie twierdzę, że u Mirka jest źle, czy coś, ale mam podobnie jak ty.... ciężko mi pewne rzeczy zrozumieć, dopóki mi ktoś tego nie wyłoży jak "głupiemu".
Dlatego czytam Prathę do poduszki ;) prawie. A Kinga traktuje jako rozwinięcie Prathy, bardzo fajnie obrazowo opisuje tablice i wskaźniki do nich. O podstawach samego języka nie wspominając.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:22 
Użytkownik

Rozi, ja czytam Twę posta, mam na względzie Pratę, aczkolwiek nie mam kiedy sięgnąć.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:28 

A tam, sruty pierduty ;), dawaj chłopie, a nie pożałujesz. Samemu mi czas przecieka przez palce, ale parę godzin z Prathą i jedno, dwa pojęcia do przodu.

Zresztą analogia z Gwiazdolotem u Grębosza przy tłumaczeniu wskaźników, jakoś do mnie nie trafiała nigdy, a u Prathy czy Kinga (dokładniej u Kinga) jest to bardziej obrazowo pokazane, na tablicach.
Czasem jednak nie lubię jak autor traktuje mnie jak idiotę, przez co Gręboszem jakoś nigdy się nie "jarałem" jak większość kumotrów na uczelni ;).

PostNapisane: 16 lut 2013, o 13:04 
Użytkownik

Z definicjami i deklaracjami oczywiście zajarzyłem dzięki Mirkowi jakiś czas temu na skype no i Ty mi jeszcze rozjaśniłeś sytuację.
Natomiast ogólny kłopot mam z funkcjami. Jak pisałem, po szkole jestem już 15 lat i przez ten okres czasu z funkcjami nie miałem nawet grama do czynienia.

Będę się starał czytać w wolnych chwilach i przyswajać temat, bo zajawkę na ten język mam straszną.

PostNapisane: 16 lut 2013, o 13:17 
Moderator

matrix napisał(a):
..... bo zajawkę na ten język mam straszną.

to zobaczysz co będzie potem jak zaskoczysz ;) ....

PostNapisane: 16 lut 2013, o 15:43 
Użytkownik

Jeśli ktoś napisze:
"Przeczytaj ją, nawet jak nic nie rozumiesz, nie przejmuj się mętlikiem w głowie. Po prostu przeczytaj."
to ja tracę wiarę w rozum. Może jeszcze lepszy efekt byłby, gdyby książka była napisana w narzeczu Sua Hili. Sam nie wiem. Proszę się nie obrażać, ale takie stwierdzenie wywołuje u mnie gwałtowny sprzeciw. Może jednak lepiej postarać się coś niecoś zrozumieć.

PostNapisane: 16 lut 2013, o 15:56 
Moderator

zenowi napisał(a):
Jeśli ktoś napisze:
"Przeczytaj ją, nawet jak nic nie rozumiesz, nie przejmuj się mętlikiem w głowie. Po prostu przeczytaj."
to ja tracę wiarę w rozum. Może jeszcze lepszy efekt byłby, gdyby książka była napisana w narzeczu Sua Hili. Sam nie wiem. Proszę się nie obrażać, ale takie stwierdzenie wywołuje u mnie gwałtowny sprzeciw. Może jednak lepiej postarać się coś niecoś zrozumieć.

Nie obrażam się, i przyznaję że książka jest napisana w specyficzny sposób. Ja wiem o co chodzi i świadomie mówię tą poradę, bo wiem co chcę osiągnąć - a te osoby, którym to przypadło do gustu przyznają mi że coś w tym jest ....

Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie do wszystkich dotrę z takim swoim nietypowym sposobem .... i ty być może jesteś przykładem takiej osoby. Ale ani ja ciebie tu nie obrażam ani ty mnie. Powiem więcej to moja wina i pozostaje mi tylko cię przeprosić że nie udało mi się dotrzeć do ciebie akurat.

To powiedzenie

Przeczytaj ją, nawet jak nic nie rozumiesz, nie przejmuj się mętlikiem w głowie. Po prostu przeczytaj.

ma sens, tylko przyznaj że je przeinaczasz i po swojemu tłumaczysz - więc z tym się nie zgodzę, bo wyrywasz coś z kontekstu i tak to sobie opisujesz. Nikomu nie polecam czytać książek bez zrozumienia bo to głupota i być może mnie o to oskarżasz ? szkoda

Więc ze dwa słowa wyjaśnienia

chodzi mi o to aby ZA PIERWSZYM RAZEM przeczytać w całości, na chłodno nawet jeśli coś tam nie będzie zrozumiałe z ostatnich rozdziałów.

a to chyba DUŻA RÓŻNICA od tego jak ty to przedstawiłeś i wypaczyłeś TYM BARDZIEJ

że po tym dodaję zwykle - dopiero potem można czytać ją od nowa i nawet na wyrywki i ze zrozumieniem właśnie, a sporo rzeczy się przypomni ponieważ w dość specyficzny sposób zapuszczam kotwiczki w głowie. ;)

dlaczego tak? dlatego żeby podążać za moim tokiem rozumowania (broń boże nie mówię że NAJLEPSZYM!!!) .... ale już w wielu przypadkach okazało się, że skutecznym. A szczególnie widać to po tych czytelnikach którzy biorą tę książkę w rękę i czytają na wyrywki bo uważają że pewne rzeczy są im nie potrzebne. Już mnie język i palce bolą od przytaczania sławnego i prawdziwego przypadku, gdzie czytelnik ochrzanił mnie w mailu że NIGDZIE w książce nie opisałem jak posługiwać się timerami sprzętowymi tak dokładnie !!!!

a tymczasem okazało się że całkowicie pominął rozdział o Mulrtipleksowaniu Wyświetlaczy LED bo uznał (o zgrozo) że jemu takie stare wyświetlacze nigdy nie będą potrzebne - no i miał ZACIACH NA MAXA i pretensje do mnie

więc mu poradziłem to co wyżej na czerwono .... bo ja nie opisywałem multipleksowania LED żeby kogoś NAMAWIAĆ na siłę do stosowania tego czy też reklamowania takich wyświetlaczy. TYLKO na bardzo praktycznym przykładzie, którego każdy może DOTKNĄĆ i łatwo zrobić ćwiczenie .... pokazuję nie tylko timery ale kilka innych ważnych rzeczy ...

i co ??? i okazało się że kolejnym razem odpisał że TO DZIAŁA !!! że ten sposób działa

więc proszę nie wmawiaj mi tylko że ja namawiam ludzi do czytania bez zrozumienia - bo to już jest nie fair :(

PostNapisane: 16 lut 2013, o 16:05 
Użytkownik

GwynBleidD..... lepszego tłumaczenia to nawet Mirek nie wymyślił ;)

PostNapisane: 16 lut 2013, o 17:01 
Użytkownik

Szanowny Panie Mirku. Już wiele razy podkreślałem, że szanuję Pana w najwyższym stopniu i mam wielkie uznanie dla tego co Pan robi. To, że zawsze zwracam się do Pana w formie "Pan" wynika z tego, że traktuję Pana z należnym szacunkiem jako Mistrza. Cieszę się, że wyczuł Pan, iż ton moich wypowiedzi choć nieraz zaczepny jest zawsze przychylny. To za Pana sprawą zmagam się z tym C bez rozgłaszania w ciszy swojej pracowni. Ja jako "zawodowy" samouk preferuję inny sposób nauki. Poprzez praktykę. Tak mi się lepiej sprawdza. Nie jestem w stanie czytać czegokolwiek bez zrozumienia. Dlatego znalazłem swoją drogę. Kupiłem niedawno książkę Stephena Prathy i nie mogę się od niej oderwać. Wcześniej nabyłem także "Videokurs C++" i posuwam się w nim systematycznie do przodu ponieważ ma podejście do bólu praktyczne. Pana książke już miałem odsprzedać Sonixowi, ale gdy zacząłem ją przeglądać postanowiłem pozostawić na deser. Zanim w C zacznę robić to o co mi chodzi minie pewnie więcej niż rok. Na razie ciągnę bieżące projekty w Bascomie i nie ma obaw o złe nawyki bo jestem stary bazodanowiec czyli z otoczenia Pascala. Zauważyłem, że w bascomie coraz częściej pracuję wprost z rejestrami no i w którą stronę przenoszą się zwyczaje?
Nie chciałbym być jakimś osobliwym przypadkiem, ale zasygnalizować, że są odstępstwa od szablonu. Pana książkę przeczytam wyłącznie z pełnym zrozumieniem gdy przyjdzie na to czas czyli niebawem. Jeśli ktoś na tym forum idzie podobną drogą - pozdrawiam. Z najwyższym szacunkiem dla Pana Mirka i reszty kolegów.
Zenowi

PostNapisane: 16 lut 2013, o 19:53 
Użytkownik

Przyznaję kolego GwynBleidD że ładnie wyjaśnione. Będę studiował to dużo razy by dobrze zrozumieć. Na pewno do mnie trafiło wiele, ale muszę to zrozumieć bardzo dobrze więc będę czytał jeszcze "many times" i analizował.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1