Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 11:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lut 2013, o 11:09 

Chodzi ostatnio za mną przesiadka na Eagla, dwa główne powody (w zasadzie trzy), cena, dostępność bibliotek, oraz spory suppor tu i praktycznie w kilku innych mniej fajnych miejscach ;).

Ma ktoś doświadczenie z obydwoma programami. Jakie są główne różnice, jak wygląda sprawa "rozpychania" ścieżek, prowadzenia "szyn" danych. Praca z wieloma warstwami.

Co można zrobić w wersji freeware, a ile trzeba zapłacić za pełną wersję?

Ostatnio niestety coraz częściej muszę tworzyć elementy do Altiuma od zera, co zajmuje sporo czasu........

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2013, o 11:17 
Moderator

W eaglu z tego co mi wiadomo (ale mogę się mylić) nie ma takich bajerów jak rozpychanie ścieżek i wielu wielu innych zalet altiuma.

Ja kiedyś sobie odpaliłem demo Altiuma - ale po prostu nie umiałem się w nim poruszać w ogóle. Wiadomo że trzeba by się było pouczyć -ale sam wiesz - pouczyć się na miesiąc a potem co ? ;) zrezygnować bo i tak nie stać by było na zakup pełnej wersji ;)

Ale myślę - że na pewno altium ma mnóstwo dużo lepszych narzędzi - więc jak go masz i znasz to korzystaj ;) ....

PostNapisane: 8 lut 2013, o 11:18 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Co do cen różnych wersji EAGLA to masz je tutaj http://www.cadsoftusa.com/shop/pricing/?language=en

PostNapisane: 8 lut 2013, o 11:25 
Użytkownik

A jest w ogóle wersje freeware Altiuma? Bo ja tylko 30-dniowy trial widzę.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 11:26 
Moderator

ajek napisał(a):
A jest w ogóle wersje freeware Altiuma? Bo ja tylko 30-dniowy trial widzę.

No właśnie ja takim się kiedyś chciałem pobawić ;)

PostNapisane: 8 lut 2013, o 11:34 
Użytkownik

Jest jeszcze wersja studencka :)

PostNapisane: 8 lut 2013, o 12:09 

Miałem wersję studencką na rok........ teraz to do drobnych prywatnych rzeczy używam licencji wiecznej ;). Ale musiał bym się przesiąść na eagla bo bibliotek jednak ma więcej, a nie mam dostępu do wielu bibliotek gotowych. Przez co głupie złącze, czy nawet PCF8574 muszę robić za każdym razem od zera.

Fakt projektowanie PCB w Altium to bajka, nawet może pilnować długości ścieżek, czy ich rezystancji. Rozpychanie ścieżek, czy przesuwanie ich wraz z przelotkami, przeskakiwanie automatyczne ścieżki, jak ma iść na około..... super.
Niestety tworzenie bibliotek elementów to średnio 70-80% czasu projektowania płytki ostatnio :(.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 12:10 
Użytkownik

Eagle niestety nie posiada wbudowanych takich fajnych funkcji jak w Altium o których piszesz, ale za to ma kilka zalet a mianowicie: mała objętość na dysku (możliwość odpalenia z PEN-a), mnóstwo bibliotek, programy ULP (mnóstwo dodatkowych funkcji), stosunkowo małe wymagania sprzętowe, hula na trzech platformach (WIN, LIN i Mac), całkiem niezłe wsparcie nie tylko na tym forum, no i wersja free która jest okupiona kilkoma ograniczeniami, a mianowicie: Edytor schematów - można utworzyć/otworzyć tylko jeden schemat (Sheet), Edytor PCB - tylko dwie warstwy i maksymalny rozmiar płytki - 100 mm x 80 mm, wsparcie z Cadsoft tylko via email lub forum, tylko do użytku non-profit - poza tym full wypas, bez ograniczeń. ;)

PostNapisane: 8 lut 2013, o 12:17 

Uuuuu coś mi się zdaje, że to będzie ciężka przeprawa ;). Rysowanie schematów i PCB w altium idzie mi całkiem sprawnie, abstrahując od ubogich bibliotek. 2 czy 4 warstwowe płytki w Atlium to naprawdę świetna sprawa.......

PostNapisane: 8 lut 2013, o 12:24 
Użytkownik

Co do programów, to ja mam w planach ogarnięcie Diptrace. Wersja darmowa ma ograniczenie do dwóch warstw i 300 pinów. Po zarejestrowaniu wersji darmowej jest to 500pinów.
Przy płytce przewlekanej da to większą płytkę niż Eagle :D
Jako, że sobie niedawno obiecałem, że kończę z wersjami "studenckimi" tpo pozostają freeware Eagle, Diptrace i KiCAD, który mi wcale, ale to wcale nie podchodzi.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 12:30 

Sam ostatnio doszedłem do tego, że program do PCB jest tak dobry jak jego biblioteki.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 12:37 

rezasurmar napisał(a):
Ma ktoś doświadczenie z obydwoma programami. Jakie są główne różnice, jak wygląda sprawa "rozpychania" ścieżek, prowadzenia "szyn" danych. Praca z wieloma warstwami.

Wiesz co jak masz dostep do altium i nie musisz to sie nie przesiadaj. :)
Ja mam w firmie altium w licencji sieciowej i w domu w sumie jak potrzebuje to tez korzystam. Dla mnie robienie bibliotek w altium jest bardziej przyjazne niż w Eagle ale to jest moje zdanie i kazdy moze miec inne odczucia :)
Aha, zeby nie było, Eagla 6.4.0 mam w wersji Satndar Edition do uzytki niekomercyjnego. W sumie jak chce coś szybko zrobic to korzystam z altium, no ale to jest tylko i wyłacznie kwestia biegłości w posługiwaniu się danym programem.
A tak szczerze to jednak porównywanie mozliwości obu programów nie ma sensu. Bardziej sie liczy to co chcesz i bedziesz na tym robił, a efekt koncowy i tak zalezy od umiejetności nie zwiazanych z takim czy innym programem - ale o tym to ty dobrze wiesz.
A i tak podstawa jaki bys nie wziął program jest robienie dobrych bibliotek albo korzystanie z tych które producenci elementów udostepniaja a tam jednak przeważa orcad, mentor graphics i altium

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Jeszcze jedna sprawa dla mnie np istotna to generowanie 3D w Altium to pikus jest a w Eagle to juz troche zabawy jest z tym. Podobnie z symulacją.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 12:49 

Nie chciał bym, bo bardzo lubię Altiuma. Ale po ostatnich coraz częstszych problemach z bibliotekami....... zajrzałem sobie do Eagle, toż to eldorado w porównaniu do Altiuma.
Owszem, FPGA i mnóstwo jakiś dziwnych układów Altium ma. Ale by nie miał prawie żadnych I2C, elementów mechanicznych jak na lekarstwo....... a i na necie ciężko znaleźć jakąś fajną bibliotekę na altiuma.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 12:52 

rezasurmar napisał(a):
Nie chciał bym, bo bardzo lubię Altiuma. Ale po ostatnich coraz częstszych problemach z bibliotekami....... zajrzałem sobie do Eagle, toż to eldorado w porównaniu do Altiuma.
Owszem, FPGA i mnóstwo jakiś dziwnych układów Altium ma. Ale by nie miał prawie żadnych I2C, elementów mechanicznych jak na lekarstwo....... a i na necie ciężko znaleźć jakąś fajną bibliotekę na altiuma.

Chodzi ci o pliki mechaniczne typu step pod altiuma? A modeli 3D to pełno tutaj znajdziesz http://www.3dcontentcentral.com/Default.aspx
Bo biblioteki mozesz tez stąd zabrać http://contentstore.live.altium.com/#UnifiedComponents no oczywiście trzeba sie zalogować.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 lut 2013, o 13:13 
Użytkownik

Ja do altiuma mam 3,75 GB libów na dysku, większość z oryginalnych przerabiam ciut pod domowe metody termotransferu ale ogólnie większość elementów można znaleźć. A co do neta to można szukać też do protela a tych trochę jest. O wygodzie pracy itp nie będę pisał bo jak korzystałeś to sam wiesz :) Jak by co to mogę udostępnić na moim dropie.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 13:21 

A jak byś mógł bym był do zgonie wdzięczny.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 13:24 
Użytkownik

To zapuszczę, choć chwilę to potrwa:P

PostNapisane: 8 lut 2013, o 13:27 
Użytkownik

Zgodzę się że biblioteki są słabe i dużo czasu zajmuje zrobienie swoich ale możliwości programu dużo większe.
Używam Altiuma w pracy bo szef chciał mieć program full wypas więc nie mam co narzekać :)

Elementy najpierw szukam tutaj:

http://www2.altium.com/forms/libraries/ ... h_ad06.asp

Często można zaadoptować inny element w tej samej obudowie, sporo pracy odpada.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 13:28 

Nie spieszy się :D. I tak dopiero będę w domu targać, bo w pracy mamy neta, jak by kto ręcznie te pakiety łopatą przerzucał ;).

PostNapisane: 8 lut 2013, o 13:59 
Użytkownik

rezasurmar a uczysz się Altiuma z jakiegoś kursu, czy na własną rękę? Bo nie ukrywam, że też chętnie poznał bym go bliżej.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 14:11 

A jak kupiłem parę lat wstecz wersję studencką dostałem do 8 książkę + kursy video na stronie altiuma + elka (a jednak) + sporo wysiedzianych godzin i kilkanaście płytek....... + mnóstwo poprawek każdej.
Sam się nauczyłem.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 14:28 

Ja to byłem nawet na kursie w Evatronixie (dość pomocny) ale nie ma to jak zmudne samodzielne przebijanie sie przez program, jest równiez podręcznik do kupienia, a w EP był kurs altium.
:arrow: rezasumar ponizej widoczek 3D z wykorzystaniem elementów step z linka który wyzej podałem ale np podstawki lamp to sam wyrzezbiłem pod altium.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 21:13 
Użytkownik

Jak masz Altiuma to to dużo się nadenerwujesz bo żeby wprowadzić pewne edycje do schematu lub pcb będziesz musiał usuwać pewne rzeczy

Jak masz coś wybierać płatnego pomiędzy Altiumem a Eagle-m polecam Cadstara w przeciwieństwie do Altiuma jest dużo bardziej przejrzysty wszystkie funkcje są pod ręką a niezagrzebane w 10 podmenu jak to w altiumie bywa, ma funkcje które posiada Altium ale są bardziej dopracowane i bardziej ludzko skonstruowane, ma budowę modułową i płacisz za to czego potrzebujesz, wszystkie bajery jak rozsuwanie ścieżek automatyczny rozstaw elementów oraz muliti routing jest dostępny. Z minusów polecam sprawdzać biblioteki jakie się używa bo czasami jest jazda :) Z plusów związanymi z bibliotekami dostęp do kilku tysięcy po wykupieniu subskrypcji i świetny support z tego co wiem max 4 h trzeba czekać na odpowiedź o każdej porze dnia i nocy.

Dzięki poznaniu tego narzędzia poznaje się filozofie pracy w na prawdę drogich programach typu PADS czy ORCAD-zie

Jeśli chcesz coś darmowego tego typu to polecam DesignSparaka na forum jest kurs razem z bibliotekami które pozwalają swobodnie działać

Do eagla istnieje darmowy router (free router napisany w javie) który ma auto rozpychanie ścieżek z komercyjnych można podpiąć Electre

http://www.youtube.com/watch?v=Rb9XzsfeELQ

Jeśli chodzi o 3D body do elementów do altiuma to ja polecam oprócz 3D content baze RS components pliki do pobrania w natywnych formatach programów typu SolidWorks Inventor czy też google SketchUp

http://www.tracepartsonline.net/%28S%28j13bt5452qqmz345wkrvbxe0%29%29/content.aspx?fwsid=DESIGNSPARK&Class=RS_COMPONENTS&Lang=&P=

Jeśli chodzi o jakiś nietypowy model mogę wykonać każdy (zapewne najbardziej interesujący jest w formacie STEP 214) więc polecam się na przyszłość :)

A dodawanie 3d body do bibliotek w altiumie jest stosunkowo proste

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 lut 2013, o 16:57 
Użytkownik

Przerobiłem cały kurs w EP, mogę powiedzieć że Altium jest bez porównania lepszy. Jednak za Eaglem przemawia cena... która jest o 10 razy niższa.

Altium ma dużo drobnych uproszczeń które sprawiają że praca jest łatwiejsza i przyjemniejsza.
Aż dziwne że Eagle nie ma takich prostych opcji jak np "równanie do linii"

Obecny projekt robię na Eaglu - żeby dobrze go poznać bo i tak bym nie kupił Altiuma.

Inną ciekawą możliwością Altiuma (dla profesjonalistów) jest współpraca z SolidWorks - środowisko do projektowania 3D.

rezasurmar - jak Ci niczego nie brakuje w Altiumie to się nie przesiadaj :)

PostNapisane: 10 lut 2013, o 17:00 
Użytkownik

Obiecałem i jest :)
https://www.dropbox.com/s/3zmtqd9dmbiv9ga/Library.rar

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:08 
Użytkownik

Hass-pol napisał(a):
Inną ciekawą możliwością Altiuma (dla profesjonalistów) jest współpraca z SolidWorks - środowisko do projektowania 3D.

To nie jest żadna ciekawa funkcja, zwłaszcza że wczytujesz STEP-a a nie wczytuje .SLDPRT

Jeśli używać solida tylko do wykonania prostych modeli 3D obudów to chyba jednak przepłacanie.

No chyba żeby potem robić jakieś symulacje temperaturowe czy też jakieś symulacje EMC

Ale to już taniej wyjdzie kupić PADS-a :) bo solid w podstawowej konfiguracji około 20 000 pln

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:10 

To, fakt, mamy solid edge w pracy i tak jakoś nie do końca to chce się..... zresztą sami wiecie. Altum jest świetny, ale do FPGA, no po prostu bajka.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:58 
Użytkownik

Jeśli chodzi o SolidWorks to chodziło mi bardziej pod kątem obudowy, jednocześnie tworzysz PCB i do tego odpowiednią obudowę. Praktycznie idealnie dopasowaną.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 22:07 

No wiem, dokładnie to samo robiliśmy ostatnio w robocie, przy projekcie Dużego wyświetlacza Led w obudowie z nierdzewki :).

PostNapisane: 10 lut 2013, o 23:34 
Użytkownik

To są tylko zabawki i tak wszystko zazwyczaj sprowadza się do ściągnięcia szkicu z powierzchni potem wrzuceniu do rysunku i zapisu do dxf-a a potem tylko import do edytora PCB :)

Trzeba przyznać że czasem jest to dużo łatwiejsze niż rysowanie w milsach lub nawet w mm w programie średnio do tego przystosowanym gdzie wymiary nie sa sterujące :)

Wszystkie programy darmowe jak i nie posiadają taką funkcjonalność importu obrysu PCB z dxf-a nawet eagle :)

Najważniejszą cechą w wykorzystaniu modeli 3D jest możliwość wykrycia kolizji i chyba do tego w altiumie jest to przede wszystkim wykorzystywane

Co do SolidEdge-a to chyba najbardziej elastyczny program pod względem wczytywanych formatów z innych systemów Cad wczytuje nawet bezpośrednio pliki z SoliWorksa i innych :)

Pozdrawiam i polecam się jeśli by chodziło o SolidWorksa :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1