Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 20:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lut 2013, o 09:50 
Użytkownik

Mam pytanko: czy poniższy schemat jest ok?

Obrazek

chce wydrukować płytkę pcb i stąd moja prośba.

Przeniesione z innego tematu - Zielony J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 10:11 
Moderator

Bardzo ładnie rozrysowany schemacik ;) ... nie mogę się dopatrzyć żadnego błędu ... ale może jeszcze ktoś rzuci okiem

No może na wejściu przetwornicy możesz spokojnie nawet w ogóle zrezygnować z tego kondensatora C4 .... Przetwornica spokojnie da sobie radę bez niego, gwarantuję to.

PostNapisane: 6 lut 2013, o 10:28 

mirekk36 napisał(a):
Bardzo ładnie rozrysowany schemacik ;) ... nie mogę się dopatrzyć żadnego błędu ... ale może jeszcze ktoś rzuci okiem

No może na wejściu przetwornicy możesz spokojnie nawet w ogóle zrezygnować z tego kondensatora C4 .... Przetwornica spokojnie da sobie radę bez niego, gwarantuję to.

Mirku, ja bym się jednak "przyczepił" do podłączenia zasilania AVCC, jak kolega będzie chciał skorzystać z ADC to podłączenie nie jest zbyt dobre.
Po za tym brak filtracji Vref, oraz przy samym procesorze do każdego Vcc między GND powinien być 100nF, a widzę teoretycznie tylko jednego.

PostNapisane: 6 lut 2013, o 10:42 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Mirku, ja bym się jednak "przyczepił" do podłączenia zasilania AVCC, jak kolega będzie chciał skorzystać z ADC to podłączenie nie jest zbyt dobre.
Po za tym brak filtracji Vref, oraz przy samym procesorze do każdego Vcc między GND powinien być 100nF, a widzę teoretycznie tylko jednego.

Tzn OCZYWIŚCIE masz rację, że gdyby chciał skorzystać z ADC to "mucha nie siada" na tym co napisałeś ;) popieram!

Tylko jak zobaczyłem na schemacie, że cały PORTA wykorzystany jest jako port cyfrowy to wtedy można sobie pozwolić na wiszący pin VREF, czy nie filtrowanie dławikiem dodatkowo AVCC - tak mi się wydaje.

A co do kondensatorków 100nF przy każdej nodze VCC i GND tego procka - to owszem - dlatego na blogu pokazywałem notę PDF. Jednak przynajmniej takie MINIMUM czyli jedna para filtrująca jaką kolega narysował przy procku to już jest coś dla takiego prostego układu.

Pomimo to nie będę się sprzeczał bo dodanie jeszcze jednego czy dwóch kondków 100nF nikomu kieszeni nie uszczupli, nie przeszkodzi a wręcz przeciwnie może tylko pomóc.

PostNapisane: 6 lut 2013, o 11:59 
Użytkownik

Dziękuje za rady i sugestie. Mam tylko jeszcze pytanie, czy zaprogramowanie tego procka z zestawu Atb 1.04 atnel nie będzie problemem, po prostu zamiast podpiąć złącze isp kanda do pinow na zestawie podepne do płytki i czy stabilizator 7805, da rade, bo jutro chce z kolega to lutowac, a nie zdąże na jutro rano żeby byl Mirkowy. Pozdrawiam

PostNapisane: 6 lut 2013, o 12:02 

Na dobry początek da radę.

Rozumiem, że chcesz zaprogramować programatorem z płyty ATB, jak już gdzieś kiedyś Mirek wspominał da się bez problemu, tylko nie zapomnij masy podłączyć

PS. Jak użyjesz 7805 to pamiętaj by jednak dać na wejściu chociaż te 220uF.....

PostNapisane: 6 lut 2013, o 12:11 
Użytkownik

Mirku, co do przetwornicy A8498, to mógłbyś udostępnić chociaż schemat, bo chciałbym zastosować zamiast 7805. Ten z noty jest na 3,3V i nie wiem jak go przerobić aby dawał 5V. Jeśli nie chcesz udostępniać na forum do wyślij na PM. A jak się w ogóle nie chcesz dawać to daj jakieś wskazówki. Z góry dziękuję:smile::smile:

PostNapisane: 6 lut 2013, o 12:19 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

W tabelce Recommended Components masz podane wartości elementów dla różnych napięć.

PostNapisane: 6 lut 2013, o 12:39 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
W tabelce Recommended Components masz podane wartości elementów dla różnych napięć.

No dokładnie - ja się trochę dziwię - skąd to stwierdzenie, że w nocie nie ma ? ;) .... przecież wszystko jest w najdrobniejszych detalach....

akurat schematu przetwornicy nie zamieszczam - ale jak stworzysz własny i pokarzesz i zapytasz to chętnie podpowiem co i jak ..... nie ma problemu.

PostNapisane: 6 lut 2013, o 13:05 
Użytkownik

Aaa no jak zerknąłem tylko na schemat to się nie dziwię. Przewinąłem całą notę, widocznie nie zauważyłem. Dzięki wielkie za szybką pomoc :smile:
Ok ok, jak zrobię to zamieszcza schemat razem z płytkami. Założę nowy temat bo nie chce mieć nie działającego "modułu".

PostNapisane: 6 lut 2013, o 13:47 
Użytkownik

Witam, pytanko odnosnie
Cytuj:
Rozumiem, że chcesz zaprogramować programatorem z płyty ATB, jak już gdzieś kiedyś Mirek wspominał da się bez problemu, tylko nie zapomnij masy podłączyć

W ktorym miejscu, ta z plytki w gnieździe ISP jest na płytce, tą z zestawu?

PostNapisane: 6 lut 2013, o 13:48 

No Gniazdo te 2x5, to jest gniazdo do procesora.
A drugie te jednorzędowe masz przy FTDI, czyli tam podpinasz kabelek do zewnętrznego programowania.

Czyli kupujesz, albo robisz kabelek
Obrazek

opisany tu http://atnel.pl/ft232r-programator-w-atb.html

PostNapisane: 6 lut 2013, o 15:55 
Moderator

Poza tym przecież tyle się namęczyłem z opisami na stronie a widzę że mało kto zagląda :(

http://atnel.pl/ft232r-programator-w-atb.html

albo:

http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

PostNapisane: 7 lut 2013, o 17:16 
Użytkownik

Mam problem nie mogę wgrać programu na zrobioną płytkę przez programator z zestawu uruchomienoiwego , innym programator dałao się wgrać mimgeneruje taki błąd:
Obrazek
schemat płytki linia vccc nie jest podpięta na schemacie,jumper na resecie wyciagam gdy chce cos wgrac do procka.
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

jeszcze raz bład:
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

zworka jp1 odłączona

PostNapisane: 7 lut 2013, o 17:20 
Moderator

po pierwsze to jak byś rzuił okiem na swój pierwszy schemat i ten który teraz podałeś to się różnią i wcale zmiany ci na lepsze nie wyszły, jest gorzej

poza tym nic nie widać z tego komunikatu

klikałeś żółty klawisz ??? czy od razu zabrałeś się za zapisywanie czegoś do procka ?

oj oj .... coś zbyt chaotycznie robisz ;)

teraz widać komunikat i widać że masz problem sprzętowy - to co mówię i powtarzam do upadłego w poradnikach video

- złe połączenia
- złe zasilanie

PostNapisane: 7 lut 2013, o 17:32 
Użytkownik

Tak z ciekawości, to czemu masz sterowanie diodami oparte na tranzystorach? I czemu z filtrowania procka usunąłeś te dwa kondensatory 100nF? 10uF nie sprawiają, że 100nF jest niepotrzebne.

PostNapisane: 7 lut 2013, o 17:43 
Użytkownik

Ja nigdy nie odłączam rezystora 10kom od lini RESET gdy programuje! Rezystor ten jest na stałe przylutowany. Spróbuj wgrać z załączoną zworką JP1 I według mnie wywal ten kondensator z linii reset a daj kondensator 100nF między VCC a masą i co najważniejsze weź multimetr i sprawdź czy jest zasilanie na pinach procesora i sprawdź nim połączenie linii przez które programujesz.

PostNapisane: 7 lut 2013, o 18:04 
Użytkownik

Kolega mi poprawiał, co na tym zęby zjadł, nie wtrącałem się po już kilkadziesiąt płytek montował.Ale na innym programatorze zadziałało. Wgrałem program z płytki uruchomieniowej ATB procesor się odezwał, był zainstalowany na zestawie. Później przełożyłem procek na moja płytkę i było ok. Dopiero jak przyszło sprawdzić programator to coś się dzieje nie tak. Oczywiście nie jest to wina płytki ATB, zęby nie było niejasności.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Z zworka taki bład:
Obrazek

PostNapisane: 7 lut 2013, o 18:21 
Użytkownik

Z tymi kondensatorami to słuchaj Mirka, on ma ponad 20 lat doświadczenia, więc sam rozumiesz ;) Za to te tranzystory to by były potrzebne, gdybyśmy wysterowywali przekaźnik, ale nie diodę ;) W Twoim przypadku to niepotrzebne elementy na płytce.

Zobacz choćby jak ma rozwiązane zasilanie i diody Mirek w swoim zestawie atb. Dobrze się brać przykłady z ludzi doświadczonych i im nikczemnie pewne rozwiązania podkradać :D

Co do programatora, to na pewno kabelek masz dobrze zrobiony?

PostNapisane: 7 lut 2013, o 18:35 
Użytkownik

Tak, tym samym programuje na zestawie i jest ok.

Kaplica muszę wyciągać procek wrzucić do zestawu i tak zaprogramować.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 08:45 
Użytkownik

Mam pytanie, przykład z książki odbiór IR na którym bazuję w swoim programie na płytce,jedyno co zrobiłem to wprowadziłem obslugę diod led:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

obsługa diod działa tylko z wyświetlaczem, tak samo jak na płytce ATB. O co chodzi, tak jak dgyby procesor zwieszał działanie podczas wyciągnięcia LCD-a, diody zatrzymują się na ostatnim kodzie z pilota. Wydawało mi się , że powinny pracować bez względu na to czy jest LCD czy nie.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 08:55 

Nie wiem, gdzie twój kolega zdobywał doświadczenie, ale kondensator na reset??? to nie epoka 8051 wywal go, zostaw tylko na stałe podciągnięty 10K.
Po drugie w MKavrcalc zaznacz sobie slow synch.... pokaż FUSY jakie masz ustawione.
Przedzwoń ścieżki między złączem programatora a nóżkami na samym procesorze.

Filtracja to rzecz święta.... reszta j/w

PostNapisane: 8 lut 2013, o 09:42 
Moderator

Ja powiem tak mi ciężko doradzać dalej bo jeśli pytasz o schemat, otrzymujesz tu porady (nie tylko ode mnie przecież) i to słuszne .... a na końcu robisz wiele rzeczy wbrew zasadom elektroniki (może troszkę przejaskrawiam - ale jesteś początkujący i tak to wygląda), tłumacząc że kolega który zjadł na tym zęby kazał ci "źle" wg nas zrobić ..... to powiedz mi proszę - co można dalej poradzić ? Ja nie oceniam tu twojego kolegi, bo z życia wiem że to też tak bywa - że np kolega ci dobrze poradził a ty coś tam jeszcze przekręciłeś - .... ale musisz się sam zdecydować jaką drogą iść .... zdecyduj się np na porady kolegi i słuchaj go uważnie - podpytuj go gdy coś ci nie wychodzi - na pewno ci pomoże jak masz go że tak powiem pod ręką - to mogą być cenne doświadczenia .... nawet jeśli okażą się negatywne. Bo wtedy najwyżej spróbujesz pójść inną drogą - taką jaką tutaj ci polecamy.

Jak widzisz MIKSOWANIE nie popłaca - a w wątku zaczyna jak widzę tworzyć się chaos :( .... bo jak mówię, pytasz o porady, dostajesz je, ale robisz inaczej i jak ci nie działa to pytasz dlaczego ? (na prawdę - hmmm troszkę dziwne podejście)

PostNapisane: 8 lut 2013, o 22:10 
Użytkownik

Skoro już nic nie pomaga to jest jeszcze jedna metoda mi zawsze pomaga :) Odłącz wszystko na tej płytce i odpocznij z tydzień bez programowania. Po tym obejrzyj poradniki Pana mirka. I wtedy od nowa podłącz zrób nowy projekt i wtedy spróbuj wgrać.
Przyszło mi coś do głowy:Skoro kolega chcę wgrać przez ft232 to czy sprawdziłeś transmisje UART? Wgraj innym programatorem program do uC dla testu UARTA. A czy kolega zainstalował sterowniki na PC do tego ft232? I czy dobry port ustawiłeś? Lepiej go sprawdź w menadżerze urządzeń. I jak kolega podłączył Tx z Rx a nie czasem Tx z Tx??

Strefa czasowa: UTC + 1