Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 22:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lut 2013, o 20:14 
Użytkownik

czesc

w pliku AVR_GCC tips.pdf (na dvd z niebieskiej ksiazki) sa dodatkowe flagi dla kompilatora. chcialbym aby eclipse w kazdym projekcie mial takie flagi na dziendobry.
np pomijanie nie uzywanych funkcji (znalezione tu) czy pomijanie nie uzywanych definicji.

jak to zrobic w eclipse ?
czy trzeba za kazdym razem jak tworze nowy projekt importowac ustawienia ?

jeszcze kombinuje nad tym zeby biblioteki miec osobno w jakims projekcie (zbiorczym badz nie) i w prosty sposob je includowac.
np wpisujac
#include "avr_libs/lcd/costam.h"
jak narazie wykombinowalem link symboliczny do katalogu z bibliotekami w kazdym projekcie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lut 2013, o 21:17 
Moderator

ukasz napisał(a):
czesc

w pliku AVR_GCC tips.pdf (na dvd z niebieskiej ksiazki) sa dodatkowe flagi dla kompilatora. chcialbym aby eclipse w kazdym projekcie mial takie flagi na dziendobry.
np pomijanie nie uzywanych funkcji (znalezione tu) czy pomijanie nie uzywanych definicji.

jak to zrobic w eclipse ?
czy trzeba za kazdym razem jak tworze nowy projekt importowac ustawienia ?

O ile w tym przypadku to trzeba byłoby poszperać w eclipse żeby z tym coś zrobić - uważam że fajny pomysł - żeby można było na stałe poustawiać takie parametry (tu może coś nasz SunRiver może wiedzieć albo mieć jakiś pomysł bo o wiele lepiej zna samo Eclipse)

ukasz napisał(a):
jeszcze kombinuje nad tym zeby biblioteki miec osobno w jakims projekcie (zbiorczym badz nie) i w prosty sposob je includowac.
np wpisujac
#include "avr_libs/lcd/costam.h"
jak narazie wykombinowalem link symboliczny do katalogu z bibliotekami w kazdym projekcie.

To to uważam już za niezbyt szczęśliwy pomysł i się na nim szybko przejedziesz a następnie wrócisz do źródeł czyli do tego jak to należy robić zgodnie z zasadami C.....

zobaczysz ;) bo to co ty nazywasz bibliotekami - wcale nie są BIBLIOTEKAMI w rozumieniu języka C. Dlatego będziesz miał ZAWSZE z tym kłopoty, chyba że zrobisz to zgodnie ze sztuką pisania prawdziwych bibliotek w C czyli kompilacji do plików z rozszerzeniem *.a ...... ale wtedy też szybko zrozumiesz że jeśli tworzysz coś sam dla siebie i dla kilku różnych procków to mija się z celem .... szczegółów nie podam - najpierw spróbuj chociaż liznąć tematu tworzenia prawdziwych bibliotek

a te "lcd/costam.h" to są po prostu jakieś własne pliki które trzeba dołączać i często coś zmieniać w zależności od procka, projektu ITP więc - wspólny worek szybko ci w łeb weźmie :(

PostNapisane: 4 lut 2013, o 22:25 
Użytkownik

pomysl na szybko z eclipse jest takie zeby zrobic projekt szkielet i zapisac go. ewentualnie zamknac.

pozniej przy kazdym nowym projekcie mozna kopiowac katalog projektu zmieniajac nazwe katalogu. nie jestem jednak pewien czy eclipse nie trzyma w swojej struktorze nazw projektow gdzies zaszytych i czy to nie spowoduje jakis problemow.

co do bibliotek to zdaje sobie sprawe ze nie sa to biblioteki w prawdziwym znaczeniu tego slowa. jednak cenna uwaga z twojej strony.
popobuje i sie przekonam :D

to co mi jeszcze do glowy przyszlo to to zeby trzymac plik z konfiguracja hardwarowa w osobnym pliku hwcfg.h i includowac go.
no ale tak jak mowie. pomysl na szybko

PostNapisane: 4 lut 2013, o 22:29 
Moderator

ukasz napisał(a):
pomysl na szybko z eclipse jest takie zeby zrobic projekt szkielet i zapisac go. ewentualnie zamknac.

pozniej przy kazdym nowym projekcie mozna kopiowac katalog projektu zmieniajac nazwe katalogu. nie jestem jednak pewien czy eclipse nie trzyma w swojej struktorze nazw projektow gdzies zaszytych i czy to nie spowoduje jakis problemow.

Eclipse wszystkie informacje odnośnie projektu trzyma w workspace. To może być kłopotliwe tak mi się wydaje - ale nie próbowałem więc nie wiem

ukasz napisał(a):
to co mi jeszcze do glowy przyszlo to to zeby trzymac plik z konfiguracja hardwarowa w osobnym pliku hwcfg.h i includowac go.
no ale tak jak mowie. pomysl na szybko

o to już lepszy pomysł - warto popróbować ;)

Strefa czasowa: UTC + 1