Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lis 2024, o 21:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lut 2013, o 20:36 
Użytkownik

Funkcja nadająca ciąg znaków z UART-u do Terminala jest następująca.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
gdzie funkcja void uart_putc(char) nadaje 1 znak z UART-u. (patrz str. 273 - książka niebieska)
Jaki będzie odpowiednik tej funkcji odbierającej ciąg znaków z Terminala do UARTU?
Na pewno będzie wykorzystywać uart_getc(void) która odbiera 1 znak z Terminala do UARTU?(patrz str. 268)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lut 2013, o 20:48 
Moderator

Trzeba ją albo napisać sobie we własnym zakresie jako wprawkę ;) i już takie wprawki robiło kilku kolegów na tym forum, z sukcesem zresztą więc można poszukać

albo można zajrzeć do ostatniego rozdziału drugiej (zielonej) książki - tam jest właściwa już kontynuacja RS232 z odbiorem danych tak jak się należy.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 22:18 
Użytkownik

Z jednego się cieszę. Pogrzebałem na forum i okazało się, że nie jest to problem błahy. Czyli moje głąbowstwo nie jest takie duże jak przypuszczałem. Na razie przesyłam jeden znak z Terminala do LCD via UART. Jutro spróbuję cały tekst.

PostNapisane: 3 lut 2013, o 13:23 
Użytkownik

Witam
Ja bym to zrobił tak:
main.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

jest to moje teoretyczne rozwiązanie, którego jeszcze nie testowałem, a przypuszczam, że powinno działać. Ja też niedługo będę potrzebował przesyłać string'i do PC i z PC

Piotr

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 lut 2013, o 18:50 
Użytkownik

Cytuj:
register_uart_str_rx_event_callback(parse_uart_data); // rejestracja własnej funkcji do analizowania danych odebranych przez UART
Co to jest callback? Co to jest "rejestracja własnej funkcji"? Tego chyba Mirek w zielonej książce nie poruszał. Przynajmniej do rozdziału z RS232C
Cytuj:
UART_RX_STR_EVENT(buforUART); // zdarzenie odbiorcze UART
Powyższej funkcji chyba nie ma w bibliotece MKUART i Mirek w zielonej książce jej nie podał. Przynajmniej do rozdziału z RS232C

język c
Co powyższa funkcja robi? Analizuje czy zapisuje odebranego stringa? Czy wykorzystuje cykliczny bufor odbiorczy opisany na str 268 zielonej książki? Chyba nie.

Spojrzałem na ten tekst i zrobiło mi się głupio. Brzmi on bardzo sarkastycznie. Mam nadzieję że Kolega p_zag tak tego nie odbierze. Przede wszystkim dziękuję za zadanie sobie trudu wyjaśnienia. A ja po prostu wielu rzeczy jeszcze nie czuję i stąd ta tonacja.

PostNapisane: 3 lut 2013, o 19:31 
Użytkownik

Co do callback to przecież masz poradnik mirka http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/ws ... a-bez.html
Cytuj:
Cytuj:
Powyższej funkcji chyba nie ma w bibliotece MKUART i Mirek w zielonej książce jej nie podał. Przynajmniej do rozdziału z RS232C

Ale co ty mówisz? Kilka godzin temu skopiowałem ją z kodów z płyty zielonej książki (ostatni rozdział)

Co do kodu co podałeś to ona odbiera znaki z uarta przesyłane np. z komputera i łączy je w łańcuch (Tak mi się wydaje)

PostNapisane: 4 lut 2013, o 09:18 
Użytkownik

Cytuj:
Ale co ty mówisz? Kilka godzin temu skopiowałem ją z kodów z płyty zielonej książki (ostatni rozdział)

Do tego jeszcze nie doszedłem.

PostNapisane: 4 lut 2013, o 10:05 
Moderator

mg101 napisał(a):
Cytuj:
register_uart_str_rx_event_callback(parse_uart_data); // rejestracja własnej funkcji do analizowania danych odebranych przez UART
Co to jest callback? Co to jest "rejestracja własnej funkcji"? Tego chyba Mirek w zielonej książce nie poruszał. Przynajmniej do rozdziału z RS232C

Mirek poruszał ten temat (JAKO BARDZO WAŻNY TEMAT) już nawet w pierwszej , niebieskiej książce - callbacków. A przez całą drugą , zieloną książkę, temat callbacków i Eventów jest wręcz WAŁKOWANY od podstaw OD PIERWSZEGO rozdziału - bo staram się je wprowadzać stopniowo i pokazywać - aby w ostatnim WAŻNYM rozdziale n/t RS232 wszystko już było zrozumiałe. Więc trzeba jak zwykle te książki czytać po kolei a nie na wyrywki bo się nic nie zobaczy :(

Cytuj:
Powyższej funkcji chyba nie ma w bibliotece MKUART i Mirek w zielonej książce jej nie podał. Przynajmniej do rozdziału z RS232C[/quote][/quote]

Pewnie że nie ma w pierwszej książce i nie miało jej być w pierwszej ale w drugiej już jest - ale OSTANI rozdział i OSTATNIE starcie z RS232

Strefa czasowa: UTC + 1