Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 06:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2012, o 23:00 
Nowy

No nie chce mi zagadać, za żadne skarby Eclipse z klonem STK500.

Sam programator działa z AvrStudio4 i 5, mkAVR Calculator, bascom, więc problem ze sterownikami, połączeniami odpada.

W Eclipse w Project / Properties / "C/C++ Build" / Environment / AVRDUDEOPTIONS mam:
Cytuj:
-p atmega8 -c stk500v2 -P com2 -V

W Project / AVR / AVRDude Command line preview :
Cytuj:
avrdude -pm8 -cstk500v2 -Pcom2 -b9600
-Uflash:w:04_LCD.hex:a

Przy próbie programowania, stk mrugnie tylko raz diodą i Eclipse stoi przez chwilę na "Running AVRDude", a po kilku sekundach twierdzi że:
Cytuj:
Operation timed out while trying to access the avrdude programmer "stk500v2".
Check that the programmer is connected, and switched on.

Reason:
avrdude:stk500_2_ReceiveMessage(): timeout

Kto pomoże, bo nie wiem jakie w tej sytuacji kroki podjąć.

pzdr.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2012, o 23:48 
Moderator

Ja chętnie pomogę ;)

Piszesz, że w Eclipse masz tak ustawione i nie działa:

a jak wygląda ta sama linia w programie MkAvrCalculator ? Bo on przecież działa także w oparciu o ten sam avrdude co w Eclipse więc nie może być tak że w MkAvrCalculator działa a w Eclipse nie.

No chyba, że .............. że nie zainstalowałeś sobie AVRDUDE ale tego z zakładki "Ustawienia" programu MkAvrCalculator do folderu WinAVR ????

C:\WinAVR-20100110\bin

jeśli nie to zrób to proszę - a jak nie pomoże to jak pisałem wyżej pokaż jak wygląda linia parametrów w MkAvrCalculator.

PostNapisane: 8 lut 2012, o 01:54 
Nowy

Oczywiście instalowałem. Siedzę nad tym.. sam już nie wiem który wieczór.

Linijka wygląda tak samo. Przepisałem ją właśnie z Calculatora.

I jest jeszcze coś dziwnego.

Jak programuję z AvrStudio program ładuje się momentalnie ( na oko 1-2 sekundy). Dioda w programatorze mruga bardzo szybko ( prawie nie widać mrugania ).
Po użyciu mkAvrCalculatora wsad się wgrywa, ale bardzo wolno, ok 15 sekund i po tej operacji programując z AvrStudio ten czas jest jeszcze dłuższy. ( dioda mruga lekko szybciej niż raz na sekundę przy zapisie, i o wiele wolniej przy weryfikacji ).
Mowa o tak przepastnym programie:
Device: atmega8
Program: 1970 bytes (24.0% Full)
(.text + .data + .bootloader)
Data: 100 bytes (9.8% Full)
(.data + .bss + .noinit)
EEPROM: 15 bytes (2.9% Full)
(.eeprom).

Sytuację naprawia przeinstalowanie sterowników programatora... do ponownego użycia mkAvrCalculatora.

PostNapisane: 8 lut 2012, o 08:03 
Moderator

A czy próbowałeś tego o czym pisałem wyżej ? czyli zainstalowania AVRDUDE w tym folderze który podałem? Bo w ogóle się do tego nie odniosłeś.

Co zaś się tyczy pozostałej części twojej wypowiedzi to hmmm..... baaardzo dziwne. Pierwszy raz w życiu ktoś zgłasza mi taki problem, że MkAvrCalculator czyli tak na prawdę avrdude działa tak wolno z stk500v2 i trzeba sterowniki przeinstalować żeby znowu działał szybko w AVRS5. Nie twierdzę, że być może coś jest nie tak - ale w ogóle nie mam takiego programatora i ciężko mi to sprawdzić. Za to znam setki osób, które mają STK500v2 i jeszcze nigdy nikt nie pisał mi słowem o czymś takim.

Chyba sobie z ciekawości kupię stk500v2 tylko żeby się nie okazało, że będzie wszystko działać jak należy bo nadal nie będę też w stanie pomóc ci na tak dziwny problem :( .... Być może można jakimś prarametrem dodatkowym dla AVRDUDE np [ -B baudrate] ustawiać prędkość taktowania SCK na maistrali ISP jak to ma miejsce dla USBASP czy chociażby FT232R ....

możesz to wypróbować podając to polecenie z tym parametrem z konsoli nawet.

No ale żeby do czegoś dojść to też warto się odnieść do moich sugestii wyżej - bo jak mówiłem na razie to najdziwniejsze jest to że avrdude w MkAvrCalc działa a w Eclipse nie. Zrób więc to co pisałem i daj znać.

PostNapisane: 8 lut 2012, o 08:51 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Chyba sobie z ciekawości kupię stk500v2 tylko żeby się nie okazało, że będzie wszystko działać jak należy bo nadal nie będę też w stanie pomóc ci na tak dziwny problem :(

Może tak być, bo:
- kol. żbik napisał, że ma klona
Dlatego musiałbyś mieć takiego samego klona z tego samego źródła, a i wtedy nie ma pewności, że został tak samo złożony...

PostNapisane: 8 lut 2012, o 10:11 
Moderator

MirkoT napisał(a):
Może tak być, bo:
- kol. żbik napisał, że ma klona
Dlatego musiałbyś mieć takiego samego klona z tego samego źródła, a i wtedy nie ma pewności, że został tak samo złożony...

No właśnie zdaję sobie sprawę z tych klonów, bo co i rusz na różnych forach ludzie zgłaszają najróżniejsze problemy z tymi STK500v2 a szczególnie kupowanymi na allegro :( ... zresztą podobna sprawa bywa z USBASP kupowanymi na allegro.

Dlatego bardzo mnie interesuje jak się zachowa ten opisywany tu STK500v2 przede wszystkim na tym samym avrdude z programu MkAvrCalculator także w Eclipse..... No ale kolega autor musi zrobić raz takie doświadczenie no i wypróbować też z ręki ten parametr -B xxx żeby można było coś dalej pomóc.

PostNapisane: 10 lut 2012, o 13:18 
Nowy

AvrDude instalowałem z mkAVRCalculatora do
Cytuj:
C:\WinAVR-20100110\bin\

W Eclipse w Project / Properties / "C/C++ Build" / Environment / AVRDUDEOPTIONS jest :
Cytuj:

ale przy wybieraniu programatora command line preview się różni i może tu jest problem:
Cytuj:
avrdude -pm8 -cstk500v2 -Pcom3 -b9600
-Uflash:w:04_LCD.hex:a

Przy próbie programowania Eclipse korzysta z tej drugiej opcji:
Cytuj:
Launching C:\WinAVR-20100110\bin\avrdude -pm8 -cstk500v2 -Pcom2 -b9600 -Uflash:w:04_LCD.hex:a
Output:
avrdude: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude execution aborted

A po tym spowolnieniu przy programowaniu, to jak teraz sprawdzam, to wraca do normalnej prędkości też, po odłączeniu programatora od komputera (czytaj: zabraniu mu zasilania / zresetowaniu)

PostNapisane: 10 lut 2012, o 13:51 
Użytkownik

Czekaj może problemem jest sam port com ??
ustal 1 raz na jakim comie masz STK500v2 i wywołuj z tego samego coma
stosowanie -b (baudrate) niema większego znaczenia bo STK200v2 pracuje zazwyczaj z 19200bps
jesli chciałeś go w ten sposób spowolnić - to katastrofa

powtarzam

-b (baudrate) -- ustawienie prędkości portu (ma znaczenie w przypadku fizycznych portów COM i starszych
programatorów oraz debugerów np starego JTAGICE
-B (time_ms) -- ustawienie opóźnienia gdzie czas podajemy w ms

WAZNE JEST JAKĄ LITERKĄ PISZESZ -- zresztą wszystko jest w dokumentacji AVRDUDE

PostNapisane: 10 lut 2012, o 14:18 
Moderator

No właśnie też mi coś tu nie gra, bo raz podajesz przykład z MkAvrCalculatora gdzie masz com2 a później z Eclipse gdzie masz raz com3 a potem znowu com2 ..... niestety jakieś zamieszanie wkrada się w twoje działania albo może wyjaśnienia i dlatego trudno coś podpowiedzieć.

SunRiver ---> to ja byłem autorem podpowiedzi aby kolega próbował zmienić prędkość badrate, ale to dlatego że sam nie posiadam takiego programatora więc nie mam do końca doświadczenia czy to był dobry pomysł....

za to panie kolego autor, jeszcze raz podpowiem.

skoro działa ci w MkAvrCalculator - to po prostu wpisz dokładnie to samo w Eclipse a nie w Eclipse u ciebie pojawia się nagle inny port com :(

PostNapisane: 10 lut 2012, o 15:41 
Użytkownik

ups --

zatem przepraszam kolegę że się tak nieładnie wtrąciłem
innymi słowy miedzy wódkę a zakąskę.

Miałem kilka różnych klonów stk500v2 -- w sumie działał dobrze i bez problemów tylko 1 z nich
--- ale to był akurat oryginalny stk500 atmela

PostNapisane: 10 lut 2012, o 15:48 
Moderator

SunRiver napisał(a):
zatem przepraszam kolegę że się tak nieładnie wtrąciłem
innymi słowy miedzy wódkę a zakąskę.

Ale właśnie dobrze, że się kolega wtrącił bo jak pisałem - ja nie mam zbyt dużego praktycznego doświadczenia z tym programatorem, zatem uwagi kolegi mogą być cenne w tym zakresie i lepsze od moich.

PostNapisane: 10 lut 2012, o 22:58 
Nowy

Nie no porty są / były w porządku.
Zmieniłem na com3, powklejałem, a że wcześniej miałem com2, to żeby nie mieszać ręcznie zmieniałem i jeden mi umknął.
Ale kolega SunRiver miał nosa, że to coś z prędkością.
Przy wyborze programatora jak wybiera się port, to niżej jest wybór prędkości, więc grzecznie wybrałem taką jaka jest w ustawieniach portu, a trzeba zostawić puste pole.

Jak dla mnie problem rozwiązany. Dzięki panowie za pomoc.

Ale nie wiem czy Ciebie Mirek nie zainteresuje, że mkAvrCalculator nadal spowalnia programator.
Pewnie dlatego, że to klon i cóś ma skopane, ale opiszę sytuacje:

Wcześniej jak programator nie gadał z Eclipse, to po włączeniu Calculatora sprawdzałem czy się łączy poprzez wciśnięcie "Sprawdź podłączony AVR" i później programowałem.
Teraz jak programuje bez sprawdzania, to jest ok. Prędkość nieziemska :)
Ale po sprawdzeniu, prędkość spada z 50 razy. Sprawdziłem na dwóch komputerach. I tak już zostaje i z Eclipse i AvrStudio, do odłączenia programatora.

PostNapisane: 11 lut 2012, o 00:13 
Moderator

Jasne że zainteresuje, jak będę miał chwilkę czasu to sprawdzę też ten trop detektywa SunRiver'a i poproszę cię może o sprawdzenue programu wtedy hmmm?

PostNapisane: 11 lut 2012, o 08:05 
Moderator

Ok już miałem chwilkę czasu ;) ... możesz pobrać obecną wersję MkAvrCAlculatora i sprawdzić czy teraz nie będzie tego przykrego efektu jaki opisałeś ?

PostNapisane: 11 lut 2012, o 12:22 
Nowy

No teraz jest w porządku.
Programuje pieruńsko szybko, nawet po sprawdzeniu podłączonego avr'ka.

Dla uściślenia:
wcześniejsza wersja: build 57, aktualna bezproblemowa: build 59

pzdr.

PostNapisane: 11 lut 2012, o 12:35 
Użytkownik

No to się cieszę ze już wszystko działa ... ja na razie nie pobieram nowszej wersji MK z wiadomych powodów :)

PostNapisane: 11 lut 2012, o 13:40 
Użytkownik

tzn z jakich??

PostNapisane: 30 gru 2013, o 14:42 
Nowy

Mi pomogło ustawienie:
Delay between avrdude invocations: na 1000 ms

ustawienia dokonałem w: Window -> PReferences -> (wybrać Programmer configuration z listy) i w tym okienku to ustawić (opckja dostępna na dole okna).

Strefa czasowa: UTC + 1