Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 23:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lut 2012, o 22:54 
Użytkownik

Za namową Mirka i jego wszechobecnym chwaleniem środowiska Eclipse, stwierdziłem, że czemu nie i spróbuję, tym bardziej, że wkurzało mnie ciągłe przełączanie/ wczytywanie skompilowanego w AVRStudio hexa do PonyProg, albo do programu programatora dostępnego w Bascom-AVR, żeby zgrać program do uC.

Więc pierwszą rzeczą po zgraniu z płyty środowiska Eclipse, było podłączenie programatora.
no i tu też utknąłem.

ale od początku:
programator taki jak tu:
http://allegro.pl/programator-isp-stk20 ... 93133.html
czyli:
PROGRAMATOR ISP STK200/300

Pod Bascom-AVR skonfigurowany jako parallel, podpięty do protu lpt, działa programuje.
pod Pony Prog wykrywany jako AVR ISP I/O, czyta uC, wgrywa program, jednym słowem DZIAŁA.

Po uruchomieniu MkAVRCalculator, kliknięciu "Sprawdź podłączony AVR" wyskakuje w konsoli:
"avrdude.exe: can't open device "giveio"
"avrdude.exe: failed to open parallel port "lpt1"

W Eclipse, tak samo nie widzi programatora....

gdzie może być błąd?

Pozdrawiam.
Marcin

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2012, o 23:41 
Moderator

Witam,

Wszystko fajnie, pięknie, ładnie tylko nie napisałeś jakiego windowsa używasz. Jeśli Win7 albo Vista to zapomnij o wykorzystaniu stk200 z avrdude :( właśnie ze względu na brak możliwości zainstalowania giveio

ale jeśli używasz WinXP to działa to na 100% - tylko żeby pomóc, to wypadałoby podać więcej jakichś szczegółów, np jakiś zrzut ekranu z zakładki programator - jak wybrałeś ten stk200

albo jak to ustawiasz w Eclipse

pod Win7 to przepięknie śmiga

poza tym czy robiłeś instalkę AVRDUDE z programu MkAvrCalculator z zakładki "Ustawienia" ????? jeśli nie to od tego zacznij ....

gdyby dalej nie ruszyło to jak mówiłem podaj więcej szczegółów i ruszymy

aha napisz też w jakich folderach masz wszystko poinstalowane i mam nadzieję że w folderach nie zawierających spacji albo broń Boże polskich ogonków

PostNapisane: 12 lut 2012, o 23:49 
Użytkownik

Właśnie rozkminiłem dziada ;-) wygląda na to że działa, a przynajmniej na razie dobrze identyfikuje procka.

Faktycznie, nie napisałem, system to windows XP Prof.

Co do konfiguracji, zrobiłem (chyba;-), wszystko tak jak masz w filmiku, krok po kroku.
Oczywiście użyłem tego instalatora z mkAVRCalculator.

Foldery bez spacji, uważam na to już ;-)

Rozwiązanie okazało się prozaiczne, wystarczyło z katalogu bin, zainstalowanej wersji WinAVR uruchomić skrypt bat, konkretnie: install_giveio.bat

i wszystko działa.
ok, sprawdzone, wgrało program migania diodą więc chyba git.

PS i troche offtopic.
Wczytałem workspace z książki i dołożyłem do niego nowy projekt (utworzony od początku ze zdefiniowanym moim prockiem (Atmega8) i F_CPU 8MHz
klikam na kompiluj i wyskakują mi jakieś błędy z programu migania diodą z Twojego projektu (01_DiodaLED). Spokojnie Twój projekt jest napisany w porządku, ja tam namieszałem teraz. No i właśnie skompilować chcę ten nowo utworzony projekt (mój), a nie wszystkie dostępne w workspace, czemu eclipse mi zgłasza błąd w czymś innym? co zresztą skutkowało brakiem kompilacji mojego projektu.

Dopiero jak zamknąłem wszystko (RMB->'Close Project'), kompilacja przebiegła pomyślnie.

Tak powinno być?

PostNapisane: 25 sty 2013, o 19:44 
Użytkownik

Żeby nie tworzyć nowego tematu to może tu zadam pytanie.
Czyli co? Jeśli mam win7 x64 i programator ulepszony STK200 to nie mam szans na zaprogramowanie przez ten programator procka z poziomu eclipse?

PostNapisane: 25 sty 2013, o 21:08 
Użytkownik

Jeśli masz STK200 na LPT tak jak Mirek napisał nie da się zainstalować giveio co w konsekwencji prowadzi do tego ze avrdude nie będzie współpracować z programatorem a programowanie z poziomu środowiska opiera się właśnie na avrdude.

PostNapisane: 25 sty 2013, o 21:15 
Użytkownik

To w takim razie co trzeba byłoby zakupić żeby móc programować zarowo z poziomu eclipse jak i bezpośrednio z bascoma?

Może być taki klon stk500?

http://www.allegromat.pl/aukcja129890

PostNapisane: 25 sty 2013, o 21:41 
Użytkownik

Dokładnie, sam mam stk500v2 kupiony ze 2 lata temu i z Eclipse ładnie się programuje, ustawiania także nie za wiele (któraś z video lekcji Mirka) chociaż jakbym teraz kupował to kupiłbym sobie http://allegro.pl/atb-usbasp-oem-i2967467217.html gratis masz mkavrcalculator no i wsparcie techniczne. Jak masz troche wiecej $ na wydaniu to kup ten a jak nie to kup stk500v2

PostNapisane: 26 sty 2013, o 10:48 

Mogę polecić Avt5125 działa bez problemu z AS4 AS6 i eclipse oraz z mkAVRcalc.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

Strefa czasowa: UTC + 1