Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 20:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sty 2013, o 17:21 

Ciekawy poradniczek, jak sobie poradzić w "domu" z obudową QFN

Oraz MLF

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 sty 2013, o 17:26 
Użytkownik

Może wrzućmy wszystkie tego rodzaju wideo poradnik do jednego tematu bo widzę że coraz więcej ludzi wrzuca filmiki o lutowaniu do różnych tematów a jak znaleźć te filmiki ?
No właśnie początkujący ich nie znajdzie, dlatego proponuje zrobić temat gdzie tylko i wyłącznie można wrzucać filmiki o lutowaniu :)
Taki zbiór przydatnych filmików.

PostNapisane: 22 sty 2013, o 18:56 
Użytkownik

Ja ostatnio zastanawiałem się czy będę w stanie w domowych warunkach polutować STMPE811.
Przesyłam odpowiedz :)

PostNapisane: 22 sty 2013, o 19:01 
Użytkownik

Spoko... się ostatnio cieszyłem, że jakoś polutowałem soic-16 :)
Te wyżej to dopiero jazda. Ciekawe czy gościu ma rzeczywiście taką rękę chirurga czy coś bierze na uspokojenie. Mi nawet jak się ręka nie trzęsie to w porównaniu z nim mam parkinsona :D

PostNapisane: 22 sty 2013, o 19:36 
Użytkownik

Kolego osa1313 popieram pomysł.
Ja osobiście zrobiłbym dział TIPS & Trick (nie lubię tych angielskich nazw) i tutaj wyodrębnił bym grupy: Eclipse, Eagl, Lutowanie lub jeszcze inne tu można byłoby wrzucać takie właśnie fajne poradniki papierowe pdf, filmiki własne lub z YT i wiele innych ciekawych ot taka ściąga pod ręką.
augustyn1

PostNapisane: 22 sty 2013, o 19:36 
Użytkownik

Hass-pol napisał(a):
Ja ostatnio zastanawiałem się czy będę w stanie w domowych warunkach polutować STMPE811.
Przesyłam odpowiedz :)

Jeśli płytkę pod to będziesz sam robić to będzie ciężko, wiadomo inna jakość wykonania. Na "fabrycznych" płytkach jakoś łatwiej takie rzeczy się lutuje. Sam przez to przechodziłem i bez Hota pewnie bym się męczył 3x bardziej o ile w ogóle bym podołał :) już kilka sztuk przyszło mi polutować. Dobrze mieć sprawdzony kod testujący, wtedy łatwo wyeliminować jakieś złe luty.

PostNapisane: 22 sty 2013, o 19:44 

Najgorsze jest to, że coraz więcej ciekawych układach jest albo w QFN albo BGA :(, za pare naście lat, to bez mikroskopu nie będzie amatorskiego składania elektroniki......

PostNapisane: 22 sty 2013, o 22:33 
Użytkownik

Nie demonizujmy tak bardzo BGA. Mi lepiej polutować grafikę w technologii BGA w laptopie, niż kontroler klawiatury który jest w obudowie TQFP. Tutaj chodzi o to aby, układ położyć wg markerów na płycie i nawet jeśli nie zrobimy tego bardzo dokładnie, to wystarczy aby kulka znalazła się tylko w obrysie pada lutowniczego i sama wskoczy na swoje miejsce. No oczywiście nie można przesadzać ale naprawdę nie jest to aż takie trudne. Nie mam niestety kamery aby wykonać mały film instruktażowy, ale może jakby ktoś był zainteresowany mogę zrobić tutorial podparty zdjęciami na temat lutowania BGA.

PostNapisane: 22 sty 2013, o 23:16 
Użytkownik

patol napisał(a):
Nie demonizujmy tak bardzo BGA. Mi lepiej polutować grafikę w technologii BGA w laptopie, niż kontroler klawiatury który jest w obudowie TQFP. Tutaj chodzi o to aby, układ położyć wg markerów na płycie i nawet jeśli nie zrobimy tego bardzo dokładnie, to wystarczy aby kulka znalazła się tylko w obrysie pada lutowniczego i sama wskoczy na swoje miejsce. No oczywiście nie można przesadzać ale naprawdę nie jest to aż takie trudne. Nie mam niestety kamery aby wykonać mały film instruktażowy, ale może jakby ktoś był zainteresowany mogę zrobić tutorial podparty zdjęciami na temat lutowania BGA.

Jestem ciekaw jak to wygląda, oraz chętnie poczytam jak takie BGA postawić :)

PostNapisane: 23 sty 2013, o 07:24 

Sam jestem ciekaw jak postawić BGA bez inwestowania dużych kwot.
Nie chodzi tu o demonizowanie, oraz kompletnie nie chodziło mi o serwis w domowych warunkach, a o robienie od zera urządzeń w domowym zaciszu.
Sam jakieś 2-3 lata temu zarzucilem budowę arm-putera. Bo 99% płytki miała taki raster + cztery warstwy że koszt wykonania samego PCB wynosił kilkaset złotych, a i tak wybralem prostrzego arma nie w bga.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 23 sty 2013, o 08:05 
Użytkownik

Samo lutowanie moge opisac, ale pcb samemu to chyba nie idzie zrobic

PostNapisane: 23 sty 2013, o 08:11 

No właśnie to miałem na myśli. QFN to jest jeszcze do ogarnięcia, bo trzeba tylko zrobić rastr 0.4mm co nie jest jakimś tam kosmicznym wyczynem, nawet dla tańszych wykonawców małych serii. Ale BGA brrrrrr.

PostNapisane: 23 sty 2013, o 22:50 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
chodziło mi ... o robienie od zera urządzeń w domowym zaciszu

Faktycznie, nie załapałem, że to chodziło o robienie płytek pod BGA w domu. Samo lutowanie BGA nie jest wcale aż takie trudne. Jak znajdę chwilę to postaram się zrobić mały poradnik co i jak. Co do płytek to niestety bez kilku warstw chyba się nie da. Jedna z warstw jest masą, inna jest zasilaniem, a reszta to ścieżki sygnałowe.

Strefa czasowa: UTC + 1