Jeśli chodzi o zasilanie slave to przekonałem się że jednak dam trafo na każdym z osobna module, taki transformatorek + stabilizator LM2576T-5 powinien się sprawdzić ... czyli zasilanie by mi się zamknęło w ok 18zł, myślę że nie jest tak źle.
Z tym uziemnieniem dałem byka
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
bo co racja to racja, trzeba dać w jednym miejscu podczepiony ekran do obudowy i koniec gitara ... powinno być lepiej a nie gorzej.
Martwię się dlatego tak o zakłócenia itd bo nie ukrywam że w przyszłości (chyba jeszcze dalekiej) projekt będzie tzw komercyjny i chciałbym uniknąć problemów że coś nie działa bo ktoś piętro niżej włączył młynek do kawy, albo myjkę podgrzewaną elektrycznie gdzie kable o grubości 3,5mm robią się gorące
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
Oki czyli ten mój chiński kabelek który mam zamiar stosować by się nie nadawał, niby to taka 4 żyłowa skrętka ... hmm
Czyli dałbyś Mirku w ciemno odrazu optoizolacje na 2x6N137, w sumie powinno to być bo nigdy nie wiadomo co kto może z kablem sieciowym zrobić ... różnie bywa.
Ale wspomniany przez kolegę wcześniej transciever CAN ma tą optoizolację wbudowaną więc może zamiast drivera St485 dać właśnie tego MCP2551-I/P i mieć z głowy optoizolację i problemy z ewentualnymi zakłóceniami czy przepięciami...?
I to nieszczęsne rozłożenie sieci, bo ten RS485 się nie nadaje do pajęczynki kablowej, bardziej jak wspomniałeś w tym hotelu gdzie leci kabel przez kilka kondygnacji i po drodze podczepiane są moduły slave. U mnie to będzie tak że od mastera jedna wiązka poleci w lewo kilka metrów , później w dół kilka metrów następnie w prawo nawet kilkanaście metrów, a do tego na każdym końcu może sie zdarzyć że będzie po 3 do 6 modułów... więc jak widać nie dałbym rady wyliczyć długości kabla , a co dopiero usadowienie terminatora...
Czyli podsumujmy
- kwestia zasilania to trfko na 375mA 12V - mostek prostowniczy i stabilizator na LM2576T-5 wraz całą potrzebna drobnicą...powinien dać radę ( na rysunku jest co dany moduł slave ma robić co ma mieć w sobie)
- kabel może zostać ... jest to 4x0,25 linka w ekranie który podłączony jest w jednym miejscu (przy masterze) do uziemnienia.
- rozłożenie mieszane sieci - niema poprostu odgórnego projektu gdzie co ma być, czasem dostawiane albo przestawiane są urządzenia i modułów slave będzie przybywać w różnych nie ustalonych wcześniej miejscach.
Typ sieci to w takim przypadku pozostaje CAN, skoro RS485 jest typowo magistralową siecią. Teraz czy rozwiązanie podpowiedziane że na samym MCP2551-I/P to puścić, czy odrazu jakiś prosty kontroler dodać do CAN i mieć spokój?
Jak dojdziemy do konkretów z wyborem rodzaju sieci to zaprezentuje schemat modułu slave co by było bardziej jasne o co mi chodzi.