Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 gru 2024, o 08:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2012, o 08:47 
Użytkownik

Witam!

Mam 4 rolki taśmy RGB, każda po 300 diodek, 72W itd.

Jedna rolka, przy maksymalnej jasności białego światła będzie żreć ok 6A. (po 2A na kolor). Chciałbym wykonać prosty sterownik do takiej taśmy na zestawie ATB. Regulacja oczywiście za pomocą PWM.

I teraz pytanie: czy mogę zastosować 3 tranzystory BD537, po jednym na każdy kolor
http://www.tme.eu/pl/details/bd537/tran ... ctronics/#

Jaki rezystor wrzucić w bazę? Prawdę powiedziawszy, podstawy elektrotechniki 9 lat temu miałem, ale nauczycielka nie potrafiła przekazać tych cennych podstaw, i mam pewne braki... Z góry dziękuję za pomoc!

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

Czy może lepiej taki: BUZ11
http://www.tme.eu/pl/details/buz11/tran ... em-n-tht/#

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2012, o 10:13 
Moderator

Ja ci podpowiem coś takiego. Zakup tranzystora zostaw sobie na koniec takiego projektu .... na razie możesz rozpocząć pracę z gołym zestawem i tym co w nim masz ;) i to od razu od ręki

1. weź sobie przytnij kilku czy kilkunasto centymetrowy odcinek taśmy RGB
2. podłącz ją wprost do wyjść układu ULN2803
3. wspólną anodę podłącz do 12V (po prawej stronie wyjść ULN2803) masz ładną zworkę do tego
4. zacznij od pisania softu i sterowania - wymyślania różnych wariantów itp bo to zajmie ci i tak najwięcej czasu

a jak już będziesz tworzył prototyp to wtedy może przyjdą ci inne jeszcze pomysły do głowy jeśli chodzi o tworzenie ostatecznego hardware. Poza tym może wpadniesz np na pomysł podzielenia tych rolek na mniejsze odcinki tak aby można było je sterować każdy oddzielnie (np z kilku mniejszych mikrokontrolerów i uzyskiwać jeszcze ciekawsze efekty ;) .... co z kolei pociągnie za sobą możliwość zastosowania wcale niedużych (prądowo) tranzystorów ;) ....

na prawdę mówię ci - warto zacząć od dobrego prototypu - i do takich właśnie celów zestaw ATB jest idealny

a później spokojnie dobierzesz tranzystory. Gdyby na prawdę potrzeba było sterować aż 4 amperami !!! to rzeczywiście lepszy byłby jakiś MOSFET - ale jeśli wtedy w grę wchodziłoby sterowanie PWM to z kolei może pociągnąć za sobą konieczność albo zrobienia albo kupienia również np w tme drivera do mosfeta - żeby się nie grzał podczas przełączania..... No ale tu niech się wypowiedzą więksi fachowcy ode mnie bo ja też w dziedzinie elektroniki analogowej nie jestem orłem

PostNapisane: 29 gru 2012, o 11:54 
Użytkownik

Dzięki Mirku za cenną wskazówkę. Co do elektroniki analogowej - również nie jestem orłem. Pamiętam w 2giej klasie technikum mieliśmy taką babkę od analogów, która twierdziła że z nas nie będą elektronicy, i że mamy iść na bazar warzywa sprzedawać, ale przed tym, mamy się upewnić, że wiemy jak napisać słowo WARZYWA, bo tępaki są z nas :P

Także tnę taśmę na pasek 6 diod. 20mA x 6 diod = 120mA na kanał przy maksymalnej jasności białego światła. ULN2803 ma wydajność max 200mA dla jednej nogi, także będzie oki.

Pochwalę się efektami za jakiś czas :)

Ostatnio edytowano 29 gru 2012, o 13:17 przez kila, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 gru 2012, o 19:28 

Celuj w tranzystory mosfet, szkoda strat na zwykłych, bo nawet w układzie OC czyli otwarty kolektor jak w uln masz spadek oj 0,2-0,3 wolta co przy takich prądach daje juz sporo wydzielanej mocy w postaci ciepła. Na najpopularniejszym BUZ 11 czy IRF540 będziesz miał zaledwie ułamek tego i obędzie się bez radiatora.
Reszta jak Murek powiedział już.

PostNapisane: 29 gru 2012, o 23:45 
Użytkownik

Napisałem krótki kod:

PC0,1,2 - katoda R,G,B
PC3,4,5 - przyciski regulujące PWM każdego koloru
PC6 - przycisk zmiany funkcji (zwiększ/zmniejsz PWM)

Kod:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I teraz mam dwa pytania:
1. Dlaczego, jak obsługa przerwania TIMER2_COMP_vect była napisana oryginalnie jak w książce, to po resecie uP diody się lekko świeciły? Dlaczego jak uruchamiałem polecenie pwm_r++ (lub inny kolor) to diody gasły a nie rozjaśniały się?
Pomogła zamiana z

if(cnt>=pwm_r) PORTC |= (1<<PC0); else PORTC &= ~(1<<PC0);

na

if(cnt>=pwm_r) PORTC &= ~(1<<PC0); else PORTC |= (1<<PC0);

i teraz jest ok.

2. Dlaczego jak przytrzymam reset uP to świeci mi się z maksymalną jasnością kolor zielony? Rozumiem wszystkie, ale zielony???

BTW. zastanawia mnie też jedno. Zakomentowana jest obsługa do tego LCD, ale niestety brakuje mi kabli połączeniowych, stąd tymczasowo wyłączona :P

Jak miałem 8 kabelków użytych dla LCD, zostały mi 2 na PWM (mało) to wyciągnąłem na szybko kabelki D7 i D6 i wszystko umarło. Nie było reakcji na wciśnięcie buttonów, taki jakby zwis... dziwne...

PostNapisane: 29 gru 2012, o 23:52 
Moderator

Wszystko masz ładnie w książce opisane, np z tym lekkim świeceniem, odwrotnym napisaniem jak wyżej w pkt.1 ... wszystko masz ;) ... poczytaj na spokojnie ;)

jeśli chodzi o kolejne punkty to nie wiem ... za dużo pytań w jednym i plącze się pewnie i tobie i mnie. Podstawowa zasada - naucz się działać mniejszymi kroczkami i testować wszystko po kolei po kawałku ;)

PostNapisane: 30 gru 2012, o 00:01 
Użytkownik

Hihi, znowu feedback do skarbnicy wiedzy, jaką jest książka :-)

A ktoś może zna odpowiedź na drugie pytanie? :-)

PostNapisane: 30 gru 2012, o 00:04 
Moderator

kila napisał(a):
A ktoś może zna odpowiedź na drugie pytanie? :-)

Zamiast rozważać takie pytania zastanów się lepiej, ile razy w rzeczywistym docelowym układzie zdarzy ci się wciskać przycisk RESET ? czy w ogóle się zdarzy ??? ba! czy w ogóle zamontujesz w nim przycisk reset ? ;)

Wyobraź sobie, że poza zestawem uruchomieniowym jeszcze w żadnym urządzeniu które zrobiłem na AVR nie zdarzyło mi się zamontować nawet przycisku reset. Może to ci coś podpowie ?

PostNapisane: 30 gru 2012, o 08:22 
Użytkownik

Mirku, pewnie masz rację z tym resetem, ale taki sam efekt jest przez ułamek sekundy przy podłączeniu zasilania. Jak nacisnę przycisk ja przetwornicy to przez chwilunię dosłownje jest błysk zielonego światła...

PostNapisane: 30 gru 2012, o 09:49 

GwynBleidD napisał(a):
rezasurmar napisał(a):
jak Murek powiedział już

No i Mirek nam do murka awansował, hihi :D Tylko się zastanawiam skąd ten murek... Bo mirek daje nam solidny (jak mur) kawał wiedzy? Czy może dalsze nawiązanie do fundamentów trzeba tutaj dostrzec?

Aj, przepraszam za murka, tak to jest jak się szybko pisze z taptalk na telefonie ;)

PostNapisane: 30 gru 2012, o 09:57 
Użytkownik

kila napisał(a):
Mirku, pewnie masz rację z tym resetem, ale taki sam efekt jest przez ułamek sekundy przy podłączeniu zasilania. Jak nacisnę przycisk ja przetwornicy to przez chwilunię dosłownje jest błysk zielonego światła...

To może przed pętlą główną daj jakiegoś _delay(20) co by się stany na pinach (ten tego). Mirek o tym pisał w poradnikach o drganiach styków, a ja to sprawdziłem i naprawdę działa.

PostNapisane: 30 gru 2012, o 10:38 
Użytkownik

Wiem już skąd to mrygnięcie podczas resetu uP oraz włączenia zasilania :) Miałem zworki na pinie PC0 i PC1 - SCL i SDA. Jak zworki wyciągnąłem to problem zniknął :)

PostNapisane: 30 gru 2012, o 10:50 
Moderator

kila napisał(a):
Wiem już skąd to mrygnięcie podczas resetu uP oraz włączenia zasilania :) Miałem zworki na pinie PC0 i PC1 - SCL i SDA. Jak zworki wyciągnąłem to problem zniknął :)

No i proszę jak problem został szybko rozwiązany ;) - o to chodzi ;)

PostNapisane: 12 sty 2013, o 09:29 
Użytkownik

Siemka miśki!

Zanim wrzucę swój prawie ukończony projekt jako DIY zostały mi jeszcze 3 rzeczy do zrobienia:

1. Optymalizacja i uporządkowanie kodu - z tym sobie poradzę bez żadnego ale,

2. Zapisanie z poziomu usera programowalnych wartości RGB do wyświetlania różnych kolorków RGB do EEPROM - nie wiem czy z tym sobie poradzę :P

3. Znowu problem z LCD. Chodzi o to, że mój sterownik będzie miał dwie funkcje - pierwsza to manualne ustawienie jasności dla każdego koloru, z wyświetleniem tych wartości na LCD, a druga to skorzystanie z gotowych, wcześniej zaprogramowanych programów. Tylko, że jak na przykład mam ustawione, że R= 255, a potem zmieniam, że R= 50 to ta ostatnia piątka z pierwszego R mi zostaje i mam wtedy R= 505. Nie wiem jak czyścić ekran LCD.

Teoretycznie mógłbym sprawdzać wartości, czy np R < 100 to wtedy wpisywać gdzieś sztucznie spację, ale to jest chyba metoda trochę oszukańcza. Czy nie ma jakiejś innej? Bo nie mogę wpaść...

PostNapisane: 12 sty 2013, o 15:27 
Użytkownik

Heh, no tak :) proste :)

Czemu uważasz, że będę miał problemy z EEPROM? :D

No dobra, będą problemy, mam w głowie jak to ma działać, ale muszę jeszcze trochę poczytać książki i pooglądać poradników :) EEPROM będzie w następnej wersji oprogramowania :) teraz będzie parę przykładowych kolorków :)

PostNapisane: 13 sty 2013, o 09:27 
Użytkownik

Ok, po wielkich bojach i przejściach z programami do montowania filmów, udało mi się skleić tak jak chciałem krótki filmik, pokazujący jak działa mój prototyp :)

A oto i on:

PostNapisane: 13 sty 2013, o 10:22 
Użytkownik

Zbieg okoliczności Anty, wszystko pisałem siam :)

Nawet nie wiedziałem, że coś podobnego zrobiłeś :)

PostNapisane: 13 sty 2013, o 10:32 
Użytkownik

daj sobie darlingtony TIP122 do sterowania są po ok. 1zł i używam je zawsze do wszystkiego :) świetne NPN, 100ohm rezystor na bazę i śmiga pięknie PWM.

PostNapisane: 13 sty 2013, o 10:37 
Użytkownik

A pociągnie mi 2A na kanał?

PostNapisane: 13 sty 2013, o 10:49 
Użytkownik

myślę, że nie będziesz miał pełnej mocy każdego kanału ale jak wolisz to poszukaj mocniejszych driverów :]

PostNapisane: 13 sty 2013, o 10:54 
Użytkownik

Spoko, ten wystarczy :) dzięki za podpowiedź :)

zanim będę projektować płytkę, muszę sprawić sobie pilota RC5, bo niepotrzebnie jadę na microswitchach. Ożenię pilota z prototypem i potem można projektować płytkę :) No i zostawię sobie furtkę na EEPROMa, jak się nauczę z niego korzystać :) Ale będzie fajny sterowniczek, taki z menu i w ogóle :D

PostNapisane: 13 sty 2013, o 10:58 
Użytkownik

czekamy :)

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 11:25 
Użytkownik

Czy ten ciekawy projekt ruszył dalej czy poszedł do szuflady? :)

PostNapisane: 8 lis 2013, o 04:23 
Użytkownik

Kiedyś zbudowałem na płytce stykowej prototyp, podpiąłem 5m ledów RGB i zrobiłem pomiary oraz nagrałem film dla potomnych :-P muszę się zebrać i skończyć...

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalk

PostNapisane: 13 lut 2014, o 21:08 
Użytkownik

Płytka ożyła, MkAvrCalculator rozpoznaje procesor i zaprogramował fusy, w najbliższym czasie piszemy dedykowany program :)

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 2 lis 2014, o 09:46 
Użytkownik

Po wieeeeeeeeelkiej przerwie wziąłem w końcu się do pracy :) Napisałem program, na razie bez obsługi pilota i pamięci EEPROM, ale już działa :)
Założenie jest takie : włączasz sterownik do prądu, procesor losuje kolory a taśma RGB je wyświetla :)

Procesor ATMEGA8, taktowana wewnętrznym RC 8MHz

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Uwaga!

Aby funkcja rand działała prawidłowo w powyższym programie, musiałem lekko zmodyfikować tę funkcję. Domyślnie funkcja rand losuje liczbę z zakresu 0-32767. My potrzebujemy losować liczbę od 0-255. W tym celu zrób kopię biblioteki stdlib.h, wyszukaj linię #define RAND_MAX i zmień wartość:

język c

Pamiętaj dołączyć zmodyfikowany plik nagłówkowy stdlib.h do projektu. Ja osobiście nie robiłem kopii - na partyzanta zmieniłem w oryginalnej bibliotece wartość.
ObrazekObrazekObrazek

Niedługo wrzucę projekt do DIY :)

PostNapisane: 2 lis 2014, o 09:58 
Użytkownik

Kolego a próbowałeś po dołączeniu pliku stdlib.h wpisać w main.c definicję:

#define RAND_MAX 0xFF

Zamiast zmieniać w pliku?

Wydaje mi się że też funkcja rand zacznie liczyć do 255 bez ingerencji w pliki bibliotek. Warto zrobić test :)

Nie mniej fajny projekcik i fajnie wyszły ci płyteczki :)

Zapodaj filmik jak możesz.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 2 lis 2014, o 10:04 
Użytkownik

majster napisał(a):
Kolego a próbowałeś po dołączeniu pliku stdlib.h wpisać w main.c definicję:

#define RAND_MAX 0xFF

Zamiast zmieniać w pliku?

Wydaje mi się że też funkcja rand zacznie liczyć do 255 bez ingerencji w pliki bibliotek. Warto zrobić test

Robiłem, Eclipse wywalał mi Warninga o redeklaracji zmiennej. Jednakże nie wrzucałem HEX z redeklaracją tej zmiennej. W sumie nie wiem czemu :)

Na razie za wcześnie na film :) Docelowy projekt ma posiadać obsługę pilota IR + pamięci EEPROM do programowania własnych kolorów. Na razie prototyp działa na zasadzie losowania kolorów i płynnego ich wyświetlania. Film nakręciłem jak robiłem mega prototyp na ATB : https://www.youtube.com/watch?feature=p ... KcePWSzCTo

PostNapisane: 2 lis 2014, o 10:14 
Użytkownik

Prototyp widziałem :)

PostNapisane: 2 lis 2014, o 11:00 
Użytkownik

Bardzooooo fajny projekcik ! Gratki!

Strefa czasowa: UTC + 1