Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 05:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sty 2013, o 18:47 
Użytkownik

Dziś złożono mi propozycje występu razem z kolegą na konkursie Lego Mindstroms aby reprezentować szkołę, jeszcze nic pewnego ponieważ nie wiem czy to nie będzie kolidować z moimi egzaminami ale mniejsza o to :)

Chciałem się dowiedzieć czy ktoś na forum testował takie klocki ?
Jeżeli tak, to jak to jest z programowaniem tego ? Próbowałem zainstalować program ze strony LEGO ale nie mogłem pobrać i nie wiem jak to wygląda, może ktoś już takie coś testował i się wypowie.

Podobno można zrobić wszystko i prosto sterować tym ale jak to jest na prawdę ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 19:06 
Użytkownik

Ja bawiłem się bodajże w 1998 roku pierwszą wersją Mindstorms ściąganą ekstra z USA bo u nas nie można było kupić.
Tę wersję programowało się na zasadzie układania odpowiednich klocków w programie z warunkami czy różnymi działaniami.

Wiem że dosyć mocno można było powalczyć w czystym C używając innego oprogramowania, pozwalało to na lepsze wykorzystanie klocków.

Ta wersja która jest w tej chwili jest już bardziej wybajerzona ale w samej podstawie ma już mniej części dodatkowych, szybko się kończą :( .

Są pewne ograniczenia ale zrobić można sporo. Niestety nie doczekałem tej nowszej wersji, choć chciałem nimi zarazić moich małych łobuzów to nie mogłem ich jakoś przekonać żeby 'poprosili' tatę o ich zakup :lol:

Dlatego na temat programowania tej nowszej wersji się nie wypowiem.

PostNapisane: 11 sty 2013, o 19:07 
Użytkownik

A więc widziałem te klocki. Jest to coś na zasadzie LEGO technics, z elektroniką. Masz w zestawie instrukcje z przykładami, jak zbudować go i gotowy program do niego. Można z tego zbudować dosłownie wszystko. Programowanie nie jest trudne bo blokowo. Z tego co mi wiadomo to jest to dosyć dobrze rozbudowane. Mój kolega który z elektroniką / programowaniem nie miał nigdy nic wspólnego dał radę po 2 dniach zbudować i zbudować kod.

PostNapisane: 11 sty 2013, o 19:22 
Użytkownik

A no to fajnie że proste w obsłudze, może uda się szkole pożyczyć zestaw tych klocków i zobaczymy z kumplem co wykombinujemy hehe :)
Doczytałem się w końcu bo strona normalnie działa, że nawet jest sensor kolorów co przyda się w robocie :)

PostNapisane: 12 sty 2013, o 14:34 
Nowy

Jeżeli już jest temat dotyczący LEGO, to ja mam pytanie czy orientuje się ktoś jaki jest do tego kabel do programowania ? Bo akurat w szkole mamy je, ale jakoś się zapodział kabelek.

PostNapisane: 12 sty 2013, o 14:35 
Użytkownik

Zwykły usb taki jak w atb :)

PostNapisane: 12 sty 2013, o 14:47 
Użytkownik

Znalazłem ten filmik i wszystko już jasne jak to programować może komuś się przyda http://mindstorms.lego.com/en-us/Software/Default.aspx

PostNapisane: 12 sty 2013, o 14:54 
Użytkownik

Można również programować za pomocą LabView, bardzo fajnie się to robiło. Bardzo fajna zabawka. Można anwet zaimplementować PID, czego w starszych Mindstormsach, tj. RCX nie dało rady. Bo starsze silniczki obracało się zadając czas jaki ma się kręcić i prędkość. Teraz można zadać również kąt o jaki ma się obrócić. Kąt ten można również odczytać, co nam daje możliwość zrobienia PIDa :)

PostNapisane: 12 sty 2013, o 17:06 
Nowy

pawcio0928 napisał(a):
Zwykły usb taki jak w atb :)

Zdawało mi się, że mówili, że to jakiś inny kabel, ale to nawet lepiej, bo nie trzeba będzie kupować :D
A co do programowania to można też w RobotC

PostNapisane: 12 sty 2013, o 18:58 
Użytkownik

Wszystko fajnie że można programować używając np. Labview czy też czegoś innego, ale to chyba konkurs w którym tylko można programować używając oprogramowania Lego :(
Jak będę wiedział detale to wtedy coś zaplanuje bo na dzień dzisiejszy tylko wiem że to ja mam być reprezentantem szkoły razem z kumplem ale kiedy co i jak to nie wiem hehe :)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

No chyba że ktoś już brał udział w zawodach Lego i może opowiedzieć jak to wygląda.

PostNapisane: 12 sty 2013, o 19:53 
Użytkownik

Jeśli chodzi o lego mindstroms(i nie tylko) to M$ oferuje Robotics Studio. Te ustrojstwo umożliwia programowanie robota w języku VPL(programowanie przypomina troszkę programowanie sterowników PLC), C# i Visual Basic a nawet chyba Visual C++.

Oprócz samego programowania można sobie przeprowadzić symulacje takiego robota. Swoją drogą na początku technikum się chciałem tym zająć ale jakoś zabrakło mi czasu :( .

Tutaj masz nieco opisane tworzenie programu dla robota w VPL.
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Bud ... omosc.html

Pozdrawiam!

Strefa czasowa: UTC + 1