Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 14:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sty 2013, o 23:39 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Antyniasty, nie załamuj mnie. Nie słyszałeś o Raspberry Pi??? :o

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2013, o 23:41 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

PostNapisane: 11 sty 2013, o 23:51 
Użytkownik

Jak głoszą jego twórcy jest to kompletny komputer wielkości karty kredytowej działający pod systemami linux ( jest kilka wersji systemów ) . Mnogość zastosowań jest zdumiewająca http://images.esellerpro.com/2714/I/166/6/PI-diag_full2.jpg takie jakby poglądowe zdjęcie a to z grubsza opis urządzenia :

Broadcom BCM2835 700MHz ARM1176JZFS processor with FPU and Videocore 4 GPU
GPU provides Open GL ES 2.0, hardware-accelerated OpenVG, and 1080p30 H.264 high-profile decode
GPU is capable of 1Gpixel/s, 1.5Gtexel/s or 24GFLOPs with texture filtering and DMA infrastructure
512MB RAM
Powered from micro USB socket
Boots from SD card
Size - 85.6 x 53.98 x 17mm
HDMI socket
USB 2.0 socket
RCA video socket
SD card socket
10/100 BaseT Ethernet socket
3.5mm audio out jack
Header footprint for camera connection

Connections:

HDMI socket
USB 2.0 socket
RCA video socket
SD card socket
10/100 BaseT Ethernet socket
3.5mm audio out jack
Header footprint for camera connection

Mam nadzieją , że odrobinę przybliżyłem ten wynalazek , o którym notabene przez przypadek , dowiedziałem się dzisiaj .

PostNapisane: 12 sty 2013, o 00:51 
Użytkownik

Antystatyczny napisał(a):
Wow, ale fajny sprzęcik!

Antyk generalnie gowniany ...

PostNapisane: 12 sty 2013, o 01:07 
Użytkownik

jachu premiera tego czegoś to luty 2012 więc zbyt antyczne to to nie jest , nie jestem fanatycznym obrońcą raspberry pi ale jeżeli twierdzisz , że jest gowniany to co proponujesz w zamian ?

PostNapisane: 12 sty 2013, o 01:13 
Użytkownik

pagosa747 napisał(a):
jachu premiera tego czegoś to luty 2012 więc zbyt antyczne to to nie jest , nie jestem fanatycznym obrońcą raspberry pi ale jeżeli twierdzisz , że jest gowniany to co proponujesz w zamian ?

poczytaj do czego to zrobili , generalnie do multimediow , poczytaj dalej jak to si ezachowuje w multimediach . Wtedy pogadamy. A do czego Ty chesz tego uzywac ???

PostNapisane: 12 sty 2013, o 02:51 
Użytkownik

Do multimediów to generalnie jest tylko kukurydza!
A na RaspberryPi to ja bym sobie zmienił mojego HP ThinClient, który robi u mnie za centrum pomiarów temperatury w mieszkaniu (plus do tego generowanie wykresów na stronie WWW oraz wyświetlanie aktualnych temperatur na LCD 20x4 via USB/USART).

peace...

PostNapisane: 12 sty 2013, o 08:01 
Użytkownik

jachu napisał(a):
poczytaj do czego to zrobili , generalnie do multimediow , poczytaj dalej jak to si ezachowuje w multimediach . Wtedy pogadamy. A do czego Ty chesz tego uzywac ???

Nie zgodzę się z Tobą :) idea dla której to zrobiono jest bardzo "szczytna" - RPi powstało, aby pokazać że programowanie jest dość łatwe i może być osiągalne przez każdego. Głównym odbiorcą od samego początku byli i są młodzi ludzie - dzieciaki w szkołach i z racji tego po uruchomieniu standardowego systemu na pulpicie mamy od razu programy do robienia gier w Pythonie, proste biblioteki do "zapalania diod LED" itp.

Kolejnym przybliżeniem "zwykłego śmiertelnika" do świata programistów są łatwo dostępne wyjścia GPIO, I2C, SPI, RS232. Na płytce mamy je w postaci pinów. Dzięki temu, także i ja, w końcu osiągnąłem cel jakim jest zapalenie diody LED z poziomu Linux'a czy obsługa I2C - nadmienię, że banalnie prosta dzięki wbudowanym mechanizmom w jądrze.

Tak więc RPi jest bardzo dobrym sprzętem dla tych, którzy chcą wejść w programowanie tzw. Linux Embedded, czyli świata zewnętrznego z poziomu Linux'a - gdzie wiadomo, że wszystko jest plikiem :)

Tak więc bardzo polecam tę platformę do takiej nauki, w szczególności że jest dość tania, jest bardzo dobrze udokumentowana i w Internecie jest ogromna ilość tutoriali do nauki.

Później będzie łatwiej przejść na coś "mocniejszego" :)

PostNapisane: 12 sty 2013, o 13:05 
Użytkownik

jan mazur - no to o czym piszesz jest od dawna w wiekszosci routerow chocby linksysa , asusa czy tplinka (z postawionymi openwrt czy tomato). Ale oczywiscie mozesz miec swoje zdanie i nie musisz sie zgadzac z moim :)

PostNapisane: 12 sty 2013, o 13:16 
Użytkownik

Tak jak piszesz :) ...ale daj młodemu chłopakowi lub dziewczynce router Linksys i powiedz - "proszę, teraz możesz programować w Linuxie i zapalać diodę LED... to bardzo proste ;)".

RaspberryPi jest bardzo dydaktyczne, to jego siła... podobnie jak książka, tutoriale i zestaw Mirka. Chodzi o przystępność i prostotę.

PostNapisane: 12 sty 2013, o 14:07 
Użytkownik

Ja wiem że w UK wprowadzono Raspberry Pi do gimnazjum i zastąpili lekcje informatyki lub elektroniki programowaniem malinki :)
Moja szkoła niestety się nie zgodziła a wiem że nawet jakieś konkursy były kto napisze najlepszy program, a nagrody były choćby 5000zl albo rożne konsole itp.

PostNapisane: 12 sty 2013, o 14:19 
Użytkownik

Jest też cubieboard http://cubieboard.org/

A small, high-performance arm box

1G ARM cortex-A8 processor, NEON, VFPv3, 256KB L2 cache
Mali400, OpenGL ES GPU
512M/1GB DDR3 @480MHz
HDMI 1080p Output
10/100M Ethernet
4Gb Nand Flash
2 USB Host, 1 micro SD slot, 1 SATA, 1 ir
96 extend pin including I2C, SPI, RGB/LVDS, CSI/TS, FM-IN, ADC, CVBS, VGA, SPDIF-OUT, R-TP..
Running Android, Ubuntu and other Linux distributions

PostNapisane: 12 sty 2013, o 14:29 
Użytkownik

Jeśli chodzi u multimedia to sprecyzuj o co dokładnie chodzi GwynBleidD.
Ja z powodzeniem odtwarzałem filmy 720p na omxplayer. Nie robię tego na co dzień, bo nie mam telewizora (dziecko Internetu ;) ) :P ale jest na przykład http://www.linuxuser.co.uk/features/raspberry-pi-media-centre-tutorial i wiele innych poradników.

PostNapisane: 12 sty 2013, o 14:31 
Użytkownik

jachu rozumiem , że jako alternatywne urządzenie proponujesz router linksysa , asusa i tplinka , czy jednak coś umknęło mej uwadze ?

PostNapisane: 12 sty 2013, o 16:44 
Użytkownik

Dzięki osa1313 za "przypomnienie" o Cubieboard :) Ostatnim razem jak chciałem kupić nie było możliwości z powodu braku w magazynie, a teraz widzę że jest dostępne, więc skorzystam z okazji! Właśnie to, że ma SATA (tego niestety brakuje RPi - choć można poprzez USB), a do tego otwarte GPIO itp. dają ogromne korzyści. Jest idealne do moich potrzeb. Wszak nie na serwer multimediów ale inny.

PostNapisane: 12 sty 2013, o 18:55 
Użytkownik

jan mazur napisał(a):
Dzięki osa1313 za "przypomnienie" o Cubieboard :) Ostatnim razem jak chciałem kupić nie było możliwości z powodu braku w magazynie, a teraz widzę że jest dostępne, więc skorzystam z okazji! Właśnie to, że ma SATA (tego niestety brakuje RPi - choć można poprzez USB), a do tego otwarte GPIO itp. dają ogromne korzyści. Jest idealne do moich potrzeb. Wszak nie na serwer multimediów ale inny.

A można wiedzieć gdzie kupujesz, bo ja patrzę tutaj i pisze że jest wyprzedane :(

https://cubieboard.myshopify.com/collec ... eboard-1gb

PostNapisane: 12 sty 2013, o 23:18 
Użytkownik

osa1313 napisał(a):
A można wiedzieć gdzie kupujesz, bo ja patrzę tutaj i pisze że jest wyprzedane :(

https://cubieboard.myshopify.com/collec ... eboard-1gb

...no właśnie już wysprzedane i sam się spóźniłem :( Miałem to zrobić jutro ale widać już nie zrobię. Trzeba będzie czekać na nową dostawę :)
To raczej jest oficjalne miejsce. W innych sklepach jest raczej niedostępne... przynajmniej z tego co moje poszukiwania pokazują.

PostNapisane: 13 sty 2013, o 10:52 
Użytkownik

to obczaj to http://techfreak.pl/mini-mocny-komputerek-odroid-u2/

PostNapisane: 14 sty 2013, o 06:43 
Użytkownik

...tutaj jest przykład jak, że 1080p działa na RPi:
http://www.brianhensley.net/2012/07/how-to-get-1080p-videos-running-on-my.html

PostNapisane: 14 sty 2013, o 08:45 

Na "Oryginalnym" sofcie Jeżyny HD nie chodzi, bo mieli problemy z opłatami licencyjnymi. Ogólnie Jeżyna to słaba platforma w porównaniu do innych, cena jest atrakcyjna, ale osobiście wolał bym dopłacić do lepszych EBDów.

PostNapisane: 14 sty 2013, o 13:42 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Na "Oryginalnym" sofcie Jeżyny HD nie chodzi, bo mieli problemy z opłatami licencyjnymi. Ogólnie Jeżyna to słaba platforma w porównaniu do innych, cena jest atrakcyjna, ale osobiście wolał bym dopłacić do lepszych EBDów.

Ito jest bardzo dobre stwierdzenie :) jestem tego samego zdania :)

PostNapisane: 14 sty 2013, o 13:45 

Sam troszkę szukałem bo chciałem sobie strzelić media center z serwerem FTP, torrent i jakimś prostym www. Ale potrzebuje mieć pod to podpięty dysk minimum 500GB i dobrze by obsługiwało bez problemów HD + dźwięk 5.1, przy jednoczesnym ftp itd. Jeżyna wymięka ;).

PostNapisane: 14 sty 2013, o 13:57 
Użytkownik

...tak jak piszesz, RPi raczej nie do takich rzeczy, no chyba że ta z 512MB RAM. Jednak ja nie testowałem - mam tę z 256MB. Poczekaj na cubieboard i będziesz zadowolony :)

PostNapisane: 14 sty 2013, o 14:23 

jan mazur napisał(a):
...tak jak piszesz, RPi raczej nie do takich rzeczy, no chyba że ta z 512MB RAM. Jednak ja nie testowałem - mam tę z 256MB. Poczekaj na cubieboard i będziesz zadowolony :)

No to się już zapowiada ładnie :).

PostNapisane: 14 sty 2013, o 15:30 
Użytkownik

lub obczaj mój link :)

PostNapisane: 14 sty 2013, o 15:31 

kierlan napisał(a):
lub obczaj mój link :)

Mówisz o tym z 1080p na jeżynie?, czy o cubie ;)

PostNapisane: 14 sty 2013, o 15:34 
Użytkownik

http://www.hardkernel.com/renewal_2011/ ... 5341370451

PostNapisane: 14 sty 2013, o 21:55 
Użytkownik

Malinka nie do takich rzeczy była projektowana, super media center to z niej się nie uda zrobić, choć próby są podejmowane. Natomiast ten "komputerek" ma służyć celom edukacyjnym, wskrzesić wśród młodzieży i nie tylko sztukę która się zwie programowaniem, tak jak to miało miejsce w latach 80', kiedy królowały 8-bitowe Atari, C64, ZX Spectrum, a potem Amiga i ST. Gdzie praktycznie każdy, kto miał doczynienia z tymi maszynkami przez jakiś dłuższy czas po pierwszej fascynacji grami (z nieziemską grafiką na owe czasy), próbował z większym lub mniejszym skutkiem zmusić je do wykonywania własnych pleceń czy to w LOGO (ktoś pamięta jeszcze żółwia :) ), czy w BASIC'u czy nawet w Asemblerze - ehhh to były czasy ;)

Co potrzeba aby wystartować z RPi, jak podłączyć, jak skonfigurować, jak i w czym programować, skąd zassać oprogramowanie, jak podpiąć układy zewnętrzne poprzez I2C, SPI, RS, jak pomrugać diodami LED itd. o tym wszystkim i o innych rzeczach można poczytać w biuletynie (na dzień dzisiejszy jest już 8 numerów) wydawanym za free w pdf dla użytkowników Malinki dostępnym pod tym adresem: http://www.themagpi.com

PostNapisane: 15 sty 2013, o 13:08 

"Sprzedano ponad 1 mln komputerów Raspberry Pi.

Raspberry Pi to komputer opracowany w Wielkiej Brytanii, który w założeniu miał być tani.

Obecnie dostępne są dwie wersje Raspberry Pi. Model A wyposażony w 256 MB pamięci RAM i bez wbudowanego układu sieciowego. Jego cena to 25 dolarów. Jest też Model B, który ma 512 MB pamięci RAM, moduł sieciowy, oraz jeden dodatkowy port USB. Cena – 35 dolarów. Wspólne cechy obu modeli to układ SoC Broadcom BCM2835 wyposażony w procesor ARM11 700 MHz oraz grafikę Broadcom VideoCore IV. Ponadto Raspberry Pi ma wyjście audio, kompozytowe wideo, HDMI i gniazdo kart SD/MMC/SDIO.

O dużym zainteresowaniu komputerem świadczyły już początki przedsprzedaży pod koniec lutego 2012 r. Pierwsza partia urządzeń rozeszła się w mniej niż 24 godziny. Dopiero w kwietniu, po uporaniu się z problemami produkcyjnymi i dystrybucyjnymi Raspberry Pi trafił na światowy rynek. Choć nie ma jeszcze dokładnych zestawień od wszystkich dystrybutorów, już wiadomo że komputer wielkości karty kredytowej sprzedał się w liczbie co najmniej 1 mln egzemplarzy."

PostNapisane: 15 sty 2013, o 20:56 
Użytkownik

generalnie byłem na premierze na targach Automaticon świetne urządzono na tę cenę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1