Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lis 2024, o 22:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2013, o 17:12 
Użytkownik

Hej Jako że lepsze jest wrogiem dobrego, chciałem skonfigurować najnowsze Eclipse Juno pod Windowsem7 64 bity.
Do tej pory używałem Indigo 32bity i ta wersja działa OK.
Zciągnąłem najnowszą wersję Juno 64 bity Classic, stąd:
http://www.eclipse.org/downloads/packag ... e/juno/sr1
jednak po rozpakowaniu i uruchomieniu od razu wywala błąd, że nie ma w katalogu eclipse/jre/bin/javaw.exe.
Mam ściągniętą najnowszą wersję Javy i nie wiem czy mam stworzyć folder jaki chce komunikat, czy są jakieś inne sposoby na uruchomienie Juno?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 17:18 
Użytkownik

Odpowiedź jest prostsza niż myślisz :) Aby eclipse 64bit Ci się włączało, musisz mieć zainstalowaną jave 64bit. Ja też miałem taki problem, jak przesiadłem się na Windows 7 x64.
Teraz mam w systemie jave 32 (tylko po to aby móc uruchomić eclipse przygotowanego przes SunRiviera) i 64bit dla całej reszty.

I teraz mi się rzuciło w oczy... Ściągnij Eclipse IDE for C/C++ Developers a nie wersję classic...
Oglądałeś ten tutorial http://mirekk36.blogspot.com/2012/11/in ... chain.html :?:

Ostatnio edytowano 10 sty 2013, o 17:22 przez krzyychu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 sty 2013, o 17:22 
Użytkownik

Super Dzięki Myślałem, ze Java sama domyślnie rozpoznaje rodzaj systemu i nie sądziłem, że oddzielnie trzeba ją instalować. Już się zabieram za instalację Dzięki!!

------------------------ [ Dodano po: 39 minutach ]

A wie ktoś może, jak ustalić skróty klawiszowe? np F7 do kompilacji i F4 do programowania? Jak pozostaną stare przyzwyczajenia, to trochę trudno się ich wyzbyć. :)

PostNapisane: 10 sty 2013, o 18:10 
Użytkownik

Obrazek

tutaj

PostNapisane: 10 sty 2013, o 18:19 
Użytkownik

Wow Jesteście ekspresowi. Dzięki serdeczne.

------------------------ [ Dodano po: 25 minutach ]

A jeszcze jedno pytanie bo o czymś chyba zapomniałem. Podczas kompilacji prostego programu wyświetla mi błąd:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Czy coś z plikiem makefile?

Dodaję zrzut ekranu Dalej nic. W Eclipse 32 bit mi kompiluje dobrze Tutaj nawet miejsca błędu nie wskaże.
Obrazek

PostNapisane: 10 sty 2013, o 19:59 
Użytkownik

Przede wszystkim to przed kompilacją zapisuj sobie zmiany :) W opcjach zaznacz, żeby automatycznie zapisywało dokument podczas kompilacji.

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:04 
Użytkownik

Oczywiście wysłuchałem poradników Mirka na ten temat a problem ma miejsce mimo zapisania projektu przed kompilacją a także z zaznaczoną opcją zapisu przed kompilacją we właściwościach.

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:06 
Moderator

Odpowiedź na to jest także w ostatnim moim poradniku VIDEO

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

nie wspomnę już i lekcjach VIDEO na płycie DVD dołączonej do książki - oglądałeś je ? czy nie ? ;)

hmm czy masz w ogóle tę książkę ?

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:07 
Użytkownik

Ściągnąłeś tą wersję którą Ci pisałem?

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:09 
Moderator

Jarosław J napisał(a):
Oczywiście wysłuchałem poradników Mirka na ten temat a problem ma miejsce mimo zapisania projektu przed kompilacją a także z zaznaczoną opcją zapisu przed kompilacją we właściwościach.

Przede wszystkim w poradniku pokazywałem żeby przełączać się na widok konsoli po kompilacji a nie na tą kocią zakładkę "Problems" bo w niej nic nie widać

poza tym na górze ikonka dyskietki wygląda tak jakby projekt nie był zapisany

po trzecie - w poradnikach wspominam o wersji INDIGO jak ktoś zaczyna i żeby się nie kłopotać z JUNO.

No ale kolega wolał inaczej ;)

ja jednak zachęcam do INDIGO - wtedy też więcej rzeczy szybciej się uda. Inaczej troszkę mi ręce opadają jak ktoś totalnie zaczyna i robi coś niezgodnie z poradnikiem a potem gdy nic nie wychodzi to pyta - ale jak ? :(

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:18 
Użytkownik

Mirku mam obie Twoje książki a także przejrzałem poradniki z niej. Wybacz jeśli mi coś umknęło.

Nie wiem dla czego strofujesz mnie, jeśli chcę coś zrobić po swojemu i użyć nowszego narzędzia, jakie jest dostępne. Czyżby w tym przypadku nowsze narzędzie znaczy gorsze? Nie wiem dla czego w Indigo może coś się udać a w Juno nie.

Myślałem, że dociekanie problemów to cenna zaleta. Każdy ma swoje własne drogi do opanowania tematu.

Jeszcze raz napiszę że poznałem zasadę zapisywania projektu i z całą pewnością był on zapisany.

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:27 
Moderator

Jarosław J napisał(a):
Mirku mam obie Twoje książki a także przejrzałem poradniki z niej. Wybacz jeśli mi coś umknęło.

Panowie - proszę was, zaklinam - nie piszcie mi że kogoś strofuję :( bo tak nie jest. Zadaje ktoś pytanie - dlaczego mi to nie działa. Dopiero potem pisze że zapisał wcześniej projekt a nawet ustawił opcje - więc skąd jak mogę wiedzieć - na jakim ktoś jest poziomie? Dlatego niektórzy fajnie sobie w podpisie piszą np: Mam ATB i książkę I, albo mam Książkę I i II - mnie jest już wtedy o wiele łatwiej. Ja jestem sam i mam mocną sklerozę - nie jestem w stanie tak wszystkich spamiętać od razu itp po nicku :( więc proszę mi to wybaczyć i zrozumieć moje odpowiedzi, w których czasem staram się coś zgadnąć - ale źle mi wyszło

Jarosław J napisał(a):
Nie wiem dla czego strofujesz mnie, jeśli chcę coś zrobić po swojemu i użyć nowszego narzędzia, jakie jest dostępne.

Dlatego NIE STROFUJĘ - ale na pewno oczekuję szerszego opisania problemu i zastanej sytuacji żeby coś więcej powiedzieć, podpowiedzieć. Jakby kolega napisał tak:

1. mam Eclipse INDIGO - wszystko mi działa
2. zainstalowałem jednak Juno - i jest mały problem ponieważ nie chce mi się skompilować taki prosty kod
3. a wcześniej na pewno zapisałem projekt, za to w konsoli mam taki i taki błąd - a screenshot wygląda tak

to ja od razu wiem o co chodzi w takim pytaniu

Jarosław J napisał(a):
Myślałem, że dociekanie problemów to cenna zaleta. Czyżby w tym przypadku nowsze narzędzie znaczy gorsze?

Wg mnie akurat juno jest jeszcze na razie pomimo wielu nowości i zalet gorsze i sam jak potrzebuję coś szybko i pewnie zrobić to korzystam z INDIGO. Ale to moje subiektywne zdanie i chyba też mogę takie mieć? A dociekanie problemów ? PEWNIE ŻE CENNA ZALETA.... tylko dziwne połączenie troszkę w tym zdaniu

Jarosław J napisał(a):
Jeszcze raz napiszę że poznałem zasadę zapisywania projektu i z całą pewnością był on zapisany.

No teraz to ja wiem .... dlatego pokaż co pokazuje ci się w konsoli i sam też ją obserwuj zamiast tej kociej zakładki "Problems" OK ?

może wtedy dojdziemy co jest nieteges

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:37 
Użytkownik

Problem rozwiązany. Doszedłem do tego w ten sposób.
usunąłem zupełnie projekt. - Błędy w zakładce PROBLEMS zniknęły
Kiedy tylko utworzyłem ponownie nowy projekt, od razu w zakładce PROBLEMS pojawiły się te same dwa błędy,
pomimo, że nie było jeszcze pliku main.c
Domyśliłem się, że są to jakieś pozostałości w pliku przechowującym te zdarzenia.
usunąłem te błędy w ten sposób (ppm>delete)
Po utworzeniu nowego pliku c z programem, po kompilacji nie ma błędów.

Ot taki bug w Eclipse Juno.

PostNapisane: 10 sty 2013, o 21:36 
Moderator

Jarosław J napisał(a):
Ot taki bug w Eclipse Juno.

dokładnie ;) czasem Juno potrafi zaskoczyć - ale przecież ludziska pracują wciąż nad nim - więc w końcu po jakimś kolejnym updejcie będzie o wiele lepiej.

Strefa czasowa: UTC + 1