Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 02:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sty 2013, o 01:33 
Nowy

To mój pierwszy post na forum więc po pierwsze witam wszystkich. Zbłądziłem w to ciekawe miejsce całkiem niedawno i cóż mogę powiedzieć: szacunek i wyrazy uznania dla forumowiczów a szczególnie dla Mirka. Za książki, za stworzenie tego miejsca no i za ostatni wysyp materiałów video. Kupa dobrej roboty, naprawdę.
Ale więcej o tym może kiedy indziej, żeby nie przedłużać przejdę do sedna:

Trafiłem niedawno na taki układzik "lubianego" (hehe, zieloną książkę póki co tylko przejrzałem :) ) powszechnie Hoperf-a: HM-TRP-RS485.htm Pytanie zasadnicze brzmi: czy miał ktoś z nim jakieś doświadczenia?
Chodzi mi po głowie stworzenie sieci RS485 w której przynajmniej jeden ze slave'ów byłby bezprzewodowy. Inne rozwiązanie raczej nie wchodzi w grę bo dzieliłoby go od reszty jakieś 1,5km nie do końca otwartej przestrzeni. Masterem zanosi się, że będzie jakiś PLC, protokół MODBUS ale to w sumie mniej istotne.
Pierwotnie myślałem, żeby samemu zrobić taki "przeźroczysty" interfejs (AVR+RFM22B) ale jak zobaczyłem ten modulik to się zastanawiam czy warto skoro jest (niedrogi mam nadzieję) gotowiec i wydaje się banalny w zaimplementowaniu. No właśnie, jak to z Hoperf'em "wydaje się" może być kluczowe :)
Tak na pierwszy ogień:
- schemat aplikacyjny w DataSheet (jakość żałosna) - nie mogę rozszyfrować co tam jest za transceiver do magistrali i gdzie trafiają nóżki 2 i 3 sterujące kierunkiem przepływu? Wiszą w powietrzu z jakimś nieczytelnym label'em, na zdjęciu widać ARK-a 4-zaciskowego i domyślam się, że jest tam tylko +3V3,GND,A,B a kierunkiem steruje transceiver bezprzewodowy? A może się mylę?
- niepokoi mnie zasilanie 3,3V i podciągnięte do niego linie sygnałowe. To chyba nie oznacza, że cała magistrala ma być tak zasilana? Logika RS485 z tego co wiem opiera się na różnicy potencjałów między A i B więc tu chyba nie będzie problemu ale martwi mnie to podciągnięcie, nie chciałbym aby ten układzik zasilił się niechcący z 5V :) Robiłem jakieś próby z magistralą na MAX485 i tam takiego podciągnięcia, przynajmniej jawnego nie było. Czy słusznie mi się wydaje, że wszystko co szkodliwe dla modułu odłoży się na tych nieznanej wartości rezystorkach? Rozsądek na to wskazuje bo w sumie na takiej linii różne dziwne rzeczy mogą się wyindukować w mało przyjaznych środowiskach...

Mam nadzieję, że nie tylko mnie interesuje ten ciekawy, jak sądzę po przeczytaniu wstępu w nocie, modulik. Ceny jeszcze niestety nie znam, wysłałem dopiero zapytanie do Maritex-u czy mogą go mieć. Na rynku są podobne rozwiązania (np. do sterowania kamer) ale raz, że dosyć drogie to niekoniecznie dwukierunkowe.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 01:52 
Moderator

Witamy na forum w w 2013 roku ;)

No jak się spojrzy to na pierwszy rzut oka fajny modulik ;) aż mnie zaciekawiło i zanim poczytałem dalej kolegi post to właśnie wskoczyłem na tą stronę z linka, otworzyłem PDF'a ....

myślałem że zaraz usłyszę informację, że kolega to ma, że fajnie działa - tylko jakieś tam drobne pytanie ;) .... sam bym pewnie zaraz kupił do testów bo idea fajna ...

no ale czytam dalej .... post kolegi a tu to samo z czym ja się po kolei stykałem opisując RFM12 oraz RFM70 , czyli standard - nota PDF - tragedia - rzeczywiście. Skoro komunikacja z modułem przez RS485 to aż się prosi żeby były do sterowania komendy AT ale gdzie tam ? kto by w HopeRf pomyślał o wygodzie użytkownika ;) ... I nawet się okazuje że jeszcze nie wiadomo jaka cena ;)

Przepraszam że się tak podłączyłem niejako do pytania wręcz - bo też na wstępie aż mnie zainteresował ten modulik ;)

ale po tym zajrzeniu i przypomnieniu sobie koszmaru walki z tamtymi RFM'ami emocje mi na razie opadły ...

Jednak jeśli ktoś miał do czynienia (w co trochę wątpię) ... to sam się chętnie cokolwiek dowiem - jakichś opinii n/t tego modułu. Nawet cenę jeśli kolega dostanie już odpowiedź i nie będzie to tajemnica.

PostNapisane: 2 sty 2013, o 03:24 
Nowy

Ja tam nie wiem ale może ze strony HOPERF-a jest jednak jakiś postęp, a nóż "AA FA" znaczy "AT" w jakimś china-ASCII? :lol:
No cóż, już jestem podbudowany, że nie tylko mi modulik wydał się interesujący :)
O cenie trochę wiadomo - znaczy ten tego, "low cost" piszą wszędzie ;)
A poważnie jak tylko czegoś się dowiem na pewno napiszę.

PostNapisane: 2 sty 2013, o 06:45 
Użytkownik

poszukalem troche i znalazłem ciut więcej w tym temacie może pomoże.

http://www.eltrox.pl/zestaw-do-bezprzew ... -1243.html

http://www.action.one.pl/telewizja-prze ... p-794.html

http://www.a2s.pl/atc-863-s2-p-3788.html

http://cel-mar.pl/rs485rs422_wi-fi_m14040.htm?idk=1#poz <- ciekawe rozwiązanie bo po Wifi od razu z komputerem łączność może być :]

PostNapisane: 8 sty 2013, o 03:08 
Nowy

Co do modulików Hoperf-a dowiedziałem się tylko, że są dostępne na specjalne zamówienie z tym, że minimalna ilość 50szt. Niestety pytanie o chociażby orientacyjną cenę zostało potraktowane jak powietrze. Wujek google też nie pomaga w znalezieniu jakiegokolwiek źródła ze wskazaną ceną.

Dzięki kierlan za research. Część z tych propozycji już widziałem a więc tak:
1. Odpada bo komunikacja jednokierunkowa
2. i 3. wyglądają ciekawie, zwłaszcza tańszy 3. Nie bardzo mi jednak podchodzi 433MHz. Przy zastosowaniach typu pilot chyba faktycznie nie ma co się szczypać jednak to pasmo o ile wiem gryzie się formalnie z krótkofalarstwem. Nie chciałbym komuś robić krzywdy, z kierunkowymi antenami na pewno sygnał poleci mi znacznie dalej niż potrzebuję ale o tym za chwilę.
4. Hehe, z komputerem :) Dla mnie odpada na pewno z uwagi na WIFI. Wiem, że ludzie robią kilkukilometrowe łącza ale na tych częstotliwościach to już nie tak łatwo... Miałem kiedyś 300-metrowe łącze na kierunkowych Yagach. W lecie wystarczyło, że jedno drzewko po drodze się zazieleniło i już transfery rwało. Tu mam 1,5km i mały lasek blokujący widoczność. Gigaherce nie lubią przeszkód.

Ogólnie chyba wrócę do odłożonej na bok koncepcji wykorzystania RFM-ów i zrobieniu własnego "modemu". Powinno wyjść taniej a i nauka po drodze byłaby cenna.

Tak w ramach ciekawostki odnośnie możliwości modułów - jakieś 2 lata temu trochę z nimi walczyłem (RFM22B). Udało mi się jakoś natchnąwszy się niebieską książką przegryźć przez notę i odpalić komunikację. 868MHz, prędkość 9600, dokładnie tak jak w nocie - kilka znaków wysyłane, jak się odebrały i CRC było OK to mrugnęła sobie diodka. Popełniłem na szybko takie płytki coby móc się trochę poprzemieszczać:
ObrazekObrazek
(Jakby ktoś był zainteresowany mogę wrzucić pliki Eagla choć układ wymaga pewnych poprawek no i aż się prosi o driver RS485 :) )
Zapiąłem do płytek takie kierunkowe "antenki"
Ciekaw byłem strasznie co można wykrzesać z tych 20dBm (100mW). Choć ci co się na tym znają mówią, że w hierarchii ważności na tych częstotliwościach moc wcale nie jest na pierwszym miejscu...
Tam gdzie potrzebowałem (1,5km, trochę drzew po drodze) chyba nawet na króciutkiej antence miałem przerywany odbiór :) Wiedziony ciekawością przejechałem się w miejsce odległe o jakieś 4km gdzie już ukształtowanie terenu blokowało całkowicie widoczność. Z podpiętą dużą anteną diodka sobie radośnie zamrugała :)
Nie wiem, gdzie jest limit zasięgu. Później dołożyłem do odbiornika odczyt RSSI ale bawiłem się tym już tylko w pomieszczeniu. Niestety nie próbowałem wyższych prędkości transmisji ale myślę, że skoro jest taka rezerwa zasięgu to da się ją jeszcze podkręcić.

Nad RS485 trochę się już wtedy zacząłem zastanawiać ale jakaś jasna koncepcja mi się jeszcze nie wyklarowała... Jakoś chyba przesyłane dane trzeba "przepakować" aby panować nad poprawnością transmisji radiowej, sterować załączaniem nadawania na magistrali. Teraz już wiem, że muszę pójść w kierunku modbusa RTU więc przed binarną transmisją chyba nie da się uciec.

Ciekawe czy planowana książka Mirka będzie poruszała tę tematykę... :)

PostNapisane: 8 sty 2013, o 09:30 
Użytkownik

świetne wykonanie płytek bardzo mi się podobają. :]

PostNapisane: 8 sty 2013, o 09:40 
Moderator

Nie wiem dlaczego Modbus RTU czyli transmisja binarna miałaby być jedynym wyjściem ? ... A Modbus ASCII to co ? coś gorszego ? tak samo dobry i bezpieczny. Niestety testowanie takich modułów poprzez miganie diodką sygnalizującą odbieranie jakiejś tam ramki, wartości - nawet przy dobrym CRC to nie jest najlepszy test. Zawsze się dziwię, dlaczego tak ludzie testują - wydaje się to najprostsze tymczasem wcale tak nie jest i co gorsze przynosi sporo przekłamań w testach. Dlatego w książkach zawsze opisuję przesyłanie stringów i to różnej długości, co daje mi pojęcie po pierwsze co się będzie działo z paczkami danych a po drugie oczami od razu dobrze jestem w stanie obserwować na byle LCD co się dzieje. Wystarczy wyświetlać odbierany string, ilość odbieranych ramek i ilość błędów CRC takich pakietów. Zresztą przecież takie testy są właśnie w książce zielonej pokazane. Dlatego jak ja łaziłem po okolicy sprawdzając zasięg to jak mówię takie informacje od razu pięknie mówiły mi nie tylko o zasięgu ale o skutecznym zasięgu.

Bo co z tego że wyjdzie 4,5 km jak się okaże że np 40% ramek jest dziabniętych. Wtedy nagle nadmiarowość przesyłania potwierdzeń i powtórzeń w obie strony spowoduje totalny bajzel i spowolnienie każdej transmisji niezależnie czy się działa jeśli chodzi o RS232 na 9600 czy 115200.

A na koniec - w ogóle bym przy takich modułach nie nastawiał się na jakieś większe prędkości niż 9600 bo jak się dobrze zastanowić - to proszę - proszę mi podać kiedy i w jakim przypadku KONIECZNE i uzasadnione dobrze będzie zastosowanie transmisji np 115200 ? Biorąc pod uwagę wszystkie zalety ale także wady transmisji - że o przekraczaniu granic zasięgów nie wspomnę.

To takie moje luźne rozważania ;)

jeśli chodzi o tematykę książki to na pewno w najbliższej jeśli się pojawi nie będzie Modbusa a czy w następnych ? nie wiem.

------------

a płyteczki testowe wyżej - fajnie wykonane ;)

PostNapisane: 8 sty 2013, o 19:24 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
Nie wiem dlaczego Modbus RTU czyli transmisja binarna miałaby być jedynym wyjściem ? ...
Ale ja wiem :) Powód był bardzo prozaiczny. Jak napomknąłem na początku masterem ma być PLC, do tej pory w mojej świadomości istniały dla niego tylko biblioteki master-rtu. Był, bo przewertowałem godzinę temu ponownie zasoby producenta i okazało się, że coś przeoczyłem, biblioteka zawiera nowsze bloki funkcyjne, z możliwością wyboru ASCII/RTU z czego się oczywiście bardzo cieszę :)

mirekk36 napisał(a):
Zawsze się dziwię, dlaczego tak ludzie testują[...]
No i muszę się bronić ;)
Był sobie taki jeden gość... Kiedyś się uczył elektroniki ale na kilkanaście lat miał z nią rozbrat. Bawił się zawodowo różnymi *nixami na całkiem grubych maszynkach. Trochę się nimi znudził bo czasem marzyły mu się proste urządzenia a z armaty do much strzelać no nie wypada :) Któregoś dnia odkrył takie fajne małe "komputerki" o kryptonimie AVR. To było brakujące ogniwo! Ale jak to okiełznać? Książka? No tylko BASCOM. No cóż, dwa miesiące na tym stracił i choć na ZX-spectrum szczenięciem będąc BASIC-a liznął coś mu to małżeństwo nie rokowało. Pewna nota od RFM-a z samplem w C była już gwoździem do trumny. Jak to przetłumaczyć? I wtedy pewien Pan Mirek popełnił pewną niebieską książkę. I stała się jasność :) Po kilku kartkach zrozumiał, że dwa miesiące stracił na naukę jakiś makrodefinicji... AVR z C jakby się znali od stuleci, rejestry stanęły otworem a DS-y czytały jak powieść ;) I jakoś tak do linuxa, który z popiołów, tfu, z C powstał zrobiło się bliziutko...
Po miesiącu zabawy, lepienia tego i owego na płytce stykowej kupił i czepił się tego RFM-a. Trenując termotransfer zrobił najprostsze płytki jakie mu przyszły do głowy i po nierównej walce z notą HOPERF-a zaczęły one do siebie mrugać. Potem z takich czy innych powodów musiał zająć się pilniejszymi rzeczami w życiu. Wczoraj zdjął zakurzone płytki z półki...
I jak tam moja linia obrony? ;) Dzisiaj jestem mądrzejszy tylko o jeden rozdział o kluczowanych "ręcznie" transceiverach z zielonej książki i kilka fajnych odcinków ATNEL-TV. Rozumiem chyba sedno zarzutu. Chodzi o różnorodność i poprawność danych w dłuższym okresie. Ale prawie dwa lata temu do spiętych na kablu modułu, akumulatora i metrowej anteny dołożyć laptopa+USB-RS232+MAX232 ewentualnie przypiąć pająka na płytce stykowej z jakimiś peryferiami, hmmm, trochę to mnie przerastało logistycznie a ciekawość goniła ;)
Ale czy aż tak wielkie faux-pas popełniłem robiąc na małpę Hoper-owskiego sampla? W sumie przelatywało kilka znaków ASCII (0x30-0x3F), CRC potwierdzało, że przeszły dobrze a radośnie informująca o tym diodka mrugała długo i cierpliwie dokładnie w rytm nadawania. No nie wiem, pewnie po wczorajszym nocnym szaleństwie zakupowym ;) dzisiaj dorobiłbym coś pasującego do ATB jednak wydaje mi się, że to był całkiem wiarygodny test zasięgu. Oczywiście zawsze można coś zrobić lepiej i pewnie więcej wniosków dałoby się wyciągnąć.

mirekk36 napisał(a):
A na koniec - w ogóle bym przy takich modułach nie nastawiał się na jakieś większe prędkości niż 9600[...]
I pewnie na 99% na tym się skończy w tym akurat rozwiązaniu, no może na 19200 bo przyzwyczajony do megabitowych łączy nie lubię jak mi literki skaczą w terminalu ;) Do rozważań o maksymalnej prędkości głównie skłoniło mnie to, że te łobuzy z HOPERF-a wpisali w nocie "do 256kbps". Chyba nie tylko ja chciałbym to sprawdzić? ;)

mirekk36 napisał(a):
a płyteczki testowe wyżej - fajnie wykonane ;)
Hehe, na żelazku poległem ale laminator mi się nawet spodobał. Nawet jakiś mostek H w SSOP24 popełniłem na granicy biologicznych możliwości technologicznych ;) Ale żmudna to praca, po Twoich filmikach ostatnią koncepcję, która wykluła mi się w głowie pokusiłem się przekuć na dwustronne smd, właśnie się produkuje w prototypy.com. Droższa zabawa ale jakby tak liczyć swój czas na pieniądze...
I pomyśleć, że przed odkryciem termotransferu poprzednią płytkę robiłem technologią: komputer->drukarka->papier->xero na folię->"zaczernianie" miękkim ołówkiem->farba światłoczuła na laminat->naświetlanie śmierdzącym, jonizującym powietrze żarnikiem od stłuczonej żarówki z lampy ulicznej. No był fun ale technologia dzisiaj to szok :shock: Tylko laminat i wytrawiacz się specjalnie nie zmieniły :)

P.S. Przepraszam za odrobinę przynudzania, do działu bajkopisarstwa trzeba to chyba zesłać ;)
P.S.S. Potrzebuje ktoś książek do BASCOMA? Tanio oddam ;)

PostNapisane: 8 sty 2013, o 20:33 
Moderator

Żadnego (że tak po polsku powiem_ FO-PA ;) nie popełniłeś ależ skąd - to były moje jak wspomniałem luźne rozważania i nie zarzuty - raczej zdziwienie .... hmmm powodowane nawet nie twoim testem - ale przecież jak net długi i szeroki - i jak go przeszukać w tę i w tamtą stronę - to w 99% najeżony jest właśnie takimi przykładami testów albo tylko z tym miganiem diodki albo jak zauważyłem przesyłaniem jakiejś tablicy liczb HEX co zawsze doprowadzało mnie do szału jak miałem na takim kodzie się opierać żeby samemu rozgryźć te moduły ;) po prostu to do mnie W OGÓLE nie trafiało i nie trafia...... to tyle - taka różnica mała. I wcale nie oznacza, że mój sposób postrzegania czy te testy z ciągami ASCII jest najlepszy. Każdy z nas jest różny i inaczej postrzega pewne rzeczy.

A z drugiej strony - znajdując w sieci tylko takie testowe programy nie dziwię się że większość je powiela i znowu opisuje na swojej stronie potem następni, następni - no i zrobiło się te 99% przykładów ;)

Odnośnie płytek - no widzisz - a mnie żelazkiem nawet się za dobrze nie udaje i co ja się nawkurzam i kurrrr... czaczkami porzucam ;) .... to głowa boli, ale jak mówiłem mój syn robi to od ręki - z czego się bardzo cieszę ale tak na prawdę to jak zobaczyłem że jemu za pierwszym razem i to bez mojej pomocy wyszło - to prawie mu chciałem w bęcki spuścić ;) tyle że z zazdrości - że jemu wyszło a mi zawsze coś tam ;) hyhyhy

Strefa czasowa: UTC + 1