fobos napisał(a):
Houston, mam problem...
Mam PC który nie spełnia wymagań do instalacji W11 (brak TPM2, procesor nie jest odsługiwany w W11 i5-4440) dorzuciłem do PC kolejny dysk HDD postawiłem W10Pro, korzystając z poradnika Mirka zaktualizowałem W10 -> W11, po spreparowaniu instalki W10 jak w poradniku (podmiana pliku install.wim, jeżeli komuś nie pójdzie należy wyłączyć defendr) aktualizacja przeszła uruchamia się W11 z niedziałającą ochroną antywirusową a więc wszystko OK.
W drugim etapie instalacji po rozpakowaniu instalki W11 (rozpakowany iso W11) w katalogu sources podmieniamy plik appraiserres.dll. Uruchamiam setup.exe rozpoczyna się aktualizacja W11 do W11 WYBIERAM OPCJE -> zmień sposób pobierania aktualizacji przez instalatora -> nie teraz -> dalej -> pojawia się komunikat "Ten komputer nie spełnia obecnie wymagań systemu W11
Procesor nie jest obsługiwany w twj wersji systemu Windows oraz Komputer musi obsługiwać moduł TPM 2.0)".
Podejrzewam, że podmieniając plik appraiserres.dll w iso W11 wstawiam niewłaściwy appraiserres.dll, wcześniej w "internetach" wygrzebałem appraiserres.dll a może nie "sfokusowałem" się właściwie, no jakoś nie mogę znaleźć przyczyny błędu jaki popełniam, czy ktoś może mi wskazać właściwą drogę bo jak widać zbłądziłem.
Wygląda na to, że mieszasz dwie różne metody obejścia wymagań i dlatego pierwszy etap przechodzi, a drugi ponownie zatrzymuje się na kontroli sprzętu. Sama podmiana appraiserres.dll nie daje gwarancji, że instalator kolejnej wersji Windows 11 przestanie sprawdzać TPM i procesor.
Przy takim i5-4440 oraz braku TPM 2.0 ten komunikat jest akurat spodziewany. Microsoft oficjalnie nadal traktuje taki komputer jako niespełniający wymagań Windows 11.
Nie szukałbym więc kolejnej przypadkowej wersji appraiserres.dll z internetu. Takie pliki mogą pochodzić z innej kompilacji Windows i po prostu nie pasować do używanego ISO. Lepiej zastosować jedną sprawdzoną metodę obejścia wymagań dla konkretnej wersji instalatora, zamiast mieszać kilka poradników.
Warto też pamiętać, że Microsoft zastrzega brak oficjalnego wsparcia dla Windows 11 na niezgodnym sprzęcie i nie gwarantuje tam nawet otrzymywania wszystkich aktualizacji.