Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 sie 2026, o 07:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lip 2026, o 20:18 
Użytkownik

Tak wiem, teraz na topie sa ESPeki i AI, ale zapewne pamietacie czasy, kiedy Mirek zachecal nas do zabrania sie za procesory PSoC 5 od Cypresa? Niestety Cypres sie sprzedal Infineonowi i zabawa sie skonczyla. Srodowisko PSoC creator przestalo byc rozwijane i nastala era Modus Toolboxa (bazujacego na Eclipse tak nawiasem mowiac).

Ja osobisie bawilem sie cyckami duzo https://forum.atnel.pl/post202373.html?hilit=cycki#p202373 i z wielka satysfakcja, uczac sie przy okazji programowania tych prockow i tworzac biblioteki do wszystkiego co mialem w szufladzie :D

No i postanowilem wrocic do tych zabaw. Znalazlem w szufladzie kilka plytek CY8CPROTO-064S1-SB. Ma taka plytka na pokladzie programator KitProg3, ogromna pamiec Flash no i dwurdzeniowy procesor CYB06447BZI-D54. Jest USB, SPI, UART, I2C, DMA, ADC, DAC i jak na PSoC przystalo, troche gadzetow analogowych... pracuje to z logika 1.8, 2.5 i 3.3V no po prostu nic tylko uzywac.
W dodatku jest masa przykladow zastosowan wszystkich zawartych w PSoCu kloczuszkow.

Mialem zagwozdke z instalacja elektryczna w moim kampervanie i wpadlem na pomysl zbudowania sobie komputera pokladowego, ktory za mnie zatroszczy sie o sposob ladowania stacji mocy Ecoflow River 3.
Po prostu zeby przelaczal zrodlo ladowania na panel solarny gdy stoje na postoju i na ladowanie z alternatora gdy jestem w trasie. Kiedy to juz zrobilem, postanowilem dorobic inne rzeczy jak pomiary napiec, prodow i mocy podczas ladowania stacji.
Dodalem wiec wyswietlacz 5'' na ukladzie EVE813 z genialnie dzialajacym dotykiem pojemnosciowym.
Uklad RTC DS3231.
Dwa uklady INA229 na SPI, ktore mierza mi prad i napiecie oraz moc ladowania z alternatora i panela solarnego.
Przelaczniki na MOSFETach w ukladzie back to back do przelaczania zrodel zasilania.
Czujnik wilgotnosci i cisnienia BMP280.
Czujnik temperatury na zewnatrz kampera oczywiwscie DS18B20.
Czujnik wswiatla BH1750 do adaptacyjnego podswietlania TFT.
No i jako wisienke na torcie, dodalem GENIALNY laserowy czujnik odleglosci VL53L1X.
Ten czujnik spelnia u mnie role wykrywacza obecnosci w kamperze. Dziala troche jak lidar, sprawdza czy cos znajduje sie w zasiegu jego pola widzenia (mozna tworzyc strefy). Stworzylem dla niego algorytm, ktory sprawdza czy to cos w jego polu porusza sie czy nie :) no tak aby czujnik nie reagowal na przeszkody statyczne jak pozostawiona poduszka czy spiacy uzytkownik kampera:D. Ten czujnik nie jest czescia systemu alarmowego, on po prostu wybudza mi wyswietlacz. To czesc systemu oszczedzania energi :) Calosc wraz z 5 calowym wyswietlaczem EVE813, pobiera mi 20mA po wygaszeniu backligt i okolo 60mA gdy backlight swieci przy natezeniu swiatla 450lx. To naprawde fajnie sie zachowuje.

Przedstawiam kilka fotek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

https://youtu.be/jCFZnkWC27s?si=Y-XELQulp9y8XMpO

Nie wiem czemu nie moge dodac filmu z youtube ale jak ktos ma ochote, moze kliknac na link powyzej.

Pamiec flash na plytce, swietnie mi loguje wszystkie parametry energetyczne i pogodowe a calosc czytam sobie wygodnie przez USB i analizuje czy mozna cos jeszcze ulepszyc w procedurze zarzadzania energia. Super zabawa...

Wiem, ze teraz wszyscy siedzicie na Discordzie :) ale moze ktos tu zaglada jeszcze? Jesli cos Was zainteresuje, chetnie podziele sie kodem czy inymi onformacjami. Moze tez ktos zastanawia sie, jak zorganizowac sobie energetyke w kamperze czy na dzialce..

Podrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 lip 2026, o 17:55 
Moderator

nooo nieźle - robią wrażenie te twoje prace i projekty !!! Szacunek!! aż zazdroszczę, że nie mam jak się sam tym pobawić ;)

PostNapisane: 1 sie 2026, o 19:02 
Użytkownik

Elegancki projekcik i fajnie zaprojektowaleś PCB. Szkoda tych Cypresików. Mają wbudowane fajne klocki analogowe. Gratuluję!

Micky

PostNapisane: 2 sie 2026, o 12:55 
Użytkownik

Gratuluję fajnego projektu. Na zewnątrz 0 stopnii C to w te gorące dni w PL trochę wzbudza zazdrość.
Czy z prockami TI też udało się coś ciekawego wykonać w międzyczasie?

PostNapisane: 3 sie 2026, o 08:54 
Użytkownik

Dziekuje :)
JarekK napisał(a):
Czy z prockami TI też udało się coś ciekawego wykonać w międzyczasie?

Tak, uzywam glownie z MSP430F2619 bo takie smigaja w firmie w ktorej pracuje, wiec to projekty zawodowe :) fajne srodowisko CCS i same procki genialne jesli chodzi o pobor energii.
JarekK napisał(a):
Na zewnątrz 0 stopnii C to w te gorące dni w PL trochę wzbudza zazdrość
to zmylka, bo DS18B20 nie byl podlaczony :) Robilem przerobki w kamperze i wszystko bylo rozlaczone. Pierwszy raz zetknalem sie z problemem wysokiej temperatury w kamperze. Lodowka pracowala na okraglo i drenowala baterie w ciagu nocy do 30% :D Ten komputerek powstal wlasnie z mysla o automatyzacji ladowania ale nie przypuszczalem, ze temp. na zewnatrz siegnie 38 stopni :D wiec musze wprowadzic dodatkowa procedure awaryjnego doladowywania baterii hotelowej z zapassowej baterii w samochodzie. Tak wiem to troche skomplikowane bo w moim samochodzie sa w sumie 3 baterie. Oryginalnie sa 2, bateria startowa i bateria do komfortu, no i ja mam dodana 3 baterie tylko do opcji kamperowej :) no wlasnie dlatego powstal ten komputerek.

Strefa czasowa: UTC + 1