Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 paź 2025, o 19:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2025, o 10:09 
Nowy

Dzień dobry

Mam problem z komunikacją z ATtiny10. Używam programatora ATB-USBASP 4.2 i mkavrcalculatora podłączone według schematu i sprawdzone połączenia.
Gdy wciskam sprawdź podłączony AVR mam taki błąd.

Obrazek

Przepraszam jeżeli już gdzieś to było ale nie znalazłem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Wojtek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 wrz 2025, o 17:05 
Użytkownik

ATtiny10 programujesz przez TPI. A USB-ASP nie ma tego interfejsu.

PostNapisane: 11 wrz 2025, o 20:42 
Nowy

Ten ma TPI to jest ten ATNEL-owy jak masz MKavrCalculator to tam jest nawet jak go podłączyć pod ATtiny10

PostNapisane: 12 wrz 2025, o 08:43 
Moderator

Marhef napisał(a):
ATtiny10 programujesz przez TPI. A USB-ASP nie ma tego interfejsu.

Proszę nie pisać niesprawdzonyych informacji i wprowadzających w błąd.

ATB USBasp od zawsze miał interfejs TPI do programowania procków z serii ATtiny4/5/9/10

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Wojtek_G napisał(a):
Przepraszam jeżeli już gdzieś to było ale nie znalazłem.

Było było ale przypomnę - jak widzisz

rc = -1

To oznacza tylko i wyłącznie jedno: ZŁE PODŁĄCZENIA programatora z prockiem a przecież w MkAvrCalculatorze w zakładce "NARZĘDZIA"masz pozycję:

"ATB-USBASP - Attiny4/5/9/10 połączenia ISP"

Kliknij to i zobaczysz jak należy połączyć - to JEDNO!

Ale druga sprawa jest taka, że jeśli masz podłączone coś do pinów procka: 1 lub 3 to musisz to odłączyć inaczej w zależności od tego co masz podłączone może być właśnie efekt

rc = -1

gdy odłączysz - najlepiej na gołym procku sprawdzić to wtedy zobaczysz że wszystko zadziała ;) daj znać

PostNapisane: 12 wrz 2025, o 20:46 
Użytkownik

chyba, że używasz MedKita - wtedy deweloperka jest pełną parą bez odpinania :)

Micky

PostNapisane: 15 wrz 2025, o 10:11 
Nowy

Wszystko jest podłączone poprawnie sprawdziłem kilka razy, nawet zrobiłem próbę z podłączeniem MOSI przez 1kom.
Wszystkie elementy zostały usunięte został goły procek.
ATB-USBASP i mkAVRCalculator działają jak podpinam płytkę z Atmega88 rozpoznaje ją bez żadnego problemu

PostNapisane: 15 wrz 2025, o 10:20 
Użytkownik

wrzuć zdjęcie jak masz to wszystko podłączone

Micky

PostNapisane: 15 wrz 2025, o 10:40 
Nowy

Obrazek

PostNapisane: 15 wrz 2025, o 10:51 
Moderator

Wojtek_G napisał(a):
nawet zrobiłem próbę z podłączeniem MOSI przez 1kom.

Z tym programatorem to jest kompletnie bez sensu i nawet wtedy może nie działać

Dobrze że pokazałeś zdjęcie - ale z niego za dużo nie widać czy procek jest goły jak mówisz i nie ma nic podłączonego do innych pinów - ja proponuję ci kupić sobie taką przejściówkę PCB pod obudowy SOT23-6 wlutować w nią ATtiny10 i wtedy go podłączyć - będziesz miał pewność że ten mechanizm działa jak raz ci się uda albo dojdziesz może do tego co tu źle podłączasz.

schemat masz w MKAVRCalculatorze połączeń i nie może się różnić ani na jotę - zresztą postaraj się to przedzwonić np brzęczykiem w mierniku od pinów usbasp aż po piny procka bo może któryś przewód nie kontaktuje

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

a z ciekawości co to za rezystor tam zostawiłeś? to pomiędzy rst a vcc? 2,2K dobrze widzę? jeśli 2,2K to kolejna masakra - te rezystory daje się 10K - i mówiłem odłącz wszystko czyli ten rezystor on nie jest potrzebny do programowania. A później podłącz sobie ale 10K

no musisz raz na goło go w końcu i poprawnie podłączyć inaczej będziesz z tym walczył w nieskończoność

PostNapisane: 15 wrz 2025, o 12:33 
Nowy

Obrazek

Teraz jeszcze opiszę
od lewej jest podpięte
1 czarny - GND pin2
2 fioletowy - RST pin6
3 pomarańczowy - MISO pin1
4 żółty - SCK pin3
5 czerwony - VCC pin5

Wszystko przedzwonione od programatora do pinów procesora.
Ten rezystor co został był na pinie 4 teraz jego też usunąłem i oczyściłem płytkę z resztek cyny, od spodu nie ma żadnych elementów tylko ścieżki połączeniowe.

PostNapisane: 15 wrz 2025, o 16:19 
Użytkownik

Mirku, popraw, jeśli się mylę, ale jeśli pin RESET jest w fusebitach ustawiony jako nie reset (tylko alternatywna funkcja pinu) to nie da się tak zaprogramować?
Może to jest trop?

PostNapisane: 15 wrz 2025, o 20:57 
Moderator

Marhef napisał(a):
Mirku, popraw, jeśli się mylę, ale jeśli pin RESET jest w fusebitach ustawiony jako nie reset (tylko alternatywna funkcja pinu) to nie da się tak zaprogramować?
Może to jest trop?

No tak wtedy byłaby kaszana - ale tu chyba kolega ma nowy procek ... chociaż kto wie

PostNapisane: 16 wrz 2025, o 07:11 
Nowy

Przepraszam za zamieszanie te płytki są pozostałością po dawnym zleceniu gdzie PB0 pracuje jako wejście, a PB2 jest jako wyjście, zmiana stanu na wejściu powoduje załączenie wyjścia PB2 na 40s.
Płytki są zaprogramowane przez Kolegę który zmarł i nie wiem czemu zrobił w programie "// PB0 - wejście, pozostałe - wyjścia"
A że wejście reaguje na brak styku a nie na styk dlatego myślałem że są nie zaprogramowane.

Mirku mam pytanie czy MedKity będą jeszcze dostępne czy brak ich to jest spowodowany brakiem jakiś podzespołów ?

Dziękuję za okazaną pomoc Wojtek

PostNapisane: 16 wrz 2025, o 11:26 
Moderator

Wojtek_G napisał(a):
Mirku mam pytanie czy MedKity będą jeszcze dostępne czy brak ich to jest spowodowany brakiem jakiś podzespołów ?

Powód braku tych super modułów Medkit jest bardziej prozaiczny - brak zainteresowania, ci którzy nie bawili się tymi prockami nie są w stanie docenić ich użyteczności - ja np kompletnie nie umiem sobie wyobrazić życia bez nich przy pracy z Attiny 10 ;) i parę osób które kupiło kiedyś te moduły również ;)

PostNapisane: 17 wrz 2025, o 19:30 
Użytkownik

Można to zrobić też bez medkita wystarczy podąć na pin resetu 12v przez np. transoptor sterowany pinem reset z programatora.

PostNapisane: 18 wrz 2025, o 10:33 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
podąć na pin resetu 12v przez np. transoptor sterowany pinem reset z programatora.

Czy masz jakiś sprawdzony schemat połączenia? Jeśli tak to bym poprosił może się przydać.

Wojtek_G napisał(a):
Powód braku tych super modułów Medkit jest bardziej prozaiczny - brak zainteresowania

Mirku nie wiem jakie koszty produkcji są tych MEDKITów i jaką ilość sprzedaliście, ale brak ich to też brak zainteresowania.

Przeglądając różne strony część osób jest w błędzie, że MEDKIT pracuje z pakietem uruchomieniowym ATB co nie jest prawdą, należało by wyraźnie zaznaczyć, że najwygodniej jest pracować z pakietem, ale że można współpracować z samym programatorem.
Cena też robi swoje ATtiny10 kosztuje około 2zł więc jak coś pójdzie nie tak to mała strata.

No i tu ponownie moje pytanie czy MedKity będą jeszcze dostępne? Zainetersowany kupnem 1szt.:)

PostNapisane: 18 wrz 2025, o 14:58 
Użytkownik

Weź sobie zobacz do noty pdf attiny. co do schematu, w transoptorze masz diodę led i tranzystor sterowany tą diodą wystarczy wysterować tą diodę sygnałem reset z programatora ( stan niski ) a przez tranzystor transoptora podać 12v na pin reset attiny.

PostNapisane: 18 wrz 2025, o 21:23 
Nowy

tonygryps napisał(a):
w transoptorze masz diodę led i tranzystor

Prosząc o schemat nie prosiłem o podanie budowy transoptora tylko o podłączenie gdzie anodę, gdzie katodę czy i jakie rezystory.
A co do noty ATtiny to podaj linka i ewentualnie stronę pdf.

PostNapisane: 19 wrz 2025, o 16:55 
Użytkownik

Cytuj:
Prosząc o schemat nie prosiłem o podanie budowy transoptora tylko o podłączenie gdzie anodę, gdzie katodę czy i jakie rezystory.
A co do noty ATtiny to podaj linka i ewentualnie stronę pdf.

A może trochę zaangażowania ze swojej strony. Może mam też przyjechać do ciebie i ci to połączyć?

PostNapisane: 19 wrz 2025, o 20:46 
Moderator

Wojtek_G napisał(a):
No i tu ponownie moje pytanie czy MedKity będą jeszcze dostępne? Zainetersowany kupnem 1szt.

Rozumiem ale przykro mi - już nie będzie ich w sprzedaży - definitywnie zakończyliśmy produkcję

PostNapisane: 22 wrz 2025, o 07:21 
Nowy

Mirku mam pytanie skoro zakończyliście definitywnie produkcje to czy jest szansa na udostępnienie waszego rozwiązania z chęcią bym sobie zrobił coś takiego, a i pewnie wielu hobbystów.

PostNapisane: 22 wrz 2025, o 16:49 
Moderator

Wojtek_G napisał(a):
Mirku mam pytanie skoro zakończyliście definitywnie produkcje to czy jest szansa na udostępnienie waszego rozwiązania z chęcią bym sobie zrobił coś takiego, a i pewnie wielu hobbystów.

Przykro mi nigdy nie udostępniamy produktów komercyjnych

Strefa czasowa: UTC + 1