mirekk36 napisał(a):
No to zaraz zaraz - to ty wiesz co robisz czy nie wiesz? Jak można tak pisać skoro to ty piszesz program ... i nie wiesz jak wywołujesz (adresujesz) klienta????
No wiem jak klienta wywołuję: np. po adresie 0 lub np 0x8. Ale klient nie wie po jakim adresie został wywołany, a takich adresów może posiadać sporo, nawet 127 na upartego. Zapytałem o możliwość dowiedzenia się przez klienta, nie przez mastera, po jakim adresie został wywołany.
Uruchomiłem komunikację z klientem póki co na sztywnym adresie, tylko w ramach sprawdzenia, czy komunikacja działa. Docelowo tak nie ma być. Może innymi słowy opiszę... Chciałbym, by klient zaraz po zmonitowaniu nie miał prywatnego adresu. Zyska go w trakcie konfiguracji i najlepiej - bez użycia lutownicy. Jaki to będzie adres - tylko płyta główna wie. Właśnie podczas konfigurowania czujników płyta przekaże klientowi/klientom w General Call (o ile się da) tenże adres. Tak jak pisałem - adres zostanie zaakceptowany przez czujnik po naciśnięciu na nim przycisku, lub czegoś tam innego. Taką mam ideę. Nie wiem, czy słuszną.
mirekk36 napisał(a):
Próby robienia urządzeń z komunikacją danych krytycznych po general call to średnio dobre rozwiązanie
Tak, wiem. Ale uznałem, że robienie N takich samych czujników i programowe nadawanie każdemu z nich na sztywno innego adresu - czyli przypisywanie go z góry do miejsca instalacji, to jeszcze bardziej słabe podejście. Na WiFi też łączysz routery przyciskiem a'la Generall Call. Pomyślałem, że zrobię podobnie na TWI.