Jakiś czas temu zacząłem hobbystycznie robić projekt kontrolera MIDI. Wieczory teraz zrobiły się dłuższe i projekt zaczął nabierać kształtów, więc postanowiłem pochwalić się nim tu na forum. Krótkie – dziesięciominutowe demo można zobaczyć tutaj: https://youtu.be/FE6fOHTv2RM
Kod źródłowy, projekt płytek w KiKadzie (wymagane dogranie bibliotek dostępnych w projekcie oraz biblioteki digikey), do tego obudowa 3D dla aplikacji z czterama potencjometrami (tutaj podziękowania dla kolegi Marcina, jeśli kiedyś zajrzy na to formum) - dostępne pod adresem: https://gitlab.com/c-mos/avr/kmMidiMini
Obecnie aplikacja wspiera kontroler bazujący na taśmie FSLP od Pololu (Force Sensing Linear Potentiometer) oraz w innej konfiguracji na potencjometrach liniowych.
Można ją programować z użyciem USB-ASP (potrzebny jest trochę zmodyfikowany kabelek KANDA-AIRPORT), świetnie dogaduje się też ATB-WIFI-ESP. Dla bardziej zaawansowanych – jest też możliwość podłączenia programatorów Microchip.
Standardowo kontroler ma tylko wyjście MIDI OUT DIN5. Dodatkowo zrobiłem też shielda do tej płytki, który rozszerza go o dodatkowe wejście MIDI IN oraz przejście MIDI THROUGH. Schemat:
Projekt płytki: Po zamontowaniu razem wygląda to mniej więcej tak:
Dodatkowa ciekawostka – po odpowiednim zmodyfikowanym montażu złącz shield MIDI I/O pasuje też do złącza Atnel Microport, więc można się bawić w prototypowanie na zestawie ATB 1.05a.
Projekt starałem się przygotować na przyszłe rozszerzenia – razem z ATB-WIFI-ESP sprawdza się też świetnie jako mały zestaw uruchomieniowy do zabawy z Orange Bookiem. Na spodniej stronie jest trochę zworek, które można polutować do różnych wersji wyposażenia. Komplet portów wejścia wyjścia na obrazku poniżej
W trakcie robienia projektu pojawiło mi się trochę problemów, więc pewnie jeszcze będę podpytywał o różne szczegóły bardziej doświadczonych forumowiczów, ale na razie zostawiam prezentację tak jak stoi.
Ja cię nie mogę! Jaki GIGANTYCZNY projekt zazdroszczę umiejętności grania na instrumentach .... ale w takim wypadku to można sobie tworzyć fajne dodatki do instrumentów ...
Cały czas zbieram szczękę z podłogi - coś PIĘKNEGO
Dziękuję za ciepłe słowa Mirku. Bez pracy, którą robisz ten projekt na pewno by nie powstał. Zaczęło się ćwiczeń z Orange Bookiem, które chciałem przerobić na coś użytecznego... i trochę się potem rozwinęło. Już nie wspominam o takim drobiazgu jak pomoc przy doborze jednego komponentu na tym forum, co pozwoliło mi rozwiązać pewien kluczowy problem ze stabilnością odczytów ADC. A co do instrumentu muzycznego - w moim przypadku jeśli już to bardziej niż "grać", potrafię w porywach może coś "zagrać"... a to spora różnica
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość