Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 07:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2024, o 21:19 
Użytkownik

Witam.
Chciałem wykonać takie ćwiczenie, polegające na wysłanie np. literki kodu asci z mojego mikrokontolera 1 np. ATTMEGA 32 do mikrokontrolera znajdującego się w innej sieci mikrokontolera 2 .
Ćwiczenie udało mi się wysłać przy bezpośrednim podłączeniu w/w mikrokontrolerów bezpośrednio przy urzyciu UARTA.
Teraz pytanie moje polega jakiego urządzenia urzyć (mam tu na myśli jakieś gotowe urządzenie np SON OFF lub podobne) żeby miało osiem wejść w nadajniku i osiem wyść w odbiorniku.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 gru 2024, o 12:44 
Użytkownik

Popraw ortografię bo oczy bolą.

PostNapisane: 9 gru 2024, o 18:17 
Użytkownik

Witam.
Chciałem wykonać takie ćwiczenie, polegające na wysłanie np. literki kodu ASCI z mojego mikrokontolera 1 np. ATTMEGA 32 do mikrokontrolera znajdującego się w innej sieci mikrokontolera 2 .
Ćwiczenie udało mi się wysłać przy bezpośrednim podłączeniu w/w mikrokontrolerów bezpośrednio przy użyciu UARTA.
Teraz pytanie moje polega jakiego urządzenia użyć (mam tu na myśli jakieś gotowe urządzenie np SON OFF lub podobne) żeby miało osiem wejść w nadajniku i osiem wyjść w odbiorniku.

Czy teraz jet ok?

PostNapisane: 9 gru 2024, o 21:58 
Użytkownik

Powiem szczerze ,ze przeczytałem z 5 razy i nie mam pojęcia o co chodzi. Szukasz czegoś co ma 8 Uartow?

PostNapisane: 10 gru 2024, o 08:59 
Użytkownik

Grzeniu. Chodzi mi o takie urządzenie typu son off ,żeby, zmieniając stan ośmiu wejść (osiem bitów czyli bajt), wysłać za pomocą jakiegoś urządzenia do innej sieci oczywiście internetem, potem podobnym urządzeniem
odbiorczym odebrać . Czyli zrobić chciałem takie monitorowanie stanu .
Efektem końcowym tego zadania byłoby coś takiego np. Cały pot A Mikrokontrorela ATTmega podpinam do ośmiu wejść urządzenia typu son off , mam tu na myśli urządzenie współpracujące z siecią Wifi umiejące się
połączyć z takim samym urządzeniem odbiorczym przy pomocy internetu z drugim urządzeniem odbiorczym tego typu i odebraniem stanu Całego potu A , następnie mając odczytany w/w bajt wstawiam go na wejście
mikrokontrolera odbiorczego i odczytuje. Moje pytanie polega jakiej platformy sprzętowej to tego mogę użyć?

Poprawiam się ponieważ przy użyciu Uarta tego nie wykonam ,ponieważ połączenie będzie zbyt wolne, lecz zrobię to poprzez cały Port A.
No chyba że urządzenie będzie szybkie i będzie można użyć uarta , to było by też fajnie, ponieważ wtedy potrzebowałbym tylko dwa kanały RX i TX.

PostNapisane: 10 gru 2024, o 11:33 
Użytkownik

@AKSELINEK W Twoim przypadku do przesyłania stanu całego portu A przez Internet możesz wykorzystać moduły ESP8266 lub ESP32. Są to tanie i popularne moduły Wi-Fi, które umożliwiają bezpośrednie połączenie z innym urządzeniem tego typu przez sieć. Moduł można podłączyć do ATmegi za pomocą UART i przesyłać dane w postaci bajtów. Warto napisać prosty protokół komunikacji, który będzie przesyłał stan całego portu A. Po stronie odbiorczej moduł odczytuje dane i przesyła je na port mikrokontrolera odbiorczego. Jeśli prędkość UART okaże się wystarczająca, nie musisz korzystać z bardziej skomplikowanych rozwiązań. Dla większej elastyczności możesz też wykorzystać protokół MQTT lub HTTP do wymiany danych między modułami.

PostNapisane: 10 gru 2024, o 20:23 
Użytkownik

Draxter32 napisał(a):
@AKSELINEK W Twoim przypadku do przesyłania stanu całego portu A przez Internet możesz wykorzystać moduły ESP8266 lub ESP32. Są to tanie i popularne moduły Wi-Fi, które umożliwiają bezpośrednie połączenie z innym urządzeniem tego typu przez sieć. Moduł można podłączyć do ATmegi za pomocą UART i przesyłać dane w postaci bajtów. Warto napisać prosty protokół komunikacji, który będzie przesyłał stan całego portu A. Po stronie odbiorczej moduł odczytuje dane i przesyła je na port mikrokontrolera odbiorczego. Jeśli prędkość UART okaże się wystarczająca, nie musisz korzystać z bardziej skomplikowanych rozwiązań. Dla większej elastyczności możesz też wykorzystać protokół MQTT lub HTTP do wymiany danych między modułami.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Sory mam problem z zacytowaniem fragmentu textu :)
Wracając do tematu wysłania przez moduły przy pomocy wifi mógłbyś wskazać jakieś przykłady , filmy cokolwiek.

PostNapisane: 11 gru 2024, o 17:59 
Użytkownik

Jeśli do innej sieci to musisz mieć jakiś sever. Pewnie MQTT będzie najlepszy. Gotowców nie widziałem ale w arduino masz pełno przykładów komunikacji wifi wiec cos tak prostego sobie wystrugasz. A jeśli ma to być to sonoff kup 4 stacje z przekaźnikami po 4 sztuki albo 8 pojedynczych x 2. W aplikacji ustawisz reakcje żeby na drugim module ustawiła te same stany i z przekaźników odczytasz sobie atmega. Co prawda będzie to Frankenstein ale da sie. Jeszcze mozesz dodac w atmedze serva zeby wciskaly przelaczniki. Wtedy to nawet chcialbym zobaczyc film z dzialania tego :)
edit:
https://allegro.pl/oferta/4-kanalowy-modul-sonoff-psf-b04-wifi-z-esp8285-15564965400

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 11 gru 2024, o 18:58 
Użytkownik

Dzieki Grzeniu wseszcie jakaś fajna podpowiedz.

Strefa czasowa: UTC + 1