SylwekK napisał(a):
Dzięki za wyjaśnienie. O tym najmłodszym bicie to wiedziałem tylko ten sposób podawania adresów jest co najmniej dziwny mówiąc delikatnie. Przecież mogli od razu napisać 0x88 i nie byłoby zamieszania
Niestety cały koci świat andruino przyjmuje czy tam mówi o adresowaniu w postaci 7 bitów !!! czyli bez najmłodszego bitu, więc dla andruino nie będzie to adres 0x88 tylko 0x44 - masakra. Ale nawet w najnowszym oprogramowaniu od Saleae przyjęli takie wariackie przedstawianie adresów andruinowe. Owszem można w sofcie najnowszym Logic 2.x włączyć sobie normalne adresowanie ale i tak na górze ramki będzie się pokazywało 0x44 a dopiero na dole po włączeniu plugina będzie widać 0x88.
Gdy tymczasem w starszych ich programach Logic 1.x było normalne adresowanie i widać byłoby 0x88
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]SylwekK napisał(a):
#define SHT30_ADDR 0x44
Zatem właśnie tu spotkałeś się z kocim adresowaniem andruinowym czyli 7bitów adresu przedstawionych jest jako 8bitowy adres ale przesunięty w prawo o jeden bit ... niestety nie tylko andruinowcy jak widać takie kocie adresowanie i2c uznają i stąd później pomyłki często.
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]jak dasz sobie
SylwekK napisał(a):
#define SHT30_ADDR 0x88
I2C_read_buf((SHT30_ADDR)+1, 0x00, 6, bufor);
to wtedy nie trzeba kociego przesunięcia wpisywać przy adresie
www.youtube.com/mirekk36 ]