Zachodzę w głowę jak można dopatrywać się różnic pomiędzy
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
i
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
nie wysilając się na chociażby użycie byle pierwszego lepszego analizatora stanów logicznych (o którym często mówię i pokazuję) wystarczy w 100% nawet ten za 30zł z allegro z oprogramowaniem za darmo od Saleae i możesz się podłączyć pod linię TX jednego czy innego procka i zobaczyć jak FIZYCZNIE - na ŻYWO wychodzą te dane z procka przez UART skoro to właśnie tu upatrujesz różnicy .... sorki ale to NONSENS obserwować to od strony jakiegoś tam softu w telefonie, który nie wiem co robi i szukać przyczyny w nadawaniu z procka ... ba ty nawet myślisz że to biblioteka źle coś nadaje - kompletny NONSENS (nie obraź się) .... i to do kwadratu. Tym bardziej, że sam piszesz że po kablu wszystko działa - to naprawdę do dzisiaj nie zastanowiło ciebie to i nie zaciekawiło jak taka ramka wygląda "na drucie" czyli fizycznie - jak lecą poszczególne bajty/bity, jakie są odstępy między bajtami ????? Toż już wiele dni temu byś sam sobie odpowiedział na to pytanie widząc, że nie ma żadnej różnicy w nadawaniu - tylko ciekawy jestem jaki byś wtedy wniosek wyciągnął ...
ale nie wierz mi - że oba sposoby nadawania są identyczne jak się wysyła jeden string, nie wierz mi proszę cię - błagam cię - weź ANALIZATOR STANÓW LOGICZNYCH i naucz się korzystać z takich narzędzi bo to PODSTAWA PODSTAW a na dodatek przyjemność i szybkie diagnozowanie wielu rzeczy .... ileż można o tym mówić, pisać i pokazywać ... poważnie.
Przecież ten wątek ciągnie się już od 2 maja i do dzisiaj jeszcze tego nie zrobiłeś ? Rozwiązałbyś swój problem z analizatorem już w godzinę po napisaniu pierwszego postu i to sam.
Bo ileż mogę pisać, że to o czym piszesz to po pierwsze składanie kilku stringów i żebyś wysyłał jednego - ok zrobiłeś w końcu po paru dniach wysyłanie jednego stringa - nawet do testów - brawo
język c
dałeś na końcu enter "\r" - super ... czyli w końcu robisz normalną transmisję ASCII czyli stringi zakończone enterem ... to teraz masz porządną ramkę i ciurkiem wysłane bajty całego stringa i nie ma żadnych przerw pomiędzy bajtami - tylko nie chcę tu więcej już słyszeć pytań czy aby moja biblioteka wysyła to jakoś inaczej albo gorzej niż andruino bo to niestety zaczyna być irytujące - zamiast tego jak pisałem wyżej WEŹ ANALIZATOR STANÓW LOGICZNUCH i porównaj że te ramki na pinie TX procka ok?
A teraz przechodząc do tych obrazków z jakiegoś dziwolągowatego programu które pokazałeś - to najbardziej zastanawia mnie co na tym obrazku robi coś takiego:
Cytuj:
A
T+CT?CT,
1,10,15,50
szczególnie to co zaznaczyłem na czerwono ... to w końcu co ty wysyłasz ? taki string?
język c
czy może taki?
język c
język c
No i na sam koniec przypomnę po raz kolejny bo już o tym pisałem wyżej ale i ord pisał o tym - że nie wiadomo i ty chyba sam nie wiesz co odbiera ramki na telefonie i jak je składa? To jakaś twoja aplikacja? czy obca ? Bo sam podgląd odebranych danych może wydawać się porwany - ale jeśli miałbyś nastawiony odbiór na ODBIERANIE STRINGÓW ASCII - rozumiesz czy nie rozumiesz co to znaczy? Ok przypomnę to znaczy, że taka aplikacja która ma taką opcję MUSI czy tego chcesz czy nie CZEKAĆ KURCZĘ na znak ENTER - żeby dopiero wtedy przekazać dalej ODEBRANY NAWET W KAWAŁKACH cały string.
Podsumowując kompletnie nie wiemy co ty tam wyprawiasz po stronie telefonu i o co chodzi, a ty tymczasem dopatrujesz się różnic w wysyłaniu stringów z andruino vs z mojej biblioteki .... bez analizatora stanów logicznych w rękach
www.youtube.com/mirekk36 ]