andrzej381 napisał(a):
Trochę mnie martwi brak dostępności materiałów na ten temat
Brak materiałów ??? Bez urazy proszę ale materiałów to jest w PYTĘ , od groma i trochę, po dziury w nosie, wystarczy poczytać dokumentację na stronie:
https://usb.org/ tylko rzadko kto rozumie, że aby móc się świadomie posługiwać komunikacją USB to trzeba właśnie to umieć ugryźć ... i oczywiście vioolaa
najlepiej od razu procek z USB sprzętowym! Po co mi tam ćwiczyć jakieś inne rozwiązania - skoro USB jest TAAAKIE popularne. Broń Boże nie mówię tego prześmiewczo czy żeby coś komuś dociąć ! ... Po prostu widzę to co zwykle - początkującej osobie wydaje się to TAAAAAKIE proste
ot uruchomić i już .... a tu nagle się okazuje, że po chwili trzeba zadawać dodatkowe rozpaczliwe pytania typu:
andrzej381 napisał(a):
naprawdę nikt nie korzystał ze sprzętowego USB w procesorach ATmega...? Nikt nie ma jakichkolwiek doświadczeń? Podpowiedzi jak skorzystać? Jak oprogramować?
Nawet na prockach 32-bitowych ARM/STM rzadko kto wchodzi w szczegóły jak to działa - a wykorzystuje połączenie USB VCP w praktyce TYLKO I WYŁĄCZNIE dlatego, że HALL w STM dostarcza gotowej biblioteki do realizacji Virtual Com Port, na STM ze sprzętowym USB SLave. Ale rzadko komu w ogóle przychodzi do głowy żeby zajrzeć do środka jak to działa w rzeczywistości - a dlaczego ???? aaaaa no właśnie (W TYŁ ZWROT!) ... i znowu bez dokumentacji ze strony usb.org. Noo taaak ale tam za dużo tego do czytania - no nie?
Więc nie przetłumaczysz ludziom, że czasem lepiej zrobić W TYŁ ZWROT i języka C uczyć się na najprostszych prockach 8-bitowych, żeby nie skupiać swojej uwagi na przepastnej konfiguracji procków ARM, albo na uczeniu się HALL'a który też odwraca uwagę od czystego C ... no ale nie wytłumaczysz tego ludziom
oni wiedzą swoje
Czasem w tył zwrot i poznanie tego co z USB.ORG w pigułce podane w ORANGEBOOK, zrobienie tych ćwiczeń - że TO DOPIERO przybliża do zrozumienia komunikacji USB... ale co tam się męczyć jakimś kocim programowym USB no nie ?
Ja tak patrzę sobie na to z góry i się tak uśmiecham pod nosem - ale uśmiecham! z wyrozumiałością a nie WYŚMIEWAM żeby mi tu zaraz ktoś nie zarzucił ! Bo to jest różnica. I tak KAŻDY zrobi jak chce i już
tego się trzymajmy
www.youtube.com/mirekk36 ]