Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lis 2024, o 22:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sie 2021, o 12:36 
Użytkownik

Tak po zwarciu RST do GND i znaki zapytania pojawiły się przez ok 3s. tak jak ustawione w BLS. Po tym czasie przestały się pojawiać i program wystartował od nowa.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sie 2021, o 15:18 
Moderator

No to teraz sprawdź w drugą stronę czyli podłącz się przejściówką USB/RS232 jej pinem RX do pinu TX swojego blututa i zobacz czy jak klikasz w MkBootloaderze wgrywanie wsadu albo sprawdzenie procka - to co się pokazuje i czy się pokazuje .... jeśli zobaczysz poprawne zapytania to znaczy że blutut działa a ty masz może coś uwalone w połączeniach pomiędzy prockiem a swoim blututem

PostNapisane: 16 sie 2021, o 16:05 
Użytkownik

Podłączyłem RX z USB-UART do TX bluetootha, próbowałem sprawdzić BLS INFO i wyskakuje błąd: no response from BLS na wszystkich 3 COM które mam do wyboru.

PostNapisane: 16 sie 2021, o 18:20 
Użytkownik

Johnnny94 napisał(a):
błąd: no response from BLS na wszystkich 3 COM które mam do wyboru.

Też tak miałem zanim w przypływie geniuszu nie ogarnąłem, że po wgraniu bootloadera można programować tylko przez niego. Jakiekolwiek wgranie softu 'normalną' drogą niszczy bootloadera i stąd taki 'dziwny' komunikat ;-)

PostNapisane: 16 sie 2021, o 19:04 
Moderator

Johnnny94 napisał(a):
Podłączyłem RX z USB-UART do TX bluetootha, próbowałem sprawdzić BLS INFO i wyskakuje błąd: no response from BLS na wszystkich 3 COM które mam do wyboru.

No ale ty nie masz patrzeć na wyskakujący błąd w MkBootloaderze bo to normalne że wyskoczy skoro TX podłączony do przejściówki a nie mikrokotrolera

ty masz patrzeć do Terminala na tym porcie COM przejściówki - co przylatuje po kliknięciu przycisku w MkBootloaderze

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

poza tym czy fusebity ustawiłeś poprawnie ? bo coś czuję że może nie - więc pokaż jak masz ustawione

PostNapisane: 17 sie 2021, o 07:43 
Użytkownik

Po podłączeniu RX z przejściówki do TX bluetootha i odczytywaniu na Putty nie ma żadnego znaku po wciśnięciu BLS INFO w mkBootLoaderze.
ObrazekObrazekObrazek

W taki sposób mam ustawione fusebity oraz takiego BLS wgrywam. BLS ma 436 bytes. Wykorzystuje zewnętrzny kwarc 4MHz.

PostNapisane: 17 sie 2021, o 10:47 
Moderator

Johnnny94 napisał(a):
Po podłączeniu RX z przejściówki do TX bluetootha i odczytywaniu na Putty nie ma żadnego znaku po wciśnięciu BLS INFO w mkBootLoaderze.

No to kicha ... czyli jakby blutut może nic nie przekazuje wtedy nigdy bootloader nie zadziała, no ale przecież możesz to jeszcze sprawdzić

weź sobie teraz

1. Jeden terminal do przejściówki USB/RS232
2. Drugi terminal do portu COM swojego blututa ...

i zacznij pisać coś w jednym terminalu - obserwując czy pojawia się to w drugim. Wtedy sprawdzisz czy masz komunikację w obie strony przez blututa - jak to nie pójdzie to masz kichę z blututem

PostNapisane: 17 sie 2021, o 16:20 
Użytkownik

Po podłączeniu bluetootha przez USB-UART oraz połączeniu się z laptopem włączyłem dwa terminale.
Bluetooth po UART reaguje na komendy AT, natomiast jak wpisuję cokolwiek w terminalu od połączenia bezprzewodowego nie ma żadnego odzewu. Terminal po UART milczy.
Zamówiłem dzisiaj nowy moduł bluetooth, inny z większą ilością komend AT, z możliwością wyboru trybu SLAVE, MASTER. W tym na którym teraz robię próby nie ma takiej możliwości. Może to jest przyczyna błędnego działania.

PostNapisane: 17 sie 2021, o 17:56 
Użytkownik

A jak zewrzesz rx z tx na BT i połączysz sie z nim to wracaja wpisane literki?

PostNapisane: 18 sie 2021, o 07:28 
Użytkownik

Po zwarciu TX z RX na bluetooth i wpisywaniu tekstu w terminalu po wciśnięciu ENTER tekst zostaje, następny tekst który wpisuje usuwa poprzedni tekst po jednej literce.

PostNapisane: 18 sie 2021, o 08:32 
Moderator

Johnnny94 napisał(a):
Po zwarciu TX z RX na bluetooth i wpisywaniu tekstu w terminalu po wciśnięciu ENTER tekst zostaje, następny tekst który wpisuje usuwa poprzedni tekst po jednej literce.

No to znaczy że blutut jest w porządku. A wcześniej pisałeś że w terminalach się nie pojawia to co wpisujesz - więc coś dziwnie może zdajesz relację

skoro ci echo działa to jeszcze raz podłącz sobie terminal pod przejściówkę USB RS232 podłączoną RXem do TXa blututa i sprawdź czy coś się pojawia w terminalu jak klikasz w MkBootloaderze - MUSI się pojawiać skoro ci tu echo działa. Albo wybierasz zły port com w mkbootloaderze

PostNapisane: 18 sie 2021, o 09:33 
Użytkownik

Ok, podłączyłem TX z bluetootha do RX przejściówki i faktycznie pojawia się w terminalu "AT+RST?". Podłączyłem bluetooth do urządzenia i nagle zaczęło działać a nic nie zmieniałem w ustawieniach bluetootha ani nie wgrywałem nowego BLS.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Udało się wgrywać wsad kilka razy, natomiast kiedy się rozłączyłem pomiędzy bluetooth-laptop i połączyłem na nowo, problem powraca. Błąd: no response from BLS.
Pytanie z trochę innej strony, ponieważ za każdym razem jak się połączę bluetooth - laptop mam do wyboru dwa porty COM (COM4, COM6).
Różnie bywa, z którym portem COM mam się łączyć z mkBootLoaderem. Czy tak powinno być?

PostNapisane: 18 sie 2021, o 14:42 
Moderator

Blututy zwykle zawsze wszywają w windę dwa porty COM, a do MkBootloadera używaj tego portu w którym ci działa to w terminalach. Musisz sobie podpatrzeć w szczegółach nazw tych portów do czego który jest i jaki ma opis, wtedy będziesz wiedział którego używać.

Poza tym teraz piszesz, że po rozłączeniu i połączeniu BT znowu nie działa MkBootloader - no to powiedz czy nie warto tego samego sprawdzić ECHEM jak podpowiadał kolega micky albo z przejściówką i podsłuchiwaniem TXa - co się dzieje gdy odłączysz zasilanie od BT i podłączysz ponownie ? Przecież to 5 sek sprawdzenia

Poza tym ile razy klikasz w MkBootloaderze przycisk np sprawdzenia BLS'a ?

Pamiętaj że moduły BT w porównaniu do WIFI są w tym zakresie KOCIE i potrzebują stosunkowo sporo czasu żeby zestawić połączenie BT gdy się dobijasz od strony windy do portu COM, zwykle trwa to MINIMUM jedną-dwie sekundy - być może MkBootloader nie czeka aż tyle na zestawienie połączenia i próbuje wysyłać AT+RST? ... już bardzo dawno nie ruszałem tego bo już od lat nie używam do takich celów kocich modułów BT a tylko i wyłącznie WIFI bo są 100x lepsze. Ale ok sprawdź to tak jak napisałem sobie

PostNapisane: 19 sie 2021, o 14:36 
Użytkownik

Wygląda na to, że po wgraniu BLS wszystko jest tak jak powinno. Po podłączeniu RX z przejściówki do TX bluetootha w terminalu pojawia się echo "AT+RST?" i tak jest za każdym razem kiedy kliknę BLS INFO w mkBootLoader, natomiast po rozłączeniu laptop-bluetooth lub wyłączeniu zasilania urządzenia z bluetooth i ponownym połączeniu za każdym kliknięciem BLS INFO nie ma w terminalu echa, jest cisza, brak jakichkolwiek znaków.
Czy jest możliwe aby BLS gdzieś "uciekał" przy rozłączeniu laptop-bluetooth lub po wyłączeniu zasilania? Moim zdaniem nie ale wolę się upewnić.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Przy odłączeniu modułu bluetooth i podłączeniu urządzenia przez przejściówkę do komputera problemu nie ma. Za każdym razem jest odpowiedź na BLS INFO oraz można wgrywać programy.

PostNapisane: 19 sie 2021, o 20:42 
Użytkownik

Pewnie to nie to ale zapytam na zdjęciu bootloadera pokazujesz nastawy jak generujesz BLS na procka ?
A jak taktujesz procka?
bo na BLS masz 4Mhz.

PostNapisane: 20 sie 2021, o 15:13 
Użytkownik

Taktuje z zewnętrznego kwarcu 4MHz

PostNapisane: 7 wrz 2021, o 11:56 
Użytkownik

Usiadłem do tematu jeszcze raz tym razem z 3 modułami bluetooth. Z każdym powstaje ten sam problem. BLS wgrywam i nie ma komunikacji albo jest komunikacja do momentu kiedy nie rozłączę się bluetooth - laptop. Po kablu UART wszystko działa.
Po podłączeniu RX z przejściówki do TX bluetootha jest cisza.
Procek (ATmega88PA-AU) zasilam z 5V na kwarcu 20MHz oraz mam dzielnik napięcia na lini TXD z procesora do RX bluetootha. Dzielnik: 2k do masy, 1k do procesora, aby z 5V zejść na 3,3V. Takie rozwiązanie znalazłem w internecie.
Czy jest jeszcze coś co mogę zrobić aby to w końcu zadziałało?
Drugie pytanie odnośnie watchdoga, ponieważ kiedy wgrywam program z kodem który nie ma komendy:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

mogę się połączyć po wgraniu programu przez UART po kablu, natomiast program wogóle nie działa na płytce, LEDy nie działają tak jak powinny.
Kiedy dodam tą komendę do programu w pętli głównej to program działa prawidłowo natomiast nie mogę już się połączyć bootloaderem, wyskakuje błąd BLS.
Program:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 7 wrz 2021, o 17:01 
Użytkownik

Cytuj:
Czy jest jeszcze coś co mogę zrobić aby to w końcu zadziałało?

Myślę że obejrzeć serię tych poradników i zastosować się do rad Mirka z tych poradników.

https://www.youtube.com/watch?v=O0a5Lj6ehk8

PostNapisane: 8 wrz 2021, o 08:29 
Użytkownik

To prawda, nie można zastosować rezystorowego dzielnika w przypadku UART, natomiast dzielnik jest wykorzystany na linii TX z procesora do RX bluetootha, czyli jak nadaje z procesora, a w tym przypadku (przynajmniej tak mi się wydaje, ale mogę się mylić) ja tylko nasłuchuje co przychodzi z bluetooth do procka, czyli ważna jest linia RX procka - TX bluetooth. Tutaj jest bezpośrednie połączenie bez dzielników i innych moich wynalazków.
Proszę o podpowiedź czy dobrze rozumuje.

PostNapisane: 8 wrz 2021, o 14:24 
Użytkownik

Cytuj:
To prawda, nie można zastosować rezystorowego dzielnika w przypadku UART, natomiast dzielnik jest wykorzystany na linii TX z procesora do RX bluetootha

Widzisz piszesz że nie można a stosujesz, a później piszesz że przez bluetooth nie działa bootloader zapewniam cię że działa nawet teraz siedzę nad projektem który właśnie tak programuje. Nie chcesz robić translacji to kup bluetooth na 5v.

PostNapisane: 8 wrz 2021, o 16:56 
Użytkownik

HC-06 i 05 bez problemu rx i tx działa na 5v. Mam mnóstwo tych modułów podłączonych w ten sposób od wielu lat. Jeszcze nie miałem przypadku uszkodzenia takiego modułu. Na pewno nic im nie będzie jeśli na próbę bezpośrednio je podłączysz do procka. Zasilanie musi byc 3,3v

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1