No to odpowiadam, jeśli chodzi o ręczne wpisywanie wartości z noty - to pewnie, że można - ale jest to zadanie dla MASOCHISTÓW przez duże M

... dla mnie ręczne wpisywanie wartości to .... tfuuu na psa urok !
dlaczego ?

Ręczne wpisywanie w kodzie jest wręcz ABSURDALNIE ABSTRAKCYJNE i w dłuższym okresie programowania, nawet jak jeszcze będziesz początkującym (a ja - pamiętaj! też jestem początkujący - tyle że może dopiero kilka kroków przed tobą, więc wiem co mówię

) ... a zatem będzie to ci sprawiało TYLE kłopotów i będzie TYLE bezesnsownych błędów i będziesz rwał sobie włosy z głowy do ostatniej cebulki

... dlaczego ?
No pomyśl sobie przez chwilę, gdy się zaczyna programować to oznacza (przynajmniej dla mnie) robienie wielu projektów - bo jeśli zaczynasz i masz zamiar zrobić fizycznie jeden projekt bo coś ci pilnie potrzebne i nie będziesz zajmował się programowaniem przez najbliższe 5 lat to ok - wpisz sobie z noty
ale jak będziesz robił kolejne projekty to:
1. często zaczynając kolejny, żeby się nie przemęczać ot po prostu skopiujesz sobie swoją bibliotekę UART albo te funkcje do innego projektu na szybko, oprogramujesz też w nim wiele innych rzeczy aż tu nagle okazuje się, że AŁĆ !!!! uart mi nie działaaaaa ... no bo zapomniałem że dałem np inne taktowanie procka niż w poprzednim projekcie i pierwsza KICHA ZALICZONA
2. pracujesz nad tym samym projektem ale po drodze przyjdzie ci sprawdzać go dla innego rodzaju taktowania procka - no to znowu jak zapomnisz - a najczęściej się zapomina po jakimś czasie o czymś co zostało dawno zrobione i dobrze działa - więc jak zapomnisz że z ręki wpisałeś UBRR z noty to znowu ZONK i szukanie błędu dlaczego mi uart nie działaaaa ? i kolejna KICHA ZALICZONA
3. Im więcej projektów różnych, różnego taktowania procka - a tak będzie bo przecież nie bawisz się kocim andruinem gdzie masz ZAWSZE przyspawany jeden koci kwarc 16 MHz - no to znowu dostaniesz kociego mętliku w głowie i czy tego chcesz czy nie SAM DOJDZIESZ do wniosku ... że po jasny gwint nie posłuchałem żeby to robić jak się należy ?

czyli z automatycznym wyliczaniem UBRR
Panie Panie, ten wzór jest prosty jak drut i UWAGA !!!! nie zabiera ci żadnych dwóch linijek kodu !!!

nawet jednej ci nie zabiera ! toż to jest obliczane na etapie PREPROCESORA ! za pomocą makr #define przecież !!! więc gdy kompilator dostaje kod do skompilowania to w miejscu gdzie w kodzie masz __UBRR preprocesor PODSTAWI ci co ? ANO gotową obliczoną wartość i najczęściej to ona będzie DOKŁADNIE taka sama jak w nocie - tyle że nie muszę do niej zaglądać i się pierdzielić za każdym razem z ręczną zmianą jej wartości - gdzie też przy ręcznym wprowadzaniu - CZŁOWIEK JEST TYLKO CZŁOWIEKIEM i też się myli i jak będziesz miał literówkę bo zamiast np wartości 61 wpiszesz 16 to znowu KICHA !

weź przestań w ogóle myśleć o ręcznym wpisywaniu
Po ostatnie, jak sobie zrobisz taką ala własną biblioteczkę do UART, i tam będzie ten wzór wyliczany (pamiętaj makrami #define więc to żaden kod programu!) to możesz sobie ją bez zastanowienia kopiować do każdego następnego projektu i nie powielać ZONKÓ KICH I BŁĘDÓW

mam nadzieję że teraz jaśniej hmmm ?
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]jak nie wierzysz że wyliczany wzór za pomocą #define - nie zajmuje miejsca w pamięci to ... skompiluj kod z tym wzorem sprawdź ile jest bajtów we FLASH a później usuń wzór i wpisz sobie ręcznie swoją wartość i skompiluj

... sam zobaczysz że ilość bajtów nie zmieni się nawet o jeden czy pół bajta