Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 kwi 2021, o 09:07


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 mar 2021, o 10:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lut 2015
Posty: 158
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 16

Witam,
niestety zamontowana w zestawie ATB 1.05a ATmega324A-PU (zakup TME) nie jest wykrywana przez mkAVRCalculator (1.1.0 b82) ani przez mkClipse 1.0.0.78.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 11:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

A zanim kupiłeś procka to sprawdzałeś czy jest on na liście procków w MkAvrCalculator? Bo ja aż zajrzałem i go niestety nie ma. Są te literką P na końcu ale nie z A :(

Niestety nie mogę znaleźć starych plików opisowych XML do tego procka ale być może do MkClipsa uda się dołożyć.

Chyba że ktoś może potwierdzić/sprawdzić - że fusebity są takie same w wersji A i P to wtedy da radę przerobić pliki dla MkAvrCalca również. W ciemno nie chcę tego robić chyba że masz jednak ochotę sprawdzić zachowanie procka po takiej przeróbce "w ciemno"

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 12:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lut 2015
Posty: 158
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 16

Polak mądry po szkodzie jak to mówi przysłowie. Ale faktycznie moja wina. Przepraszam.
Trudno procek pójdzie do kosza.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 13:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

raczyk napisał(a):
Trudno procek pójdzie do kosza.

No bez sensu - przecież jeśli chcesz podjąć próbę - to pisałem że mogę przerobić pliki do MkAvrCalca i będziesz mógł sprawdzić czy śmiga

a jeśli pójdzie wszystko dobrze (a zwykle w takich przypadkach idzie dobrze) to dasz znać i dzięki temu będzie nowy kolejny procek w MkAvrCalcu - to jak ?

Czy wolisz ot tak wywalić go ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 13:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lut 2015
Posty: 158
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 16

Podejmuję próbę :)
Szukałem już nawet avrdude 6.3 ale tam też nie ma wpisu.

Czy dobrze rozumiem, że tutaj są sygnatury całej rodzinki :)

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 13:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

No! to rozumiem! ;)

Zatem w załączniku (na dole postu) przesyłam nieoficjalną wersję "build 91" MkAvrCalculatora, pobierz ją proszę, i podmień swój oryginalny MkAvrCalc ale zrób sobie kopię poprzedniej wersji. Odpal go i na początek spróbuj żółtym klawiszem wykryć swojego procka. A później np ustawić mu fusebity na zewnętrzny kwarc wyłączając jednocześnie CKDIV8 i zobacz czy śmiga z kwarcem. Daj znać gdyby były jakieś błędy - czekam na info ;)


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 13:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lut 2015
Posty: 158
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 16

Chwila działa. Pobrałem wersję avrdude z mkavrcalculatora na nowo i działa.

dziękuję :)



Ostatnio edytowano 27 mar 2021, o 13:53 przez raczyk, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 13:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

No to nie dziwne, bo zapewne nie zainstalowałeś na nowo AVRDUDE z zakładki USTAWIENIA, a od tego trzeba zacząć przy takich zmianach. Zrób to i wtedy sprawdź i daj znać


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 13:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lut 2015
Posty: 158
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 16

Tak Mirek właśnie pomyślałem o tym i działa :)
Wielkie dzięki. Nie wiem jeszcze jak w mkClipse i Eclipse ale zaraz sprawdzę wielkie dzięki.

A czy jest szansa by ATtiny 102/104 pojawiły się w Eclipsie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 13:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

raczyk napisał(a):
Wielkie dzięki. Nie wiem jeszcze jak w mkClipse i Eclipse ale zaraz sprawdzę wielkie dzięki.

Niestety na razie zrobiłem tylko MkAvrCalculatora, później zajmę się MkCLIPSE - jeśli działa, ale jeśli sprawdziłeś ustawienia fusebitów różne ? to super - tylko właśnie - czy sprawdziłeś kilka różnych ustawień ? ;)

raczyk napisał(a):
A czy jest szansa by ATtiny 102/104 pojawiły się w Eclipsie?

tu był jakiś problem ale niestety nie pamiętam już jaki - to są maluszki więc nie powinno być dużego problemu żeby do nich pisać kodziki w MkClipse

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 14:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lut 2015
Posty: 158
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 16

Eclipse wyszukuje i po napisaniu programu pięknie wgrywa go przez USBasp w ATB 1.05a z ATmega324A.
Pracuję na zewnętrznym kwarcu i jest ok. JTAG - wyłączony.

Obrazek

Jeszcze raz dziękuję.
Pod mkClipse maluszki działają pięknie z ATBMEDkid. Zrobiłeś naprawdę super moduł. Brakuje tylko tutaj na forum takiego logo w profilu, że mamy ATBMEDkid :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 14:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

raczyk napisał(a):
Brakuje tylko tutaj na forum takiego logo w profilu, że mamy ATBMEDkid

No tak - racja - muszę to też dorobić ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 14:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lut 2015
Posty: 158
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 16

Zrobiłem test w mkAVRCalculator.
1. Ustawienia fabryczne, wykasowanie AVR i zapisanie Fuse - zadziałało procesor wrócił do ustawień fabrycznych i został rozpoznany.
2. Wyłączyłem CKDIV8 i JTAG i zapisałem Fuse. - Zadziałało procesor wykryty z nowymi ustawieniami. Eclipse wykrył i wgrany wsad z 8MHz wewnętrzny oscylator.
3. Przełączyłem na zewnętrzy kwarc i zapisałem. - procesor wykryty z nowymi ustawieniami. W Eclipie kod zmieniony Clean. Wgrywa i działa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2021, o 14:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26235
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 999

super - dzięki za te testy, wkrótce będzie oficjalna nowa wersja ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO