Cześć!
Przy okazji Orangebook wracam do starej przygody z przed lat - mikrokontrolery
Ponieważ o dłuższego czasu rzeźbię w Pythonie mam teraz sporo kłopotów, żeby przestawić się na C.
I mam teraz do Was szanowni koledzy prośbę o podpowiedź - wymyśliłem sobie zadanie, w którym cyklicznie chciałbym zmieniać wartość zmiennej inną zmienną. Mam taki zapis (wartości wymyślone):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Wymyśliłem sobie, że w pewnym momencie w moim programie za pomocą pętli for będę zwracał wartość kolejnej zmiennej Cy1 potem Cy2 itd itd aż do Cy9.
Pierwsza próba wyglądała tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Ale to kompletna bzdura przecież... Nie o to mi chodzi. W pythonie można to fajnie zrobić np. konkatenacją stringów. Tutaj też tak próbowałem aby w pętli iterować po
i, a później w jakiś sposób skleić
Cy z aktualną wartością
i. Też nie wyszło. Nie mam pomysłu jak to ugryźć w C, a że nie umiem znaleźć tego w internetach to pozwoliłem sobie zadać tutaj pytanie. Proszę uprzejmie, żebyście mnie naprowadzili jak podejść do takiego zagadnienia.
Zastanawiam się żeby skorzystać np. z
enum, ale nurtuje mnie czy można to ugryźć za pomocą
for.
Pozdrawiam
TM