Witam,
Dzisiaj chciałbym zaprezentować niewielki projekt

Niecały miesiąc temu uznałem, że czas najwyższy stworzyć pierwszy układ bazujący na ARM, jako że 32-bitowców uczę się od pewnego czasu. Powstał zatem "STM32 Shield" - układ pomagający w prototypowaniu do użytku w Microporcie (ATB 1.05), ale nie tylko. Dodam, że płytki Nucleo trochę mnie zaczęły denerwować ze względu na niewygodny dla mnie sposób wyprowadzeń (no i brak opisów)
Na pokładzie znajdują się:-Miejsce na uC STM32 w obudowie LQFP48 (ja wybrałem STM32F038xxxx), niemniej zasilanie oraz wyprowadzenia są tak zrobione, aby większość procków w tej obudowie była kompatybilna.
-Wygodne złącze do programowania (SWD), przycisk reset, dioda zasilania.
-Stabilizator 3.3V (LD1117) do zasilania uC.
-Miejsce na rezonatory kwarcowe.
-Goldpiny na piny GPIO (popularne peryferia dotyczące transmisji zostały wyprowadzone po prawej stronie tak, aby zworką automatycznie łączyły się z microportem). Przydatne przy chęci komunikacji z AVR, bądź też wykorzystaniem przejściówki RS-232 wbudowanej w zestaw ATB.
-Buforowanie magistrali SPI, pełna konwersja napięć pozostałych protokołów.
-Cztery wolne kanały do dwustronnej konwersji napięć (gdyby zaszła potrzeba konwersji sygnału z dowolnego pinu).
-Transciever CAN (sygnały CAN-H i CAN-L wyprowadzone na goldpinach, jak i złączu śrubowym), plus opcja włączenia terminatora za pomocą zworki.
-USB - może być wykorzystywane do zasilania, jak i komunikacji.
Dzisiaj dokonałem pierwszych testów. Układ działa, programator bez problemu odczytuje pamięć STMa
Projekt PCB:
Gotowy moduł:

Pozdrawiam