No właśnie, inny pomysł jaki mi przyszedł do głowy, to mikrofon szpiegowski ( by podsłuchiwać co o tobie gadają np. za twoimi plecami?), ale przy takiej czułości mikrofonu, to chyba pomarzyć!
Chyba, że zastosować jakiś wzmacniacz mikrofonowy. Ale jaki i jak?
ale panowie moduł GSM Fibocom nie potrzebuje żadnych ale to żadnych wzmacniaczy - i działa tak naprawdę na byle podłączonym mikrofonie
na naszej płyteczce jest ładne gniazdko mini JACK do którego można podłączyć nawet zwykłe słuchawki komputerowe takie które mają mikrofon i od razu mamy zestaw głośnomówiący do tego telefonu tak tak to od razu działa
co więcej pokazywałem jakość tego działania na żywo na filmiku na YT przecież:
o proszę tu nawet widać że podłączyłem jakiegoś "ogryzka" tzn byle jaki mikrofonik pojemnościowy i to jeszcze taki subminiaturowy na dwóch kabelkach dynda sobie
a posłuchajcie jak działa telefon zbudowany na zestawie ATB
Nadmienię, że jak się założy normalne słuchawki albo podłączy normalny głośnik z obudową - to jakość rozmowy jest TAK jak w telefonach komórkowych. Tutaj było gorzej słychać mojego rozmówcę bo sami widzicie jaki też jest ogryzkowy głośniczek, ale chyba można sobie wyobrazić, że jeśli taki koci głośniczek a tak dobrze i tak w miarę słychać na filmie to na porządnych słuchawkach musi być super. A i rozmówca mnie też słyszy IDEALNIE nawet pomimo tego mikrofonu ogryzka.
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]
Nef.ID napisał(a):
nny pomysł jaki mi przyszedł do głowy, to mikrofon szpiegowski ( by podsłuchiwać co o tobie gadają np. za twoimi plecami?), ale przy takiej czułości mikrofonu, to chyba pomarzyć!
marzysz i masz - to właśnie tak działa i o tym samym myślałem (o takiej szpiegowskiej funkcjonalności) gdy projektowaliśmy płytkę do tego modułu
Owszem - jak się podłączy taki goły mikrofon wprost do nóg modułu GSM to nie ma co marzyć, żeby mieć dobry tor audio. Będą trzaski, zakłócenia i rozmowa jak ze studni. Żeby dobrze działał tor audio potrzeba go nie dobrze a BARDZO dobrze zaprojektować począwszy od ścieżek aż po dobór odpowiednich filtrów RLC i widzicie to nawet na tej fotce którą pokazałem wyżej w lewym dolnym rogu ile napchanych jest kondków i rezystorków i dławików SMD. Tuż nad czterema goldpinami do których jak widzicie po opisach też można podłączyć od razu i mikrofon (od lewej - MIC + a także głośniczek jeśli nie słuchawki - SPK + ) ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości