Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 maja 2020, o 14:05


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 maja 2020, o 07:00 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 sie 2016
Posty: 6
Pomógł: 0

Wykorzystuję mkAVRCalkulator (pełna wersja) wraz zprogramatorem ATB-USBASP(Atnel) po podłączeniu AT90CAN128 wyświetla mi błąd AVRDUDE

set SCK frequency to 2000 Hz
error programm enable: target doesn't answer.1
initialization failed, rc=-1
AVR device initialized and ready to accept instructions
Device signature = 0x000000.
Yikes! Invalid device signature
Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

zmieniałem Slow SCK i nic.
Inne mikrokontrolery z serii ATmega działają poprawnie .
Proszę o radę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2020, o 08:19 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2152
Pomógł: 101

Wrzuć zdjęcie. W zdecydowanej większości przypadków ten błąd jest spowodowany złym podłączeniem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2020, o 09:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25612
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 961

grzegorz59 napisał(a):
Proszę o radę.

Na tą chwilę, zanim ukaże się nowsza wersja MkAvrCalculatora - proszę pobierz sobie plik avrdude.conf który podaję niżej w postaci ZIP i wgraj go ręcznie do folderu avrdude gdzie MkAvrCalculator go wcześniej wgrał, czyli podmień go i będzie śmigać.

Nowsza wersja programu będzie już sama instalowała ten prawidłowy plik avrdude.conf tzn rozszerzony i nie tylko o ten procek o który pytasz - bo tak samo nie osbługuje ATmega64m1 a ten nowy już tak ;)


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2020, o 12:03 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 03 sie 2016
Posty: 6
Pomógł: 0

Dzięki za zainteresowanie moim "problemem".
Dziękuję za plik.
Okazało się , iż popełniłem błąd podłączając programator bezpośrednio do portu ISP. W tym miejscu należy przytoczyć fundamentalną zasadę wpajaną nam początkującym przez mirka NOTA KATALOGOWA!!!!!!
Przełączyłem piny MOSI i MISO na PE0 i PE1 (konwerter ISP/UART) i mikrokontroler działa z MKCalkulatorem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO