Witam.
Pytanie moje polega na lepszym zrozumieniu - struktur , wskażników , łańcuchów tekstowych poprzez ćwiczenia z wspaniałą biblioteką z żółtej książki.
Ćwiczenie polega na wysyłanie i odbiór smsa z modułu GSM FIBO.
Przepraszam jeśli nie powinienem pokazywać fragmentu biblioteki to przepraszam i zaraz skasuję pytanie.
Jest stożona struktura :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Natomiast odczytuję tą zmienną w funkcji pokaże może tylko interesujący mnie fragment:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak wyśle smsa to treść wpada do zmiennej tekstowej - char text[ RX_SMS_BUF_SIZE+1 ]; czy dobrze to rozumuję i nazywam?
funkcja void show_new_sms( TNEWSMS * asms ) - przyjmuje argument asms ze wskażnikiem struktury TNEWSMS i teraz pytanie co to za wartość : ( asms->text )???
czy teraz co to jest text ? czy to jest zmienna ? co to jest?
Może bardziej zapytam podając przykład jak wyślę smsem literkę A to co w końcowym wyniku podanego przykładu się dzieję?? czy to jest zmienna tekstowa przyjmuje text?
Bo jeśli tak to mam kolejne dalsze pytanie jak zamienić tą literkę A będącą zmienną tekstową na kod ASCI tej literki A i przekazanie wartości kodu ASCI do zmiennej np uint8_t stan . ?
A o co mi chodzi mógłbym za pomocą sms ustawiać np 8 wyjść całego portu czy coś załączać i wyłączać np światło w mieszkaniu.