Jakiś czas temu dostałem w prezencie wyświetlacz LCD dotykowy Dwin, w zasadzie jest to panel HMI który może komunikować się po uart.
![Obrazek](https://obrazkiforum.atnel.pl/thumb/122/4017396553e06ba0055e561aa1de99ec.jpg)
Wysyłanie danych do wyświetlacza mam i na moje potrzeby jest wystarczające. Problem polega z odbiorem danych z wyświetlacza np. z jakiś przycisków (pól dotykowych). Do obsługi uart używam biblioteki Mirka z niebieskiej książki.
No i teraz pytanie, czy dobrze zrozumiałem działanie biblioteki Mirka jeśli chodzi o odbiór danych że każde dane wysłane do mikrokontrolera muszą być zakończone znakiem CR?
Całość obsługi odbioru mógł bym oprzeć o prosta funkcje
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Problem w tym że wyświetlacz wysyłając dane nie zakończa ich żadnym znakiem Cr LF czy czym kol wiek innym. Po naciśnięciu pola jako klawisz wyświetlacz wyśle 5AA506831001011111 ostatnie dwa bity 11 11 to kod klawisza które mogę edytować więc na ostatnim bicie mógł bym wprowadzić sobie jakiś znak np zawsze zakańczać ramkę liczbą 99.
Prośba czy mógł by mnie ktoś nakierować gdzie w bibliotece Mirka w której funkcji mógł bym wprowadzić po za znakiem CR jeszcze swój dodatkowy znak do sprawdzania.
Dziękuję za pomoc i wyrozumiałość
Pozdrawiam
Rafał.