Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 mar 2025, o 15:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2020, o 20:27 
Użytkownik

Ma ktoś pomysł jak usunąć problem z DS - na krótkim kabelku około 10 cm wszystko działa poprawnie a po podłaczeniu czujnika na 2 m przewodzie wywala bład i powoduje ciagłe załaczanie i wyłaczanie przekaźnik jak również pokazuje bzdury na lcd. Rezystor jest 4,7k, obsługa w/g poradnika Kol. Mirka, proc to atmega 32.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2020, o 20:55 
Użytkownik

Spróbuj dać mniejszy rezystor np 2k.

PostNapisane: 4 kwi 2020, o 22:21 
Moderator

auers napisał(a):
Spróbuj dać mniejszy rezystor np 2k.

Dokładnie mówię o tym samym w wielu innych poradnikach a nawet można sobie podejrzeć schemat zestawu ATB - tam jest rezystor 2,2K

PostNapisane: 4 kwi 2020, o 22:57 
Użytkownik

Hmm dołożyłem rezystor równolegle do istniejacego i mam mniej niż 2k i dalej bez efektu. Na 1o cm super na 1m czasem dobrze czasem źle ale 2m to już tragedia.
Postarm się wrzucic troche kodu, może tu coś nie tak ale podobny kod wrzucałem kiedyś w atmega 328 i chodziło bez problemu.

PostNapisane: 5 kwi 2020, o 06:58 
Moderator

przede wszystkim to z jakich bibliotek korzystasz do 1wire?

PostNapisane: 5 kwi 2020, o 08:13 
Użytkownik

Z bluebooka.
Podpinałem 4 różne DS i na tych dłuższych niż 1m ten sam problem cały czas pokazuje błąd termometru. Temperaturę czasem pokazuje poprawnie ale komunikat o błedzie cały czas.

PostNapisane: 5 kwi 2020, o 08:19 
Użytkownik

Skoro na krótkim przewodzie działa, to raczej problem sprzętowy a nie programowy.
Daj jeszcze mniejszy rezystor np. 1k.
Czy nie pozwijałeś przypadkiem przewodu, rozwiń go, może zmień przewód na inny.

PostNapisane: 5 kwi 2020, o 10:31 
Moderator

Kaz K napisał(a):
Z bluebooka.
Podpinałem 4 różne DS i na tych dłuższych niż 1m ten sam problem cały czas pokazuje błąd termometru. Temperaturę czasem pokazuje poprawnie ale komunikat o błedzie cały czas.

No ale panie kochany - a ile ty tych czujników podłączasz? i jaki masz komunikat o tym błędzie - bo teraz jak czuję to coś mieszasz niestety mocno. Więc opisz proszę porządnie problem, pokaż albo jakiś zrzut ekranu o jaki błąd chodzi albo fotkę.

PostNapisane: 5 kwi 2020, o 17:20 
Użytkownik

Zlokalizowałem problem. Zakłocenia na 1wire powstają jak pracują chinskie drivery do power ledów. Obsługa i odczyt po odłaczeniu driverów bez problemu.
(Używam tylko 1 DS.).
To teraz typowo harwardowy problem, jak odkłocić 230V bo sterowane są te drivery przekaźnikami ( załaczaja 230V) - (sa zabezpieczone cewki przed przepięciami!).
Atmega zasilana jest zasilaczem 12V (na przetwornicy) plus do tego stabilizator 5V na płytce atmegi. Wszystko zabezpieczone na max kondensatorami 100nF zgodnie z wieloma poradnikami.
Zastanawiam się czy zmiana zasilacza atmegi z przetornicy na trafo by coś pomogła?
Jakies pomysły ???

PostNapisane: 5 kwi 2020, o 17:24 
Użytkownik

Zdjęcia wstaw

PostNapisane: 5 kwi 2020, o 17:38 
Użytkownik

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Pierwsza fotka - na długim kabelku DS, druga płytka plus te wredne drivery, trzecia - z krótkim kabelkiem ds i czwarta do czego to służy i przy czym odpoczywam :P

A i info nieład w kablach wynika z wyciagania na zewnątrz tych driverów celem sprawdzenia co zakłocało. (a było już tak pieknie ehh).

PostNapisane: 5 kwi 2020, o 18:03 
Użytkownik

Może spróbuj z innym kabelkiem do DS np. z ekranowaną skrętką.

PostNapisane: 5 kwi 2020, o 18:34 
Moderator

Kaz K napisał(a):
Zastanawiam się czy zmiana zasilacza atmegi z przetornicy na trafo by coś pomogła?
Jakies pomysły ???

eeeś - jakieś pomysły to można poddać jak by się widziało schemat tego co zrobiłeś - bo moim zdaniem coś na tym etapie poszło mocno nie tak albo na etapie projektu PCB

PostNapisane: 9 kwi 2020, o 21:13 
Użytkownik

Po kilku dniach walki dalej nic.
Zmieniałem podpięcie DS do innego portu bez rezultatu. W drodze prób stwierdziłem że zakłocenie występuje dopiero gdy obciąże driver, bez obciążenia nie zakłóca. Z drivera do lampy led mam około 1,5 m kabla (kabel ekranowany ale podpięcie ekranu do masy nic nie zmienia)+ lampa z ledami długości około 1 m co daje to sporą antenę.
Teraz pytanie jak wyfitrować dane przychodzące z Ds do avr? Co zmienić w obsłudze błedów (obsługa 1wire użyta z książki bez zmian poza numerem portu) by wyeliminować w/w zjawisko.
Wrzucam schemat, może coś skopałem - zerknijcie bo ja już nie mam pomysłu co dalej z tym zrobić.

ObrazekObrazek

Postaram się wrzucic kawałek kodu z pętli głownej bo może tu zbabrałem robotę ale wtedy na krótkim kabelku też by nie działalo ( wszystko możliwe).

------------------------ [ Dodano po: 32 minutach ]

Tu kawałek kodu z petli głownej {myślę że nic nie wkleiłem zabronionego}
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 9 kwi 2020, o 22:58 
Moderator

tzn że masz coś BARDZO mocno źle zaprojektowane - ale ja z tego schematu nie widzę tak na szybko (może ślepy jestem) gdzie ty masz to wyjście na sterowanie drivera LED i jak się rozkłada zasilanie itp.

Nie siada ci zasilanie ? nie widać całości jakoś przejrzyście więc też ciężko coś powiedzieć - jak masz to wszystko odseparowane itd

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 17:20 
Użytkownik

Cytuj:
Postaram się wrzucic kawałek kodu z pętli głownej bo może tu zbabrałem robotę

Skoro Ci działa na krótkim kabelku i przy wyłączonym driver'ze LED, to nie szukaj problemu w kodzie tylko skup się na kwestii sprzętowej.
Którędy puszczasz ten przewód do DS'a? Idzie sam czy np. z przewodami do LED'ów?
Może spróbuj je odsunąć od siebie?
Z której strony podłączyłeś ekran przewodu do masy?
Ten driver od LED'ów to osobny zasilacz czy masz go na swojej płytce?
Jeżeli jest osobno to też go odsuń od płytki? Może pomyśl nad metalową obudową do twojej płytki.

Jak często masz błędy odczytów?
Za każdym razem? 1 na 10 jest błędny, 1 na 100 jest dobry?
Bo jak masz w miarę regularnie dobry odczyt, to w ostateczności możesz dać limit na ilość błędów zanim wyświetlisz błąd.
W końcu jeżeli to ma być termostat do akwarium, to kilka sekund krótsza czy dłuższa praca grzałki nie powinna mieć znaczenia.

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 19:05 
Użytkownik

Ja bym zaczął od sprawdzenia oscyloskopem jak wygląda zasilanie. Nie do końca wierzę w zakłócenia z driverów. Bardziej w zdychające zasilanie pod obciążeniem ledów. DS pracuje od 3 do 5,5V. Może procek jeszcze działa, a DS na granicy możliwości. Ale to tylko gdybanie....... Sprawdź sam

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 19:24 
Użytkownik

DS może pracować nawet na zasilaniu tylko z lini danych. Moim zdaniem prędzej by się procek resetował niż DS.
Z tego co widać po schemacie to zasilanie LED'ów jest z 12V. To raczej nie spadek napięcia od LED'ów.

PostNapisane: 10 kwi 2020, o 20:43 
Użytkownik

1. Driver jest zasilany z 230V poprzez przekaźniki na schemacie opisane jako ośw. - nie ma nic wspólnego z 12V.
2. Dziś zdemontowałem drivery i odsunąłem na 2m od sterownika, podłączyłem do innego gniazdka niż sterownik- działało ok.
3. Po przybliżeniu dS na 1m do oświetlenia akwa wyskakuje błąd termometru .
4. Niestety nie posiadam oscyloskopu by sprawdzić co się dzieje na zasilaniu.
5. Miałem te drivery i Ds pod bascomem i nie było problemu.
6. Odczyty to nawet w większości pokazuje dobrze tylko wyskakuje błąd termometru i wtedy szaleje przekaźnik od grzałki (wykrywa błędy odczytu i program powoduje ciągłe zał i wył przekaźnika).
7. Jak jeszcze odkłocić sygnał z Ds lub zasilanie by skutecznie to usunąć?
8. Czy to co mam w programie jest w miare poprawne?
9. Na krótkim kabelku do 20cm pracuje 24 godz i zero błędów po podłaczeniu ponad 1m ciągły błąd termometru.
10. I co jeszcze śmieszniejsze jak steruje ledami poprzez własnej konstrukcji driver zasilany z trafo [też załączany jest przekaźnikiem] (żadnych przetwornic) nie ma problemów.

PostNapisane: 11 kwi 2020, o 07:07 
Użytkownik

Hmmmm
Pomysły takie sobie:
1. Skróć przewody od drivera do oświetlenia. (jeśli przewody są anteną i sieją harmonicznymi, to skracasz antenę)
2. Filtr 50Hz na 220V przed driverem (jeśli szpile przełażą przez zasilanie to je wytniesz, filtr zdemontujesz z jakiegoś złomu elektrycznego).
3. Jeśli przychodzi błąd z tremometru jak piszesz to nie zmieniaj stanu przekaźnika. (Reaguj tylko na prawidłowy odczyt, to chyba najbardziej sensowne po co przełączasz jak masz błąd? )
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

4. Puść przewody do DS w ekranie pokombinuj z miejscem podłączenia masy do ekranu (ten pomysł może i pomoże ale jest to leczenie choroby wenerycznej kremem nivea trzeba leczyć przyczynę a nie skutek).
5. Rozejrzyj się wśród znajomych może ktoś ma ten nieszczęsny oscyloskop.

PostNapisane: 11 kwi 2020, o 07:59 
Użytkownik

Tylko dlaczego działa poprawnie pod Bascomem? To chyba pokazuje,ze jednak problem nie jest całkowicie sprzętowy. Może tam miałeś jakaś procedurę odrzucania błędnych wyników.

PostNapisane: 11 kwi 2020, o 13:39 
Użytkownik

JarekB - Przekaźnik załacza grzałkę wiec musi działać. Co do błedu to cały czas jest niezależnie czy przekaźnik zadziała - po podpięciu obciążenia do drivera wyskakuje natychmiast i nie znika. Sam driver bez obciążenia nie powoduje błędu, mogę go zał i wył 100x i zero błedów wszystko ok działa.

grzeniu 73 - to gotowa biblioteka z bluebooka nie znam jeszcze na tyle C by w nią ingerować (od roku dopiero zacząłem przygodę w C) tu TYLKO sam MIROSŁAW może coś podpowiedzieć ja wymiękam . :D :D :D

PostNapisane: 11 kwi 2020, o 14:27 
Użytkownik

Spróbuj w swój kod wstawić te poprawki.

język c

I nie trzeba ingerować w żadne biblioteki.

Strefa czasowa: UTC + 1