Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 1 cze 2020, o 19:52


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 mar 2020, o 20:25 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Witam.

W zeszłym tygodniu programowałem normalnie układ Attiny10 w Eclipse jak również uC by widoczny w MkAVRcalc.
Czy można w prosty sposób zaktualizować ten programator, bo zakładam, że coś z nim nie tak :-)?
Zgodnie z tym, co jest napisane niżej mam problem z fizycznym połączeniem, ale niczego nie modyfikowałem na płytce przez weekend.

avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer.
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATtiny10 is 1E 90 03

avrdude.exe done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 mar 2020, o 20:35 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

a ja zanim bym napisał, że coś jest z nim nie tak to bym spróbował chociaż odczytać jakikolwiek inny procek albo procki niż ATtiny10 żeby sprawdzić - przecież taki test możesz zrobić sam w 5 sekund. I dopiero jeśli innych by mi nie programował to zaczynałbym może podejrzewać że coś jest nie tak ale najpierw sprawdziłbym i tak jeszcze inne rzeczy


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 08:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Mirku podłączyłem inny mikrokontroler i inny wykrywa w MKavrCalcku. Dziwne to :-)
Sprawdziłem 10 razy czy sygnały z programatora są podłączone do odpowiednich nóżek uC. Są. Napięcie zasilania Attiny10 jest 5V.
W mkAVRCalc mam zaznaczone "Sprawdzaj mikrokontrolery TPI-...".
Czy masz pomysł co tu się mogło wydarzyć, bo ja nie mam już pomysłu?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 08:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

Panie kochany można pomóc no ale bez informacji szczegółowych to można tylko wróżyć ze szklanej kuli.

Przecież wszystko zależy jak masz tego procka podłączonego. Sam goły procek masz podłączony ? czy jak ? Co z tego że napięcia są w porządku jeśli do nóżek procka masz coś podłączone co wymusza inne stany to nic nie poradzisz ... ale mówię szkoda zgadywać - najpierw porządnie opisz problem czyli pokaż schemat, jakąś fotkę jak to podłączasz itp ok?


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 09:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Obrazek

1. Elementy D1,PH,Q3,R13,R5 nie są wlutowane.
2. U3 to Attiny10
3. R12 ma wartość 10k
4. Na zdjęciu nie jest rozlany poligon ale GND ze złącza programatora łączy się na 100% z masą uC.

------------------------ [ Dodano po: 16 minutach ]

Oscylogramy:
SCK:
Obrazek
MISO:
Obrazek
RESET:
Obrazek

MISO mi się nie podoba coś

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

To są oscylogramy tuż po kliknięciu "Sprawdź podłączony AVR" w kalkulatorze



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 10:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

Wszystko jest w najlepszym porządku z MISO i MOSI - tak ma być na oscylogramach - toż przecież programowanie TPI w USBASP jest realizowane dwukierunkowo na linii DATA za pomocą MOSI i MISO połączonych rezystorem w programatorze. Więc tu nie szukaj problemu.

Ja bym ta wziął procka luzem oczywiście Tiny10 (nowego) - najlepiej na jakiejś przejściówce i podłączył go na czysto bez żadnych elementów i sprawdził czy się programuje.

To OD RAZU w 5 sekund dałoby ci odpowiedź czy problem leży po stronie programatora czy po stronie np twojego PCB czy połączeń.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Poza tym czy np nie przeprogramowałeś Fusebitu od RST bo wtedy koniec zabawy z prockiem - chyba że masz MedKIT'a

https://atnel.pl/medkit.html

na MedKIT'cie najwygodniej robi się wszelakie prototypy a do pinów procka w trakcie prototypowania możesz podłączać co ci się tylko żywnie podoba. Ale to nie wszystko w Medkicie możesz sobie od razu używać pinu RST ;) jako pinu !!! ;) i nie trzeba odprogramowywać nawet fusebitu ;) zawsze się zaprogramuje niezależnie jak ten fusebit jest ustawiony.

I jak działa prototyp na Medkicie - to dopiero wtedy zawsze robię już gotowe PCB pod oryginalne urządzenie a nie wcześniej. Medkit ratuje tysiące procków tego typu i przyśpiesza pracę jak choinka ;)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 12:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Podłączyłem nówkę, na goło, a nawet dwie, ale nie odczytuje programator.
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 13:38 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

No dobra i w końcu doszliśmy do momentu gdzie można podejrzewać programator ewentualnie ;) ale ... teraz

1. być może to tylko tak na zdjęciu wygląda - ale czy przypadkiem te niektóre kabelki nie są wysunięte za bardzo z gniazdka KANDA programatora?
2. czy jesteś pewien na 1000% że dobrze podłączyłeś do odpowiednich pinów - bo przejściówka chyba nie jest pod Attiny10 ? a czasem ze zdenerwowania już można się walnąć na końcu i też nie będzie śmigało

3. czy w tej przejściówce masz wlutowane zwykłe goldpiny? czy może takie złącza szpilkowe okrągłe i dużo cieńsze niż goldpiny ? a na zdjęciu tego nie widać dokładnie - a jeśli są to te drugie to one bardzo źle stykają jak się zakłada na nie te typowe przewody żeńsko-żeńskie ...

4. czy na 1000% przedzwoniłeś przejścia sygnałów od programatora do procka? Ja bym na chwilę zdjął obudowę i brzęczykiem sprawdził czy z tych goldpinów programatora są pewne przejścia do praktycznie samych tych pinów procka na PCB przejściówki

5. Gdyby ci wcześniej nie działał odczyt Tiny10 tym programatorem to miałbym pewne podejrzenia ale jeśli ci działał wcześniej to nie mam żadnych innych podejrzeń na razie poza złymi połączeniami

6. ptaszka żeby wykrywał Attiny10 też masz zaznaczonego w MkAvrCalculatorze bo o tym pisałeś ....

hmmmm spróbuj się odnieść do tych punktów - bo może to jakiś drobny czeski błąd i aż szkoda byłoby wysyłać do nas programator skoro na innych prockach działa co też oznacza, że jego bufor wyjściowy jest na 100% sprawny i wszystkie linie ISP na 100% muszą działać poprawnie wraz z liniami zasilania

Zapytałbym jeszcze czy jest zlutowana pewna zworka SMD w programatorze obok złącza KANDA ale nie pytam bo pokazywałeś przebiegi na oscyloskopie więc widzę po nich że jest zwarta czyli że jest włączony rezystorek 2K2 pomiędzy linią MOSI i MISO na PCB programatora

pozostaje jak mówiłem wyżej - no tylko złe podłączenie ... ale spokojnie - jeśli sprawdzisz te punkty i wszystko będzie w porządku to umówimy się ew na podesłanie do nas programatora do sprawdzenia.

Przy okazji sprawdzałeś wersję wsadu w programatorze za pomocą programu AtbUSBaspUpdate.exe ? Wystarczy go odpalić i kliknąć żółty przycisk z lewej strony - on sprawdza to bezpośrednio po USB

Obrazek


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 14:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Zacząłem od końca czyli ATB-USBasp:
Pow wciśnięciu buttona Check USB connection and version program zwraca:
USBasp clone - bad version

------------------------ [ Dodano po: 46 minutach ]

Dodam jeszcze, że mogę wymusić reset zwierając nózkę RESET do masy, czyli mikrokontroler nie jest zablokowany. No chyba, że coś źle rozumiem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 15:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 869
Pomógł: 37

Sorry że się wtracę ;)
Mirku, czy wersję 4.1 dało się upgradować w ten sposób, wydawało mi się że ta funkcjonalność weszła dopiero w obecnej wersji programatora.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 15:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

Harry napisał(a):
Sorry że się wtracę ;)
Mirku, czy wersję 4.1 dało się upgradować w ten sposób, wydawało mi się że ta funkcjonalność weszła dopiero w obecnej wersji programatora.

aaach przepraszam - oczywiście, że masz rację - ja ślepota nie zauważyłem, że to 4.1

matej1410 napisał(a):
Zacząłem od końca czyli ATB-USBasp:
Pow wciśnięciu buttona Check USB connection and version program zwraca:
USBasp clone - bad version


Tak tak ma być - jak widzisz wyżej co napisał Harry ja nie zauważyłem że to wersja 4.1

Więc powiedz mi proszę czy sprawdziłeś wszystkie pozostałe punkty


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 15:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Do tematu wrócę jutro od samego rana :-)
Tymczasem dziękuję za zainteresowanie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 18:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2155
Pomógł: 101

Ja obstawiam źle kontakty na kabelkach. Te kabelki żeńsko-żeńskie potrafią napsuć krwi...


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 20:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2014
Posty: 317
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 15

A ja się podepnę pod temat i zapytam Mirku dla czego u ciebie widać wersję 1.0.0.5
troszkę zasłania strzałka.
Dostępny wsad u ciebie 4.2.0.21.

Ja pobrałem ze strony Atnel chyba 1.0.0.1 i po uruchomieniu zupgradowała się do 1.0.0.4 i mam wsad tylko 4.2.0.17

I drugie pytanie co oznacza na końcu firmwaru 4.2.0."bl"
w zeszłym tygodniu kupiłem nowy programator.
Obrazek

Pozdrawiam Paweł.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2020, o 21:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

hmm sprawdzę w firmie to dam znać

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2020, o 08:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Witam.

Połączenia pinów na 100% OK
Przedzwoniłem połączenia programator - nóżki procka OK
Zamówiłem jeszcze kilka dodatkowych uC, powinny być jutro, spróbuję z nimi się połączyć jeszcze.

A jeszcze proszę o taką informację:
Nigdy nie udało mi się zablokować uC ponieważ zawsze korzystam z mkAVRCalca... Czy blokada polega na tym, że zmieniamy funkcję pinu RESET na funkcje I/O i w konsekwencji programator nie może się dobić do takiego uC, przez to, że pozbawiliśmy go RESETU? czy ta blokada to jeszcze co innego?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2020, o 08:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2155
Pomógł: 101

Tak, zmieniamy funkcje pinu Reset. Do prac z maluchami zdecydowanie polecam Medkita - jest rewelacyjny!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2020, o 09:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

Cytuj:
przez to, że pozbawiliśmy go RESETU? czy ta blokada to jeszcze co innego?

W przypadku tych procków to tylko tak można zablokować a w innych są dodatkowe możliwości zablokowania ;) ....

Ale mam nadzieję, że nie przeprogramowywałeś prockom fusebitu od resetu co ? ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2020, o 10:37 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Właśnie nie ruszałem. Jedynie Watchdoga włączyłem.
Ale Mirku jeśli mogę zresetować moje urządzenie zwierając pin reset do masy i ono się resetuje, to oznacza to, że nie jest zablokowane.
I mamy taką sytuację podsumowując:
1. Mam pewność, że Attiny nie jest zablokowane
2. Nie modyfikowałem płytki, której uC odczytywałem/zapisywałem przed wekeendem
3. Odczytuje Atmegę normalnie (inny procek)

Nic tu się kupy nie trzyma :-)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2020, o 10:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

A co z tym sprawdzeniem samego procka ? Bo jakoś uciekłeś od tematu i znowu wracasz do swojej płytki. Przecież tyle pisałem i nie tylko ja o tych przewodach połączeniowych - a ty na to nic ... więc mi ciężko cokolwiek zdalnie pomóc gdy ktoś nie współpracuje. Chciałem oszczędzić tobie czasu i ew pieniędzy na przesyłkę do nas do sprawdzenia.... Aczkolwiek i tak może się okazać po przesłaniu do nas, że np programator będzie działał - już nie raz tak mieliśmy. Dlatego ta zdalna pomoc się przydaje - no ale ktoś musi chcieć współpracować i wykonać kilka prostych czynności zgodnie ze wskazówkami.

Ale widzę, że to będzie jedyne rozwiązanie - po prostu zapakuj go dobrze, żeby się nie uszkodził fizycznie podczas przesyłki i prześlij go do nas tylko włóż koniecznie kartkę na której napiszesz 1-2 zdania opisu problemu i swoje dane teleadresowe. Czyli poza adresem koniecznie maila i nr. telefonu. Bez tej kartki zwykle utyka na dłużej u nas rozwiązanie problemu. Z tą kartką jesteśmy w stanie zwykle w ciągu jednego dnia rozwiązać problem i odesłać naprawiony produkt albo odesłać nowy jeśli nie da się naprawić. A zatem zapraszam.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2020, o 11:36 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Sprawdziłem kilka procków "na goło" jeszcze raz i to na innych przewodach, ale nic dalej.

Obrazek

Jutro tak jak napisałem powinny przyjść nowe procki, które przetestuje. Jeśli nie zadziała to podeśle Wam programator.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2020, o 12:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

No teraz z fotki widzę, że to normalne goldpiny w tym PCB - więc nie powinno być problemu z kontaktem tym bardziej jeśli pomierzyłeś brzęczykiem...

I jeśli nie przeprogramowywałeś fusebitu RSTDISBL to powinny śmigać ....

Ok to sprawdź na nowych - i jeśli będzie nie tak to podeślij programator - ale może podeślij go tak z ciekawości z tym prockiem co tu wyżej pokazałeś na zdjęciu na tym PCB ok? To ważne - bo sprawdzimy na tym co ty testowałeś - a gdyby nawet procek był zablokowany jednak to go odblokujemy w MedKIT-cie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2020, o 12:35 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Jasna sprawa. Tak planowałem właśnie Wam ten procek wrzucić razem z programatorem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2020, o 16:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2155
Pomógł: 101

Jesli dojdzie do wysyłki to najlepiej opisać każdy z procków działa/nie działa - wtedy dużo łatwiej można sprawdzić przyczynę problemów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 12:19 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 paź 2013
Posty: 134
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 0

Niestety nowe uC też nie dają się odczytać.
Posłałem więc paczkę z opisem, programatorem, oraz mikrokontrolerem na płytce adaptera. Jestem bardzo ciekawy co jest przyczyną.
Pozdrawiam :-)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 13:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

jasne jak tylko dotrze to działamy natychmiast !

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 14:23 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2014
Posty: 317
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 15

mirekk36 napisał(a):
hmm sprawdzę w firmie to dam znać


Witaj Mirku napewno masz dużo pracy.
Więc trochę mi głupio się pytać czy może sprawdzałeś
co z tymi wersjami programiku i firmwaru do programatorków?
Pozdrawiam Paweł.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 14:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

P3ndz3l3k napisał(a):
I drugie pytanie co oznacza na końcu firmwaru 4.2.0."bl"

coś się źle wyświetliło nie wiem dlaczego .... a pobierz ten program na nowo i sprawdź

na pewno jest to dobra wersja spójrz na datę i godzinę

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

P3ndz3l3k napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
hmm sprawdzę w firmie to dam znać


Witaj Mirku napewno masz dużo pracy.
Więc trochę mi głupio się pytać czy może sprawdzałeś
co z tymi wersjami programiku i firmwaru do programatorków?
Pozdrawiam Paweł.


aaaaaaaaaaa dobra już wiem na stronie do pobrania jest tylko wersja 1.0.0.1 i ona tak pokazuje - źle parsuje numer wersji - sorki ;)

postaram się zrobić updejta apki publicznego

------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]

ooook - ale mi się zamieszanie zrobiło - coś się w ogóle mechanizm updejtu w tym programie wyłożył i nie działał już od jakiegoś czasu - nawet nie wiem od jakiego

ale właśnie poprawiłem/naprawiłem tylko że TRZEBA KONIECZNIE sobie najpierw RĘCZNIE pobrać - specjalnie powinna się pobrać starsza wersja 1.0.0.3 i powinno migać że jest do pobrania nowsza 1.0.0.5

po aktualizacji powinno być już wszystko OK - proszę dać znać

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 15:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 09 lip 2019
Posty: 41
Pomógł: 3

To ja mam jeszcze jedno - trochę powiązane - pytanko.
W jakiej wersji dokładnie jest programator ATB-USBasp na zestawie ATB 1.05a?
4.2 to chyba nie jest bo ten updater pokazuje na nim komunikat 'USBasp clone - bad version'
Pamiętam też raz kiedyś, że spowolniłem sobie jakiś procek kiedyś do taktowania (jak dobrze pamiętam) 16kHz (wewnętrzny oscylator 128kHz + CKDIV8). Nie udało mi się do niego dobić za pomocą programatorów wbudowanych w zestaw uruchomieniowy, ale zewnętrzny ATB-USBasp 4.2 się do niego bez problemu dobił i byłem w stanie zmienić fusy.
Jest to możliwe?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 15:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25634
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 962

moscow napisał(a):
Jest to możliwe?


Niemożliwe - bo wbudowany USBasp w zestaw to praktycznie w 100% IDENTIKO co ATB USBasp 4.2 z tą różnicą że przecież nie ma bootloadera i sterowania na zewnątrz za pomocą pinów bo jak? skoro nie ma ich wyprowadzonych. Jest po prostu okrojony o całe API i dodatkowe funkcjonalności, które można było dodać do zewnętrznego programatora.

Ale TAK podstawowe funkcjonalności jak programowe SLOW SCK, buforowanie itp itd - to wszystko jest ;) MUSI być ... i przez to okrojenie wykrywa go jako CLONE ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO