Cześć,
Przygotowuję płytkę z enkoderem i postanowiłem stworzyć nowy element biblioteczny wraz z modelem 3D. Model powstał w ciągu kilku godzin w pracy, z przerwami na obowiązki, w programie Fusion360. Założenia do modelowania były takie żeby pewne nieistotne detale uprościć jak np. widok od spodu ponieważ wierne jego odwzorowanie niczemu się nie przysłuży, zajmie natomiast czas. Za źródło danych posłużyła mi dokumentacja z linku poniżej oraz suwmiarka w prawej łapce. Po stworzeniu footprinta zauważyłem że Eagle posiada już podobny element w postaci enkodera obrotowego firmy Alps jednak mój detal jest dokładniej odwzorowany oraz co jest dla mnie ważne punkty lutownicze to nie jest otwór wraz z symboliczną ilością miedzi wokół.
Moja autorska biblioteka Eagle posiada ponad 148 elementów (w ~95% przypadków narysowana od podstaw) i od pewnego czasu najczęściej używane wyposażam w tworzone przez moją osobę modele 3D. W bardzo małym stopniu korzystam z gotowych koponentów (poza kondensatorami i rezystorami SMD) ponieważ nie raz nie dwa sparzyłem się na gotowcach.
Czy ktoś z Was również działa w tym programie i również rysuje obudowy w 3D i wrzuca do Eagla? Od kiedy Autodesk przejął Eagla integracja eagla i fusiona jest bardzo na plus moim zdaniem. W najnowszej wersji Fusiona można tworzyć schematy i pcb zupełnie jak w eaglu.
https://www.celtor.pl/6255,enkoder-24-impulsy-l-15mm-ec12.html