jachu napisał(a):
Mirku a kiedy mozna sie spodziewac poradnika ?
Zaoszczedzi mi to duuzoo pracy
To na prawdę będzie dla mnie spora robota i zebranie pomysłów do kupy z kilku moich komercyjnych projektów, zresztą teraz to nawet jeszcze lepiej i jaśniej to widzę
.... a więc nie będzie to tylko gadanie ale przygotowanie sporej ilości materiału i kodu ....
planuję zacząć to dopiero za kilka miesięcy może pod koniec I-go kwartału 2013
może szybciej a może później - no obiecać nie mogę
a zrobię na pewno bo przyznam że zebranie tego wszystkiego do tzw "kupy" jak zwykle i mnie się przyda
------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]Antystatyczny napisał(a):
Mirku, wiele bym dał, by wziąć jakąś bibliotekę z netu i ją od razu rozumieć. Próbuję pisac własne, bo nie rozumiem cudzych. Do 1wire jestem mocno zrażony, bo CRC nie zrozumiałem, bo identyfikacja czujników nie jest jasna, bo czas konwersji trwa w najgorszym razie 750ms. Samo podłaczanie czujników jest atrakcyjne, ale obecny poziom mojej wiedzy niemal uniemożliwia ruszenie tej biblioteki. Omijam cyfrowy pomiar temperatury szerokim łukiem
Akurat tez 750ms to mega najmniejszy pikuś jak rozumiesz działanie timerów programowych więc o tym nawet nie wspominaj
to nie problem a na pewno nie dla ciebie.
Co do pozostałych rzeczy to wiedz, że ja, do dzisiaj też nie rozgryzłem tzn sam nie napisałem sobie kodu źródłowego na identyfikację czujników wg algorytmu Dallasa, kiedyś próbowałem - ale jak znalazłem gotowca - to dałem sobie spokój. Działa ZAWSZE, działa PEWNIE - więc jak to mówi rezasurmar - BACH wrzuciłem do "czarnej skrzynki" i głowy sobie przynajmniej nie zawracam a funkcja działa.
I podobnie mam np kłopot ze stworzeniem źródeł na algorytm na CRC wszelkiej maści .... no ale bez przesady - toż to masz nawet w C wbudowane
.... myślę że czasem nie warto wyważać głową muru. Ale nie zrozum mnie źle - owszem obiecałem sobie że i tak kiedyś to rozgryzę bo też mam takie ciągoty jak ty. Tyle tylko że mnie to nie powstrzymuje przed korzystaniem z gotowców jeśli znajdę - bo projekt trzeba zrobić i już .... się tam będę patyczkował
... trzeba sobie umieć radzić w każdej sytuacji .... a tak ? ... to właśnie masz
zablokujesz się i chodzisz bokiem - obok czujników cyfrowych
- sporo tracisz - bo ja wolę 100x bardziej to niż bawić się w analogowe LM'y na przykład.
Przy takim podejściu i rozbijaniu wszystkiego na drobne to w zasadzie można byłoby pójść jeszcze dalej - i np nawet nie zacząć programować w C dokąd nie pozna się ASM .... ale to nie koniec, nie zacznę ASM dokąd nie poznam technologii tworzenia struktury tranzystorów na krzemie
.... może to troszkę przejaskrawiam ale nie żeby się nabijać broń boże, tylko przypomina mi się Pan Ryszard, który nomen omen - miał dokładnie właśnie takie dylematy z tymi procesorami, których chciał zacząć się uczyć - jego na początku najbardziej interesowało nie to jak napisać na szybko pierwszy program i migać diodą - ale jak tam w środku jest i jak to działa - bez tego nie mógł ruszyć dalej no i stanął poważnie w miejscu. Myślę że tak też nie można.