Ampio to magistrala CAN wiec nie koniecznie skretka z rozdzielni do kazdej puszki wlacznika. Jako osoba ktora ma wszystkie przewody pociagniete do rozdzielnicy i ani jednej puszki łączeniowej w domu, moge jedynie doradzic zrobienie projektu instalacji. Upraszcza to instalację, tym bardziej jeśli można dać moduły dopuszkowe. Ja nie miałem czasu na zabawę w projektowanie :/ Do włączników mam dociągnięte standardowe 4x1,5mm2 (4x by nie puszczac fazy na przewodzie pe - ot taki kaprys). Oprócz tego instalacja niskonapięciowa, bezpotencjałowa czyli skrętka od każdego wyłącznika i każdego miejsca gdzie mogę czymś sterować do rozdzielnicy,oraz magistrala przez wszystkie wyłączniki - miejsca w którym mogę czymś sterować. Magistrala zaczyna się w rozdzielnicy i kończy w rozdzielnicy. Plus obwody gniazd porozdzielane przynajmniej 2 na pokój (te 24h na dobe, i te które można wyłączyć wraz z uzbrojeniem alarmu), pomijajac obwody do lodowki, indukcji, zmywarki etc - które mam całkowicie oddzielne. Ilość przewodów jest naprawdę spora. Samych obwodów gniazd mi wyszło 52, a gdzie obwody właczników, obwody oświetleniowe itp. Wszystkich obwodów elektrycznych mam coś koło 220 (pi razy oko, bo np. każdy stopień schodów ma oddzielne 2x1mm2 do rozdzielnicy i to mi robi już 18 obwodów). Całość tych przewodów po rozszyciu zajęło mi 2 szyny na złączkach 3 piętrowych.
Dobry projekt zaoszczędziłby kilometry skrętki i przewodów elektrycznych, miejsca w rozdzielnicy i masę innych problemów choćby związanych z ewentualnym indukowaniem się napięcia jeśli skrętka poleci za blisko elektrycznych. Jeśli ktoś planuje to niech zrobi projekt teraz, jeszcze przed położeniem przewodów.
P.s Skrętka do gniazdka ? Tylko w przypadku jakiś inteligentnych gniazd z przekaźnikiem w puszce.
W obwodach gniazd 3x2,5 mm2 to podstawa. 16A bezpiecznik w rozdzielnicy. Mając obwody gniazd pociągnięte do rozdzielnicy, skrętka jest całkowicie zbędna. Przełączanie najlepiej zrealizować w rozdzielnicy. Skrętkę raczej wykorzystuje się do sterowania bezpotencjałowego np. włączniki.
Jeśli już to pomyśleć które gniazda mają być 24h/dobę i tam ewentualnie skrętkę albo oddzielny obwód na urządzenia którymi chcemy sterować. Obwody pozostałych gniazd można w razie W zbiorczo wyłączać w rozdzielnicy (np. wspomiane odcięcie zasilania dla gniazd po uzbrojeniu alarmu).
P.s2 Trzeba pamiętać, że np. Ampio to CAN ale np. Grenton to RS-485 o ile pamiętam. Popularny staje się Deimic, jest Nexweall, są rozwiązania typowo KNX. Więc warto zrobic research już teraz, wybrać system i iść w danym kierunku. Warto zwracać uwagę, które systemy maja wsparcie dla urządzeń zewnętrznych typu rekuperacja, alarm itp. Warto zwracać uwagę na to czy mają jakieś API, czy są otwarte na świat - czy potrafią zagadać np. z własnym modułem czy np. rozwiązaniami opensource np. świetnym projektem do zarządzania podlewaniem ogrodu OpenSprinkler itd. Tak aby nie zamknąć się na jakieś rozwiązania proprietary. No i by móc tym wszystkim zarządzać z jednego miejsca - bo nie sztuka miec kilka systemów i przełączać się między apkami by ogarnąc jedno czy drugie. Jeśli dom ma być intelignetny to moduły muszą ze sobą gadać np. stacja pogodowa musi dac sygnał systemowi nawadniajacemu ogrod ze pada deszcz, poinformac uzytkownika ze ma otwarte np. okna na poddaszu, czy zamknac markizy na tarasie jak wiatr sie wzmaga. Inteligencja budynku nie polega na zdalnym sterowaniu swiatlami czy gniazdkami