WARTO. WARTO. WARTO. Dlaczego?
Zalety książki:- sprawdzone, czytelne lekcje i przykłady z kodem języka C
- spokojne, ale zdecydowane i skuteczne wprowadzenie zarówno w arkana elektroniki cyfrowej nt. mikrokontrolerów avr jak i do języka C
- podział na część teoretyczną i praktyczną (dużo przykładów)
- konkretne PEŁNE wytłumaczenie NAJDROBNIEJSZYCH szczegółów językiem zrozumiałym dla każdego, a nie tylko dla kogoś kto ma "pod ręką" elektronika, lub ma doktorat z elektroniki
- załączone niezbędne schematy elektroniczne z opisem i przeznaczeniem elementów
- każda lekcja jest przemyślana, mało tego -CAŁOŚĆ książki jest przemyślana pod kątem wcześniejszych i późniejszych lekcji jako całości
- można wybrać moment książki, w którym chce się rozpocząć naukę, a potem wrócić do czytania "od deski do deski"
- płyta CD z przykładami i gotowym skonfigurowanym środowiskiem Eclipse
Wady? Cóż... W zasadzie ja nie widzę wad, ale gdybym miał się na siłę do czegoś już doczepiać to braku index'u z hasłami na końcu książki, no i braku kilku schematów elektronicznych, których się co prawda spodziewałem, ale bez których da się żyć (w końcu to nie jest książka stricte o elektronice cyfrowej, a więc ciężko jest wszystko naraz pomieścić).
SZCZERZE POLECAM KSIĄŻKĘ Pana Mirka Kardasia pt."Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy programowania". Książka warta swojej ceny i ze swojego przykładu wiem, że nie ma co próbować tańszych. W tej książce jest -tak jak Pan Mirek mówi na YouTube- WSZYSTKO.Hmm... Nie wiem czy kiedyś grałeś może w taką grę "Fallout 2". Tam pod koniec tej gierki jest taka ciekawa sytuacja, że można zdobyć taką niebieską książkę wiedzy i wtedy bohater, którym w grze gramy staje się przepakiem-kafarem, statystyki skaczą mu na max'a i wszystko wie.
Książka "bluebook" Pana Mirka to właśnie takie coś jak byś przeniósł to wszystko w świat mikrokontrolerów avr i język c - kupujesz, czytasz, robisz przykłady i nagle sam stwierdzasz: "damn... i'm good"
Pozdrawiam! J23
P.S. Panie Mirku mam nadzieję, że to nie ostatnia Pana książka. Myślę, że dobrze by Pan zrobił gdyby napisał Pan książkę np. do:
- wprowadzenia do elektroniki (lub)
- wprowadzenia do wzmacniaczy operacyjnych/przetwarzania analogowo-cyfrowego
Ja ostatnio BARDZO się męczę nad tematem wykorzystania toroidów (sprawy radiowe, transformatory dopasowujące etc.)... Chciałbym posiąść tą wiedzę, ale nie znam dobrych książek po polsku o toroidach. Angielskie mam i czytam, ale to nie to samo.