Ja przechodzę to "piekiełko" od ostatnich kilku tygodni. Próbowałem kilku dystrybucji Debiana i Ubuntu oraz Lubuntu i Xubuntu, na którym pracuję obecnie, ale na Lubuntu też działa. Debiana i Ubuntu odrzuciłem, bo są słabe
Różne dystrybucje różnie podchodzą do kwestii wstępnie zainstalowanych składników i kompilatorów. Można się naciąć w wielu miejscach. Jednak w większości przypadków trafiłem na coś takiego jak w moim poprzednim temacie, do którego nie mogę dodać linku, bo jestem nowym użytkownikiem.
Ostatni post tam jest bez sensu, więc tutaj opiszę dokładnie co i jak zrobiłem, żeby w KOŃCU udało się zaprogramoć AVR w Eclipse na Xubuntu.
Od początku:
to co trzeba zrobić po instalacji distro to standard, czyli
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
następnie dobrze jest zainstalować JAVE
sudo apt install default-jre
sudo apt install default-jdk
i znowu update, upgrade
następnie, instalujemy
sudo apt-get install gcc-avr binutils-avr avr-libc
oraz
sudo apt-get install avrdude
następnie instalujemy eclipse. Ale nie za pomocą apt-get, czy apt, ale snapa:
sudo snap install eclipse --classic
instaluje się (stan na dziś) Eclipse IDE 2019.03
potem jest procedura znana z windy, czyli help>new software>avr itd
i tutaj pojawia się kolejny kłopot, nad którym siedziałem parę godzin:
pojawia się taki komunikat
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
okazało się, że nie posiadam w tej konkretnej dystrybucji kompilatora c/c++, lub tak zrozumiałem ten problem.
jego rozwiązaniem była instalacja
sudo apt install build-essential, czyli kompilatora G++ z dodatkowymi bibliotekami, być może instalacja samego G++ by wystarczyła, ale nie chciałem ryzykować.
Po tych zabawach wszystko powinno niby działać, ale wtedy dochodzę do tego błędu z poprzedniego tematu, czyli
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
tutaj odpowiedź (chociaż szukałem jej z przerwami od maja) okazała się banalna. Z jakiegoś powodu nie działa standardowo w Eclipsie pod Linuchem( i to chyba w żadnym, bo próbowałem i instalowałem najprzeróżniejsze edycje wydania itp. ) opcja zapisu przed zbudowaniem.
Należy ją włączyć w Window>preferences>general>workspace>Build
i po tych zabiegach U MNIE na Xubuntu Eclipse działa. Ale to dość kapryśny program i dzieją się też tutaj inne dziwne rzeczy. Czasami znika zakładka AVR w preferencjach projektu, nie działa funkcja "Load from MCU" do odczytu rodzaju mikrokontrolera itd. Ale ogólnie samo programowanie bangla bez problemu tak jak pisałem poprzednio na Allegrowym programatorze. Mam nadzieję, że komuś ułatwiłem, sam nie jestem ekspertem w temacie, a linuxa używam dlatego, że łatwiej w nim programować (przynajmniej dla mnie) rzeczy do Raspbery i nie ma na nim gier, które by mnie rozpraszały
Pozdrawiam