Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 18:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 gru 2012, o 22:41 
Nowy

Mam problem z nie działającym portem F na medze128. Reszta portów działa prawidłowo. Do portów mam podłączone ledy więc widzę od razu efekty. Na portach od A do E widzę migające diody, na porcie F natomiast diody się nigdy nie zapalają. Podaję kod pomimo że jestem go pewny a przyczyna musi leżeć gdzie indziej.
Kod:
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>
int main(void)
{
DDRA = 0xff; DDRB  = 0xff; DDRC  = 0xff; DDRD  = 0xff; DDRE = 0xff; DDRF = 0xff; DDRG = 0xff;
   while(1)
   {
      PORTA = 0x55; PORTB = 0x55; PORTC = 0x55; PORTD = 0x55; PORTE = 0x55; PORTF = 0x55;
      _delay_ms (500);
      PORTA = 0xAA; PORTB = 0xAA; PORTC = 0xAA; PORTD = 0xAA; PORTE = 0xAA; PORTF = 0xAA;
      _delay_ms (500);
   }
}

Fuse bity JTAG oraz tryb kompatybilności z M103 wyłączone, co zgodnie z pdfem powinno umożliwić działanie portu F również jako wyjście.
Czy ktoś ma jakieś pomysły gdzie leży przyczyna.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 gru 2012, o 12:37 

Pokaż dla pewności jak masz ustawione fusy i czym ustawiałeś, najlepiej screena zrób.

PostNapisane: 26 gru 2012, o 13:23 
Nowy

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 26 gru 2012, o 13:27 

Sprawdź miernikiem napięcia na pustych portach, jak masz podłączone diody. Przez jakie rezystory? dobrze by było schemat zobaczyć, niby banał, ale często na banałach robi się proste błędy.

PostNapisane: 26 gru 2012, o 13:42 
Nowy

Obrazek

Jak widać jest to fabryczny development board więc podłączenia są poprawne. Podany przykład połączeń jest dla portu PB , ale każdy inny port jest dokładnie taki sam.

PostNapisane: 26 gru 2012, o 15:17 

Faktycznie coś jest nie tak z 128ką, nie jestem w stanie zweryfikować tego w 100% bo zostawiłem swój programator stk500 w pracy, a dragon coś mi nie chce współpracować z eclipsem.

Podłączyłem same diody LED + 220ohm pod port, sterowane z stanu wysokiego i dooopa. Jutro jak będę miał proga to sprawdzę jeszcze raz.

PostNapisane: 26 gru 2012, o 16:32 
Nowy

Zrobiłem sobie taki eksperyment. Wyjąłem płytkę z procesorem z development board więc mogę być teraz pewien że nie ma żadnego oddziaływania między nimi. Podłączyłem zasilanie do procka i zacząłem sprawdzać próbnikiem stanów logicznych co mam na portach. Na wszystkich portach mam zmieniające się stany pomiędzy niskim a wysokim(czyli poprawnie) natomiast na porcie F nie mam nic. Wniosek to albo mega ma uwalony port F (ale skoro ty masz to samo to mało prawdopodobne) lub konfiguracja portu F odbywa się w jakiś specyjalny sposób ( coś mi tu świta w głowie z podciąganiem tych stanów wewnętrznym rezystorem). Ewentualnie fuses.

PostNapisane: 26 gru 2012, o 16:56 

OK, zrobiłem rekompilacje na nowym toolchain 3.4.1 i ruszyło. Z tego co znalazłem na avrfreaks jest problem z portem F bo on leży w wyższej pamięci adresowania i jest jakiś bug w bibliotekach gcc.

Migają pięknie diody.

Ostatnio edytowano 26 gru 2012, o 17:01 przez rezasurmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 gru 2012, o 16:59 
Użytkownik

dokładnie chodzi o konieczność includowania pliku 128.inc a port f jest poza adresami I/O

PostNapisane: 26 gru 2012, o 18:46 
Nowy

Dziękuje za pomoc. Problem został rozwiązany zgodnie z radami kolegów.

Strefa czasowa: UTC + 1