Witam, mam takie proste pytanie: czy Atmega 8A zasilana 3.3V ma prawo działać prawidłowo?
Wiem, że w nocie katalogowej jest napisane, że Atmega 8 od 4.5V a Atmega 8L na niższych ale... Ani nie ma tam nic o 8A ani w sklepach do których chodzę nie mają 8L i mówią, że niby to samo... Też gdzieś wyczytałem, że niby 8A ma prawo działać na 3.3V
W projekcie potrzebuję skomunikować Atmegę z układem działającym tylko na 3.3V. Na razie wybrałem komunikację przez UART, być może będę zmieniał na SPI (takie w sumie szybkie pytanie: Oczywiście nie mogę w SPI gdy Atmega jest Slave na SCK atmegi podać większej częstotliwości niż obecne taktowanie Atmegi?).
Postanowiłem zasilić Atmegę z 3.3V i zobaczyć co się stanie...
Więc mówiąc krótko: na 5V wszystko działa pięknie. Na 3.3V trochę nie rozumiem co się dzieje. Atmega wysyła dane prawidłowo. Zero krzaków. Ale odsyłanie odebranych danych pokazuje dużo krzaków. Skoro wysyłanie działa to musi znaczyć, że Atmega odbiera takie krzaki. Zrobiłem test podpinając Atmegę do komputera żeby zobaczyć w Putty co tam się dzieje. Wygląda to tak:
Czasem jest więcej krzaków.
Jakieś rady czemu to tak dziwnie nie działa? Jeszcze mógłbym zrozumieć gdyby krzaki były przy wysyłaniu i odbieraniu, ale tylko odbieranie nie działa?