Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 12:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 gru 2012, o 13:04 
Nowy

Dzień dobry,

Chce stworzyć program, który zmienia pwm w atmega8 pod wpływem przyciśnięcia przycisku na wejściu PB0.
Steruje silnikiem przez scalaka l293d, niestety po drobnych zmianach program nawet nie chce się skompilować.
Wywala błąd "expected expression before 'void'" w miejscu zaznaczonym w programie. Proszę o pomoc w zrealizowaniu tego pomysłu.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wstawiłem znaczniki - SunRiver
Następnym razem do lochu .....

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2012, o 13:11 
Użytkownik

Pierwsze spostrzeżenia:
1. Jak dodajesz kod umieść go w znacznikach coda dla C.
2. Źle zdefiniowałeś przycisk.

PostNapisane: 23 gru 2012, o 13:17 
Użytkownik

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Te void służy do zadeklarowania i zdefiniowania funkcji która niczego nie zwraca w programie. Funkcję należy wywoływać w ten sposób:
pwmlow() itp.
Swoją drogą używaj operacji bitowych(tutaj masz to wyjaśnione: http://mirekk36.blogspot.com/2012/01/av ... stawy.html) a nie mark _BV a najlepiej będzie jak się wyposażysz w tą pozycję: http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html bo widać u ciebie spore braki w rozumieniu języka C.

Jeszcze jedna uwaga otóż widzę że zapomniałeś o klamrach w instrukcji warunkowej a wykonujesz więcej niż jedną operację więc te klamry powinny być.

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!

PostNapisane: 23 gru 2012, o 13:26 
Nowy

Dzięki już chodzi :D, właśnie jestem w trakcie przerabiania tej książki niestety to mi umknęło.
A co do _BV dlaczego nie warto tego używać?

PostNapisane: 23 gru 2012, o 13:58 
Użytkownik

Nie tyle, co nie warto - po prostu Mirek preferuje ustawianie konkretnych bitów za pomocą przesunięć, a np. dla porównania T. Francuz (autor innej książki do AVRów) wykorzystuje makro _BV(PBX).
Na forum przyjęły się przesunięcia bitowe, bo faktycznie kod jest wtedy czytelniejszy i łatwiej znaleźć ewentualną pomyłkę.

PostNapisane: 23 gru 2012, o 15:40 
Moderator

jrq napisał(a):
A co do _BV dlaczego nie warto tego używać?

Tak jak napisał kolega wyżej .... ja dodam tylko, że każdy początkujący, który zamiast przesunięć korzysta z kociego makra _BV() ..... to widać od razu na kilometr - że nie do końca zrozumiał działanie przesunięć i stara się przed tym uciekać - a jak widać to się szybko mści ;)

dlatego dobra solucja - na naszym forum - jak prezentujemy kody to używamy przesunięć ..... poza tym jak sam się przyzwyczaisz do ich używania - to szybko też dojdziesz do wniosku że kod źródłowy o 100x lepiej wygląda ;)

wesołych świąt ;)

Strefa czasowa: UTC + 1