ellox napisał(a):
Mógłbym prosić o jakieś źródła w których jest więcej napisane właśnie na temat używania extern? Chciałbym wiedzieć, dlaczego właśnie ten sposób jest poprawny. Jakieś uargumentowanie? Bo to że coś powinno być tak, a nie inaczej bo ktoś tak uważa do niczego nie prowadzi (bo chyba oboje w tym momencie używamy takiej postawy). Jeśli robię to źle, to proszę powiedzieć dlaczego. Ja błędów szukać nie będę - wiem dlaczego tego używam w ten sposób, a nie inny. Chciałbym po prostu zobaczyć źródło tych zasad, dlaczego tak nie wolno i utwierdzić się że jest to rozwiązanie błędne. Będzie to również wskazówka dla innych żeby nie powielali tego błędu - jeżeli jest to faktycznie błąd.
To jest tak jak niedawno na elektrodzie ktoś się ze mną kłócił - że #define F_CPU też czasem można robić w kodzie bo to jest OK .... i może być nawet pożądane w prostych projektach.
Więc zarówno zasada związana z tym że #define F_CPU nie robi się w kodzie programu jest taka sama jak z tymi deklaracjami zmiennych extern....
W ogóle - ale to w ogóle dla mnie żadnym wyjaśnieniem ani uzasadnieniem nie jest fakt - że jak mam np mały projekt, mało plików to można sobie dawać #define F_CPU albo extern dla zmiennych w plikach *.c
dlaczego ???? to baaardzo proste
otóż można się babrać i pisać projekt jedno- czy dwu- plikowy i wmawiać sobie, że to nic nie szkodzi że w pliku *.c dałem sobie extern
kłopoty zaczynają się później. Czasem projekt się rozszerza - idąc tą drogą dajesz w kolejnych plikach projektu *.c te deklaracje extern ..... a czasem projekt się rozrasta jeszcze bardziej i gdzieś po drodze zmieniasz nazwę zmiennej (a przy okazji masz ich kilkadziesiąt a nie jedną) ..... i co ??? robi się MEGA KASZANA - i zaczynasz szukać po plikach co gdzie jest nie tak i tracić czas ...
a wystarczy trzymać się PROSTEJ jak DRUT ZASADY o której piszę - czyli deklaracje zmiennych extern dawać w powiązanych plikach *.h i NIE WAŻNE czy mały projekt czy duży projekt ZAWSZE BĘDZIE DOBRZE
więc masz tu ŹRÓDŁO - tu ci napisałem .... o co chodzi.
ellox napisał(a):
To jak wg Pana powinna pętla główna wyglądać?
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
??
Czy chodzi o Panu o pętlę nieskończoną? Można zamienić to na while(1) i wewnątrz tej pętli dodać mój warunek, ale to jest już sztuka dla sztuki..
Kolega chyba sobie raczy żartować teraz - albo robić sobie ze mnie żarty.
ellox napisał(a):
My tu się w jakąś ciuciubabkę bawimy lub inną zgaduj zgadule,
Oj tak widzę że bawimy się chyba i mnie to przestaje odpowiadać ... więc pewnie kolega będzie musiał poczekać aż ktoś inny pomoże. Tyle że dla mnie to kolega bawi się w ciuciubabkę - bo albo zadajemy pytania poprawnie, albo piszemy kod zgodnie ze sztuką zadając pytania - a jak się czegoś nie wie to dopytujemy się - a nie jak kolega - odpowiada mi - że nie mam racji - bo wg kolegi jest inaczej - to po jaką choinkę w ogóle kolega pyta ?
Jak widzę kod z babolami to staram się naprowadzić na nie po kolei i wykorzenić od początku do końca ....
ellox napisał(a):
Prosiłbym o konstruktywną krytykę, zamiast ogólnego narzekania, że to zakręcone, to nie tak. Tak to się nikt niczego nie nauczy, a pół strony zajmie dyskusja na nie wiadomo jaki temat (a takierzeczy to raczej na elektrodzie
).
Ja nie narzekam - po prostu nie rozumiem kodu - tzn teraz po dodatkowych komentarzach coś mi świta co masz na myśli .... ale nie jest moim celem ośmieszanie czy ironizowanie. Za to sam wprowadzasz nerwową atmosferę - bo popełniasz błędy - ja ci zwracam uwagę a ty piszesz że wg ciebie tak może być i też bez wyjaśnienia - a ode mnie wtedy go oczekujesz ? ...
ellox napisał(a):
Ja rozumiem że dla mnie pewne oczywiste rzeczy nie są oczywiste dla innych, tylko proszę powiedzieć co dokładnie jest niejasne? Już dwa razy tłumaczyłem co ten przykład robi, dodałem odpowiednie komentarze. Mam wrażenie, jakby ten kod przeglądał Pan na szybcika bez jego analizy, vide - pierwszy post z extern.
Niestety tak jest - że na szybcika - bo ja nie mam za dużo czasu a staram się go dzielić na mnóstwo zadań w tym na pomoc na forum , maile itp ... więc już chociażby dlatego napisałem że jak dla mnie kod i pomysł jest zakręcony - co NIE OZNACZA że głupi! tylko że ja nie mogę go na szybko dobrze przeanalizować - a ty proszę dalej się czepiasz z tym że nie zauważyłem z tym extern na początku.
..... zaraz napiszę dalej - bo strasznie długi post napisałeś
------------------------ [ Dodano po: 38 minutach ]o to ci chodziło ?
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
dodałem jeszcze widok tego głównego licznika który się zmniejsza od 32767