Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 24 mar 2019, o 12:09


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lut 2019, o 23:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2014
Posty: 342
Lokalizacja: Głogów
Pomógł: 9

Witam, czy ktoś przerabiał bibliotekę do sprzętowej obsługi TWI z BB na atmege328pb?
Próbowałem do nazw rejestrów TWCR, TWSR,TWDR, dodać cyfre 0 lecz program nie przechodzi inicjalizacji modułu bmp180. Biblioteka bmp180 zaczerpnięta z YB.
Moduł podłączony do pinów PC4, PC5, podciągnięty rezystorami 4.7k do vcc.
Sam moduł uruchomiłem wcześniej na ATB1.05 na atmega328p praktycznie od strzała.
Załącznik:
bmp180.pdf


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Gdyby ktoś mógł mnie naprowadzić na właściwy trop był bym wdzięczny

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Dodam że program zawiesza się na lini: BMP180_init(); ponieważ przy inicjalizacji wyświetlacza led powinna zapalić się kropka dp na led 7-segmentowym. Jeśli inicjalizację modułu bmp zakomentuje to kropka się zapala prawidłowo.


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 mar 2019, o 12:43 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24175
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 912

Cytuj:
Witam, czy ktoś przerabiał bibliotekę do sprzętowej obsługi TWI z BB na atmege328pb?

przeróbka sprowadza się tylko do dodania numerków ZERO jeśli chcesz korzystać z pierwszego TWI albo JEDEN jeśli z drugiego - w nazwach rejestrów ale też w niektórych bitach w rejestrach. I na 100% działa.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 mar 2019, o 16:25 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 171
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 5

W linii 18 i 20 mają być rzeczywiście dwa ";" ??



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 mar 2019, o 16:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2014
Posty: 342
Lokalizacja: Głogów
Pomógł: 9

Misiek_86 napisał(a):
W linii 18 i 20 mają być rzeczywiście dwa ";" ??

Oczywiście to moja pomyłka, powinno być tylko po jednym średniku.
Co do nazw rejestrów to do każdego dodałem cyfrę 0, co do bitów w rejestrach to jeszcze raz przewertuje notę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO