Łooooch, aleś pan namieszał ... no namieszał że aż strach się bać
a szczególnie tego stwierdzenia
Kabuuz napisał(a):
w plikach nagłówkowych nie mogę użyć uint8_t ani żadnego podobnego bo podobno nie rozpoznaje typu,
nie obraź się, ale stwierdzenia KOMPLETNIE bez sensu ... skąd ty takie informacje bierzesz ? Coś czuję, że jeśli nie czytałeś jakichś czeluści internetu to być może niedawno wpadł ci w oko pewien wątek na forum - gdzie coś było o tym wspominane, ale widać, że nie przeczytałeś całego wątku albo tylko po tzw łepkach i na tej podstawie wysnuwasz jakieś niestety kocie wnioski
ale do rzeczy:
Skoro już masz Bluebooka to postaraj się zajrzeć do programów do niego dołączonych i zobacz jak to się robi, gdzie się umieszcza makra za pomocą dyrektyw #define ....
oczywiście, że zwyczajowo w plikach nagłówkowych no ale nie tylko, bo preprocesor wykorzystuje się chociażby do kompilacji warunkowej więc czy z tego powodu czy z innych można używać #define w plikach źródłowych - wszystko zależy od potrzeb. Ale zanim się zrozumie te różne potrzeby - to staraj się działać z tą zasadą, że korzysta się z nich w plikach nagłówkowych tak jak napisane jest w Bluebooku
Kabuuz napisał(a):
Na początek chciałem spróbować z czymś prostym więc stworzyłem pliki klawisz.c i klawisz.h żeby w zależności od stanu przycisku zapalać lub gasić diodę i mam mały problem.
Jesteś stosunkowo nowy na forum więc tylko dlatego nie daję warna za tak zadane pytania - bo jest to typowe pytanie do rasowych jasnowidzów - a takich na tym forum nie ma - więc na przyszłość bardzo uprzejmie proszę - zadając pytanie podawaj odpowiednie informacje, żeby można było coś pomóc a nie się domyślać czy grać w kalambury, zagadki i ciągnąć za język - żebyś pokazał fragment kodu, który piszesz i masz w nim błędy ok?
po prostu wklej kod takich dwóch plików, do tego swojego testowego pliku main.c - pokaż jak to wszystko inkludujesz i ew jakiś zrzut ekranu np z Eclipse czy z konsoli jakie to dokładnie błędy ci się pokazują - bo inaczej to jak mówię - zacznie się zgadywanka i jasnowidztwo zamiast otrzymania krótkiej i konkretnej pomocy
Kabuuz napisał(a):
-w którym z tych plików mogę/powinienem użyć "#define zmienna wartosc" żeby potem móc tego użyć w mainie i jak tego użyć (próbowałem w klawiatura.h i klawiatura.c ale nie wykryło tego co napisałem).
Jak mówię w materiałach do książki masz milion przykładów gdzie można to zobaczyć - nie wspominając że i w książce te przykłady też są, ale ok i tu ci podpowiem, że to co konkretnie chcesz zrobić to w pliku *.h
Kabuuz napisał(a):
w zależności od stanu przycisku zapalać lub gasić diodę i mam mały problem.
Gdzie masz konkretnie ten problem? pokazałeś w jakikolwiek sposób nie wiem kod błędu? wynik z konsoli po kompilacji ?
Kabuuz napisał(a):
Dodałem wcześniej <avr/io.h>
Gdzie to dodałeś poza tym, że wcześniej ? słówko wcześniej wcale nie wyjaśnia gdzie
Mam nadzieję, że poprawisz opis problemu ok?