FeKama napisał(a):
Jednak w nocie katalogowej przeczytałem że charakterystyki i ograniczenia prądu są identyczne dla source i dla sink.
Tylko nie doczytałeś o wydajności prądowej pinów mikrokontrolera ... Tak samo jak niestety ale chyba nie chciało ci się przeczytać dokładnie tego artykułu, który polecił tobie wyżej kolega
kamilck13.
a szczególnie pnktu 5
no toż jak byk masz tam napisane dlaczego (po słówku FANTASMAGORIE)...
Policz sobie ile może pobierać prądu nawet taki pojedynczy wyświetlacz 7 segm. gdy zaświeci się w nim wszystkie segmenty (jest ich 8 z kropką) przy założeniu, że podajesz na jeden segment kilkanaście mA !!! .....
Pierwsze co robi początkujący zachęcony niektórymi książkami, to robi to bez tranzystorów i dziwi się, że rezystorami słabo działa - a o DZIWO bez rezystorów NIBY działa więc po kaszanę rezystory i tranzystory ? .... I po to jest ten cały artykuł, żeby zrozumieć dlaczego nie obciąża się na maxa pinów mikrokontrolera.
Po to są tranzystory żeby z pinu siorbać jak już to kilka mA np 2-3 - żeby podać prąd na bazę a tranzystor spokojnie wydoli większe prądy i z prockiem nic się nie będzie działo ... a co się może dziać? jeszcze raz - przeczytaj ten artykuł ale dokładnie
www.youtube.com/mirekk36 ]