Nie obraź się ale to co opisujesz to jakaś spiskowa teoria dziejów, jakieś tajne fora gdzie wszyscy pomiędzy sobą coś tam sprzedają sobie nawzajem bez oczu jakichś urzędników

.... no czysta fantasmagoria
Ja proponuję tobie zamiast wymyślać, że ktoś będzie cię śledził, jakiś tajny urzędnik - to załóż forum, taką grupę o jakiej piszesz i zacznij sprzedawać jej członkom swoje pomysły czy tam produkty i nakłoń ich aby oni też sprzedawali tobie, aby wszyscy razem pracowali nad pomysłami ku chwale grupy ...
Sam szybko zobaczysz, że problemem nie są jacyś tajni i wyimaginowani urzędnicy .... a po prostu tak prosty fakt jak to czy znajdziesz klienta na swoje produkty/pomysły
Ja oczywiście życzę tobie powodzenia i to co mogę podpowiedzieć, to po prostu przestań się tak tajniaczyć

stwórz urządzenie i spróbuj je sprzedać w pojedynczej sztuce nawet przez allegro - sam sprawdzisz najszybciej czy jest na to popyt a jeśli tak i sprzedasz kilka takich urządzeń i to za dobrą cenę to nawet się nie obejrzysz kiedy uzbierasz pieniądze na realizację potrzebnych certyfikatów

i nikt cię do więzienia nie wsadzi
www.youtube.com/mirekk36 ]