Szanowne grono forumowiczów!
Po raz kolejny proszę Was o pomoc

Zaprojektowałem płytkę PCB, która zawiera m.in.:
- Procesor STM32F429
- kilka I/O w standardzie 24VDC,
- Ethernet
- układ ADE7759 do pomiaru mocy 230V
Płytka widoczna jest w załączniku.
Mam z płytka w sumie dwa problemy:
1. Układ Ethernet nie łączy się z siecią jeśli przy uruchamianiu procesora nie jest wpięty kabel LAN2. W momencie podłączenia do wyjścia 230V urządzenia odbiorczego, raz na jakiś czas resetuje się zarówno układ Ethernet jak i układ ADE7759 do pomiaru mocy.Dodam, że procesor się nie resetuje. Jest to o tyle problematyczne, że jeśli układ LAN8720 się na moment zresetuje, to nie ma już później połączenia z siecią Ethernet. A przynajmniej nie wiem jak zresetować połączenie Ethernet z poziomu bilbioteki HAL (używam lwIP).
Reset następuje nie tylko kiedy załączam przekaźnik, ale również jeśli jest on już załączony, a podepnę odbiornik pod gniazdo.
Problem zdaje się nie występować jeśli pominę układ pomiarowy (przekładnik prądowy - cewka Rogowskiego).
Domyślam się, że problem jest z jakimiś zakłóceniami, ale nie wiem gdzie ich szukać jedynym pomysłem jest idąca niebezpiecznie blisko cewki linia zasilania 5V. Co o tym sądzicie?
Poniżej zdjęcia płytki oraz część schematu. Dodatkowo załączam zrzut z projektu PCB z uwidocznioną ścieżką 5V.

Proszę o pomoc. Wykonałem 40 sztuk takich płytek i na każdej jest ten sam problem.
Kod programu to gotowiec wygenerowany przez CubeMX bez systemu RTOS. Swoją drogą nie wiem jak uruchomić Ethernet w systemie FreeRTOS, bo nie potrafię przechwycić przerwania od układu PHY ETH. Ale to już na inny wątek

Pozdrawiam, M.A.